Koji su benefiti mlečnih proizvoda u ishrani?

Mleko je u ljudskoj ishrani već hiljadama godina, ali mleko nije samo po sebi dugotrajan proizvod, već je tek kasnije osmišljen način kako mu se može produžiti rok. Zbog toga su nastali mlečni proizvodi pomoću kojih je nađen način da se produži rok mleku i obezbedi hrana mlečnog porekla tokom cele godine.

Mlečni proizvodi se razlikuju po svom sastavu, strukturi, konzistenciji, mirisu i ukusu, i samim tim svaki od njih ima različite benefite u ishrani ljudi. Pored toga, mnogi benefiti su zajednički, što je dobra vest za sve one koji vole da konzumiraju samo pojedine mlečne proizvode.

U nastavku teksta ćemo objasniti glavne osobine mlečnih proizvoda i način na koji oni povoljno utiču na zdravlje ljudi kada se nađu u ishrani. Govorićemo samo o proizvodima od kravljeg mleka, jer su oni najzastupljeniji kako u prodaji tako i na trpezi.

Jogurt i kiselo mleko – kiselomlečni proizvodi

Jogurt i kiselo mleko su prilično slični proizvodi, jedino što ih razlikuje su bakterije koje se koriste za njihovo kiseljenje, zato je i konzistencija drugačija, jogurt je tečan, a kiselo mleko podseća na nekakvu želatinoznu smesu, ako se ne umuti. 

Jogurt je popularniji od mleka u ishrani ljudi, jer se znatno lakše vari, ima manji procenat laktoze, a sadrži u sebi bakterije koje i mi imamo u crevima i koje pomažu varenju. Te bakterije nisu ništa drugo do probiotik, onaj koji pijemo kada nakon stomačnog virusa želimo da obnovimo mikrofloru u probavnom traktu. 

Dejstvo prirodnih probiotika na varenje se sastoji u tome da svu hranu koju mi ne stignemo da svarimo i iskoristimo – vare sićušni organizmi. Hranjenjem, oni se množe, a višak tih organizama varimo mi. Pored toga, ono što ne uspeju da pojedu, samo usitne, tek toliko da mi možemo lako da ga apsorbujemo, odnosno iskoristimo.

Bitno je napomenuti da i jedan i drugi proizvod sadrže sličan procenat proteina, masti, vitamina i minerala, kao i mleko od koga se prave.

Stari i mladi sir – hranljive namirnice ‘’bez laktoze’’

Sir je u stvari koagulat kazeina, glavnog mlečnog proteina. Grušanjem kazeina i lepljenjem masti stvara se ta masa koja kada se ostavi da ‘’sazri’’ postaje mladi sir, a kasnijim zrenjem postaje stari sir. Zrenje je u stvari najvećim delom dehidratacija, odnosno gubljenje vode, pa je glavna razlika između starog i mladog što imaju različiti procenat vode.

To uslovljava i ukus i procenat masti, proteina, soli itd.

Sir je pre svega veoma hranljiva namirnica, jer sadrži i gradivnu komponentu, odnosno proteine, i energetsku komponentu, odnosno masti. Pored toga, gotovo uopšte ne sadrži laktozu, što je velika prednost za ljude koji su intolerantni na laktozu.

Surutka i njena lekovitost

Surutka je ostatak koji se dobija pri proizvodnji sira. Sadrži veliki procenat vode, minerale, vitamine, laktozu, ali i albumine i globuline, koji spadaju među biološki najvrednije proteine.

Dehidrirane proteine surutke koriste svi vrhunski sportisti kako bi uneli dovoljne dnevne količine proteina i kako bi gradili i oporavljali svoje mišiće od velikih fizičkih napora.

Surutka u tečnom obliku se smatra pre svega lekovitim napitkom, jer se brojnim naučnim istraživanjima dokazalo da ima mnoštvo benefita po zdravlje. Neki od najvažnijih su:

  • Jača imunitet
  • Reguliše krvni pritisak
  • Reguliše nivo holesterola u krvi
  • Ubrzava obnavljanje kože
  • Ublažava dijabetes
  • Pozitivno utiče na stanje i rad jetre i bubrega

Pavlaka i puter – mlečna mast je zdrava

Pavlaka sadrži veliki procenat mlečne masti (oko 20%), dok puter sadrži najmanje 80%.

Mlečna mast je veoma zdrav sastojak mleka. Pre svega zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i svoje termostabilnosti. Ako koristite puter umesto ulja pri prženju i pečenju ili umesto margarina za pripremu kolača smanjujete šanse za pojavu kardiovaskularnih oboljenja. 

U mlečnoj masti se nalaze svi vitamini A, D, E i K iz mleka, jer oni u vodi ne mogu biti rastvoreni. Tako da je puter veoma bogat upravo ovim esencijalnim materijama za život, rast i razvoj.

Opšti benefiti mlečnih proizvoda 

Svi mlečni proizvodi su pre svega izuzetno hranljive namirnice i sadrže gotovo sve potrebne materije za rast i razvoj dece i mladih ljudi. Sportisti i ljudi koji se izlažu velikim fizičkim naporima trebalo bi takođe da konzumiraju mlečne proizvode po ukusu, jer im to može obezbediti dovoljne količine hranljivih materija da zadovolje svoje dnevne potrebe.

Mlečni proizvodi su ujedno i veoma bogati mineralima i vitaminima, pa predstavljaju osnov zdrave ishrane. Od minerala su najzastupljeniji kalcijum i fosfor, koji su neophodni za rast i razvoj, ali i za svakodnevno normalno funkcionisanje mišića i mozga, kao i za obnavljanje pojedinih tkiva

Vitamini A, D, E, K i vitamini B kompleksa se nalaze u mleku i ukoliko konzumiramo svakodnevno mlečne proizvode, možemo zadovoljiti dnevne potrebe i u ovim vitaminima.

Kao što smo već spomenuli, mlečna mast, iako ne zvuči baš kao zdrava namirnica, zapravo je daleko zdravija od mnogih drugih masti koje unosimo u toku dana. Termostabilnija je od većine biljnih masti, pa je pogodnija za termičku obradu, koju tako mnogo koristimo u pripremi hrane.

Konjugovana linolna kiselina iz mlečne masti kravljeg mleka ima antikancerogeno i antioksidativno dejstvo, pa se smatra lekovitim sastojkom.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vas je malo bolje upoznao sa sastavom mlečnih proizvoda i njihovim benefitima u ishrani ljudi.

Najnoviji tekstovi

Putovanja

Šta treba da ima hotel sa 5 zvezdica?

Godišnji odmori i putovanja su prilike kada volimo da udovoljimo sebi i izdvojimo nešto više para iz novčanika za skupe ...
Dobre stvari

Korak po korak vodič za postavljanje termoizolacije na zidove i krovove

Efikasna termoizolacija jedan je od ključnih faktora za povećanje energetske efikasnosti vašeg objekta. Kvalitetna izolacija ne samo da smanjuje troškove ...