Dobre stvari

Koliko traju zubni implanti?

Zubni implant

Jedno od najčešće postavljenih pitanja kada je reč o ovoj vrsti intervencije jeste koliko zubni implantati traju?

Ne uzimajući u obzir komplikacije prilikom ugradnje dentalnih implanata, njihov životni vek je veoma dugačak, i trebalo bi da traju najmanje deset godina, a verovatno i znatno duže. 

Aktuelne studije pokazuju da čak 95.4% do 96.13% zubnih implanata posle deset godina nije izgubilo svoju funkciju.

Važan je podatak da se 83% slučajeva odbacivanja zubnih implantata dešava u prvih šest meseci nakon ugradnje, pa se može zaključiti da je to kritičan period koji determiniše i trajanje ovog hirurškog rada.

Zubni implant je veštačka zamena za nedostajući koren zuba, koja se se hirurški ugrađuje u viličnu kost. Upravo tokom prvih šest meseci od ugradnje potrebno je da se kost oporavi i prihvati strano telo, a nakon zarastanje i prihvatanja implanta on postaje integralni deo vilične kosti.

Zbog toga se tokom prvih nekoliko meseci, najčešće tri do šest, zubni implant ne opterećuje u potpunosti, na njega se stavlja privremena krunica, koje se nakon zarastanja menja i ugrađuje se trajna krunica. 

Pacijentima se savetuje da ne operećuju privremeni protetski rad tokom perioda oporavka, odnosno da izbegavaju hranu kao što je koštunjavo voće, hranu koja se lepi i može povući implant (na primer kikiriki puter) i slično.

Do otkazivanja zubnog implanta nakon perioda zarastanja dolazi najčešće pod uticajem lokalnih spoljnih faktore koje pacijent može da lakše kontroliše, i uz dobru oralnu higijenu i redovne stomatološke preglede, realno je očekivati da implant bude trajno rešenje nedostatka zuba.

Kada je pravo vreme za ugradnju implanta? 

Kao što je već pomenuto, zubni implanti su veštačka tvorevina kreirana da zameni koren nedostajućeg zuba. Kompletan protetski rad obuhvata tri osnovna elementa:

  • Dentalni implant: titanijumska zamena za koren zuba
  • Krunica: zamena za nedostajući zub, deo koji se vidi
  • Abatment: veza izmedju implanta i krunice

Najbolje vreme za ugradnju implanta je odmah nakon vađenja prirodnog zuba, jer se tako sprečava da dođe do gubitka kosti, i takav postupak naziva se imedijatna ili trenutna ugradnja. 

Nakon ekstrakcije, tj. vađenja zuba počinje proces razgradnje zubne kosti, i ukoliko je prošao duži vremenski period od vađenja postoji realna mogućnost da neće biti dovoljno zubne kosti u koju bi se implant mogao ugraditi.

Ipak, to nisu nerešivi slučajevi, i tada je neophodno da se pre same ugradnje implanta izvede operacija sinus lift (podizanje sinusa) ili augmentacija zubne kosti, operacije tokom kojih će oralnih hirurg nadomestiti nedostajuću kost. Ovo naravno dodatno produžava celokupan postupak, jer je neophodno da veštačka kost bude prihvaćena, i tek onda se može pristupiti ugradnji samog implanta. 

Stanje vilične kosti hirurg će proceniti na osnovu ortopan snimka, ili češće 3D snimka koji pruža mnogo više mogućnosti i precizna merenja na računaru, kako bi se odredio optimalan tip i veličina implanta. 

Šta ako dođe do otkazivanja zubnog implanta?

Simptomi otkaza zubnog implanta su problemi sa žvakanjem, zapaljenje desni, povlačenje desni, iritacija ili otok, pomerenje zuba, intenzivan bol ili nelagoda.

Ukoliko se ovakvi simptomi jave, pacijenti bi trebalo da se što pre jave svom stomatologu, odnosno oralnom hirurgu.

U slučaju otkaza implanta, na njegovo mesto se u najvećem broju slučajeva može ugraditi novi implant bez dodatnih operacija. Novi implant imaće nešto drugačije karakteristike u odnosu na prethodni, kako bi se osigurala njegova stabilnost i dugotrajnost.

Na osnovu 3D snimka ili ortopana hirurg će se odlučiti za implant druge dužine, prečnika, navoja ili za drugi tip implanta.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke