Dobre stvari

Koji su to najlepši gradovi severne Italije i zašto?

Italija je jedna od najčarobnijih zemalja na svetu i predstavlja jednu od omiljenih destinacija za putovanje gotovo svim turistima. Pročitajte koji to gradovi severne Italije treba da budu vaš izbor za sledeći odmor.

Ovu južnoevropsku državu ljudi vole iz mnogo razloga – u njoj se savršeno sklapaju umetnost, moda, fantastični pejsaži i preukusna tradicionalna kuhinja. U daljem tekstu pročitajte koji se gradovi u njenom severnom delu izdvajaju kao najlepši.

Venecija – omiljeni grad zaljubljenih

Jedinstveni grad kao što je Venecija spada u najpopularnije destinacije kako Italije, tako i sveta. On predstavlja arihpelag od 118 ostrva međusobno povezanih stotinama prelepih mostova.

Venecija

Iako svake godine tone sve više i trpi po nekoliko poplava godišnje, gomile turista ga svakodnevno obilaze.

Postoji mnogo kanala koji presecaju Veneciju, ali je ubedljivo najpoznatiji među njima Veliki kanal i on deli grad na 2 dela.

Kada posetite ovaj grad, nikako ne smete propustiti trg Svetog Marka, mnoštvo prelepih palata, ali i vožnju gondolama.

Preporučujemo vam da u najkraćem roku spakujete kofere i proverite zašto je ovo jedan od najromantičnijih gradova na svetu.

Milano – svetski modni centar

Ovaj grad je jedan od najbogatijih gradova Evrope i njegovo drugo ime bi moglo da bude čak “prestonica sveta”.

Milano

Milano će vas na prvu loptu privući svojim broojnim prodavnicama, pa je Galleria Vittorio Emanuele II nezaobilazna destinacija ukoliko pratite trendove.

Međutim, iako najpoznatiji kao modni centar, on obiluje i brojnim svetskim blagom: ovde se nalazi čuvena “Poslednja večera” Leonarda da Vinčija, zatim Milanska skala, kao i jedna od najvećih gotičkih katdrala na svetu.

Bolonja – najveći grad severne Italije

Bolonja je glavni grad pokrajine Emilia – Romagna i poznat je još pod imenom “La rossa” (italijanska reč za crvenu boju). Ovaj naziv je dobio zbog boje koja preovladava na fasadama kuća, krovova i zgrada.

Zbog obilja srednjevekovnih građevina, ali i zdanja iz rimskog perioda, Bolonja je pravi raj za velike zaljubljenike u arhitekturu.

Bolonja

Ovaj grad vam je sto posto poznat i zbog Bolonjskog univerziteta koji spada u najstarije univerzitete sveta.

U Bolonji možete videti jedno od najlepših i najimpresivnijih spoljnih dvorišta na svetu i ono se nalazi u nezavršenoj fasadi Basilice of Sao Petronio.

Verona – grad Romea i Julije

Gradić Verona predstavlja mesto u kom se odigrala najveća ljubavna priča na svetu, ali to nije jedini razlog zbog kog on spada u najlepše gradove severne Italije.

Stari šmek Veroni daju brojne ruševine rimskih zdanja, ali i veličanstvene palate iz renesansnog perioda.

Verona

Iako ne zaostaje po lepoti u poređenju sa prethodno navedenim gradovima, ovaj grad dobija mnogo manje pažnje nego što zaslužuje, i to samo zato što se nalazi između Venecije i Milana.

Kada dođete u Veronu, bilo da ste tu jedan ili više dana, definitivno morate posetiti balkon tragičnih ljubavnika, kao i Koloseum u centru grada.

Portofino – kuće se ‘ulivaju’ u more

Portofino  je grad koji se više pojavljuje na instagramu od Venecije i Cinque Terre, i to sa razlogom.

Ovaj grad spada u najlepše gradiće italijanske rivijere, i od drugih se izdvaja živopisnim fasadama kuća koje su obojene u najvedrije boje koje postoje na svetu.

Portofino

 

Terasasta lokacija odlikuje Portofino, i on se nalazi na nekoliko sati od Đenove.

Tokom jednodnevnog izleta nikako ne propustite posetu srednjevekovnom zamku Castello Brown, kao i svetioniku na Punto Portofinu odakle ćete imati priliku da vidite fenomenalan pogled na ovaj magični grad.

Cinque Terre – bajkovit grad

Fasade boje dinje, jagode, kobalta i avokada pretvoriće vas u fotografa, jer su unikatne i kao stvorene za slikanje.

Cinque Terre

Cinque Terre obuhvata pet sela: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Monterosso i Corniglia. Grad se nalazi na stenama sa kojih se u nizovima kuće spuštaju do same obale.

Do ovog grada možete doći samo i isključivo vozom jer je kolima zabranjeno ulaziti u najstarije delove grada.

Odavde se pruža pogled na neke od najlepših pejsaža u čitavoj državi, pa ako volite terase pod vinogradima CInque Terre je pravi izbor za vas.

Pročitajte još i kako pronaći smeštaj u nepoznatom gradu.

Najnoviji tekstovi

LifestyleUradi sam

Benefiti žive ograde i kako sami da je zasadite

Visoke zidine oko dvorišta često šalju pogrešnu poruku komšijama. Umesto želje za bezbednošću i privatnošću, stiče se mišljenje o tome …

Edukacija

Navike koje unapređuju svakodnevicu i pomažu razvoj karijere

Put uspeha i napredovanja u poslovnom svetu ne mora da bude težak i nepredvidiv. Zapravo, vrlo je jednostavno i lako …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke