Dobre stvari

Koji simptomi ukazuju na bolesti pluća?

Stariji čovek na pregledu pluća kod doktorke

Pulmologija, grana medicine koja se bavi poremećajima respiratornog sistema, predstavlja jednu od važnijih medicinskih grana. Ova činjenica je samo postala još izraženija tokom krize izazvane koronavirusom. Plućne bolesti, koje su inače najzastupljenije među respiratornim poremećajima, odjednom su postale glavna tema svakodnevnih briga cele planete. 

Uzimajući to u obzir, danas ćemo pogledati u nekoliko najvažnijih simptoma bolesti pluća. Ukoliko primetite bilo koju od navedenih pojava u kontinuitetu, važno je da se obratite svom lekaru kako biste zakazali pregled i eventualno počeli da primenjivanjem terapije u cilju saniranja jednog od svojih najvažnijih organa.

Simptomi upale pluća

Pneumonije, iliti upale pluća, se mogu podeliti na bakterijske i nebakterijske. U osnovi upale pluća su raznolike grupe upalnih procesa koji su lokalizovani u plućima. Uobičajeni simptomi su izrazito visoka telesna temperatura, opšta slabost i pojava suvog, nadražajnog kašlja.  

Simptomi HOBP-a (hronične opstruktivne bolesti pluća)

U osnovi, ovaj respiratorni poremećaj predstavlja smanjenje protoka vazduha u disajnim putevima. Progresivan po svojoj prirodi, ovaj poremećaj, kako mu samo ime kaže, ima doživotni tok. Tipični simptomi su dispnea, tj subjektivni doživljaj nedostatka vazduha, zviždanje u grudima kao i prisustvo hroničnog produktivnog kašlja. 

Ukoliko se uz ove simptome pojavi i bol u grudima, možda je došlo do razvoja plućne tromboembolije. 

Simptomi dispnee

Pacijenti je uglavnom opisuju kao “glad za vazduhom” a karakteriše je subjektivni doživljaj otežanog disanja. Dispnea se može javiti kao posledica respiratornih poremećaja ali može biti prouzrokovana i zagađenjem životne sredine, činiocima kao što su hemikalije, duvanski dim i izduvni gasovi.

Dijagnostika i lečenje bolesti pluća

Dijagnostičke procedure možemo podeliti na standardne i specifične pulmološke. U standardne, između ostalog, spadaju rendgen, ultrazvuk, skener i endoskopija. Specifično pulmološke procedure su spirometrija, kojom se procenjuje funkcija sistema organa za disanje; zatim pulsna oksimetrija koja vam je možda poznata kao procena saturacije kiseonika odnosno merenje zasićenosti krvi kiseonikom, kao i bronhoskopija.

Danas je lečenje respiratornih poremećaja skup najnovijih tehnoloških dostugnuća i znanja, i zavisi od pravovremene i precizne dijagnoze. Upravo u zavisnosti od dijagnoze, terapija može biti invazivna i neinvazivna. 

U neizvazivne terapijske procedure ubrajamo drenažu, inhalacije kao i primenu lekova. Unapređenje opšteg respiratornog sistema se takođe može postići i promenama u načinu života. Kao što možete i pretpostaviti, pušenje je strogo zabranjeno i ukoliko je došlo do bolesti, samo smanjenje nije dovoljno. U tom slučaju se preporučuje i izbegavanje duvanskog dima kao i provetravanje prostorija u kojima se boravi. Fizička aktivnost je, kao i u svim pitanjima dobrog zdravlja, preduslov da se terapija i ostale promene životnog stila integrišu u bolje zdravstvene rezultate.

U Centru za bol u grudima klinike Puls proverite zdravlje vaših respiratornih organa

Bolesti pluća nisu naivna medicinska pojava i neke od njih mogu imati i fatalan ishod ukoliko se ne dijagnostikuju na vreme i precizno. 

U Centru za bol u grudima u okviru Puls klinike možete dobiti kompletnu dijagnostiku i terapiju dispneje i bola u grudima. Zato, ne čekajte, već na vreme zakažite svoj specijalistički pregled u ovoj savremenoj ustanovi putem popunjavanja redovne kontakt forme na njihovom sajtu ili pozivom na telefon. 

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.