Dobre stvari

Koliko traje operacija nosa, koliko košta i gde da je uradite?

Nos zauzima centralno mesto na našem licu, te je prva stvar koju primetimo kada ugledamo neku osobu. Koliko god da su drugi delovi lica lepi i privlačni, nos kao centralna figura može da naruži celokupan utisak.

Ako ste uvereni da je vaš nos glavni krivac, onda je vreme da ga korigujete i konačno povratite svoje samopouzdanje. Šta je rinoplastika, koliko traje operacija nosa i ostale detalje saznajte u tekstu pred vama.

Šta je rinoplastika?

Rinoplastika, odnosno operacija nosa jeste veoma složena procedura iz domena estetske i plastične hirurgije. No, nije u pitanju samo estetska korekcija, već i rešavanje mnogih funkcionalnih problema poput korekcije defekata nastalih na rođenju, zatim korekcije nakon povreda kosti ili hrskavice ili kod otežanog disanja čiji je uzrok poremećaj građe nosne pregrade (devijacija). 

Veoma je važno da budete oprezni pri odabiru estetske klinike kada je u pitanju operacija nosa.

Beograd, preporuka je stručne javnosti, nadmašuje okolne gradove i gradove u regionu po uspešnosti obavljanja ove procedure. Tu je najveća koncentracija estetskih klinika gde se obavljaju lekarski pregledi na najvišem nivou, ali nemojte verovati svakome, već se dobro raspitajte pre no se podvrgnete ovoj intervenciji.

žensko lice na pregledu pred operaciju

Najčešći razlozi za podvrgavanje operaciji nosa

 • Problemi sa disanjem
 • Hrkanje
 • Devijacija
 • Deformiteti nosa
 • Estetski problemi kao što su grbav nos, šiljat, predugačak, prekratak, preširok nos ili široke, izražene nozdrve, baburast, povijen nos ili asimetričan vrh nosa

Godine klijenata takođe igraju veliku ulogu budući da mlađi kandidati moraju sačekati određenu starosnu granicu kako bi se podvrgli operaciji nosa. Ta starosna granica je za devojke 15, 16 godina, dok je za mladiće 18 godina.

Razlog je što u tom periodu i dalje traje prirodan proces rasta, pa ipak treba sačekati da priroda obavi svoje, a pored toga za ovaj uzrast je česta promena mišljenja, te kroz koju godinu mogu biti sasvim zadovoljni sopstvenim izgledom.

Ipak postoje izuzetnii slučajevi kada se kod dece jednostavno mora izvršiti ova intervencija i pre navršene 17. godine, i tu su uglavnom u pitanju teške devijacije septuma koje remete disanje.

Kako izgleda i koliko traje operacija nosa?

Pre samog zahvata očekuju vas konsultacije i pregled, kao i detaljan razgovor sa doktorom kako bi se izvuklo najbolje između vaših želja i mogućnosti ispunjenja istih. Uglavnom se ovaj zahvat radi u opštoj anesteziji, mada je moguća i lokalna, ali retko, i sve to ovisi od težine intervencije. Najbolji stručnjaci i estete gledaju da nemate spoljašnje ožiljke, te se rezovi prave unutar nozdrva i to je najbolji način za promenu oblika, položaja hrskavice, kao i nosnih kostiju.

Sama intervencija traje od 45 minuta do 2 sata, no sve to zavisi od toga šta i koliko se radi. Nakon intervencije u nozdrve se postavljaju tamponi, a spolja kompresivna maska.

Koliko traje otok posle operacije nosa?

Otečenost nosa nakon operacije, kao i prisustvo modrica su normalna pojava, međutim za pacijente izrazito neugodna.

Otok se povlači u roku od dve do tri nedelje. Možete stavljati hladne obloge preko očiju i time umanjiti pojavu otoka. Često se javlja i glavobolja kao simptom.

Oporavak posle operacije nosa

Kada je u pitanju operacija nosa, oporavak nije posebno problematičan ako sledite lekarska uputstva i savete. Ako postupate kako treba, posle dve nedelje možete da se vratite svojim svakodnevnim aktivnostima. Evo čega bi trebalo da se pridržavate:

 • Prve dve nedelje dišite na usta
 • Spavajte i odmarajte sa postavljenim visokim uzglavljem
 • Vađenje tampona iz nosa nakon operacije, kao i kompresivne maske sledi nakon 7 dana. Zato je važno da izbegavate vrele kupke i tuširanje budući da para može da utiče na njihovo spadanje, što prvih dana nikako ne bi smelo da se desi
 • Stavljajte hladne obloge kako bi smanjili otok
 • Izbegavajte naporne fizičke aktivnosti
 • Ne duvajte nos
 • Oprezno navlačite garderobu preko glave kako ne biste potkačili nos i izazvali krvarenje i još veći otok
 • Nemojte nositi bilo kakve naočare otprilike mesec dana

Koliko košta operacija nosa?

Na cenu utiču mnogi faktori poput, na primer, komplikovanosti same intervencije, ali najbolja usluga u proverenim klinikama i kvalitet koje one pružaju koštajua otprilike 2500 eura.

Birajte proverenu kliniku za estetsku hirurgiju i budite uvereni da ćete ovog leta zablistati i biti prezadovoljni svojim novim izgledom.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke