Dobre stvari

Koje ručne alate možete koristiti u svakodnevnim poslovima

Ne može se tačno utvrditi kad su nastali prvi ručni alati, ali činjenica je da postoje otkad je sveta i veka. Bez obzira na ovu informaciju, njihova osnovna namena je i dan-danas ostala ista – da čoveku omoguće znatno lakši i brži rad. Poput svake civilizacije koja se menjala i razvijala, tako se menjao i alat.

Alati spadaju u pomoćni pribor za obradu različitih materijala, a po osnovnoj podeli, koja je zasnovana prema načinu korišćenja, mogu biti mašinski i rucni alati. S druge strane, prema delatnosti, oni se dele na:
•    alate za obradu drveta
•    alate za obradu polimera
•    alate za obradu metala
•    građevinske alate
•    poljoprivredne alate
•    zanatske alate, i
•    alate u domaćinstvu.

Koji ručni alati postoje?

Kako se tehnologija razvijala, tako su se menjali i unapređivali rucni alati. Bilo da imate svoje domaćinsto, bavite se određenim zanatom ili nekim drugim poslom, treba da imate obavezan ručni alat, u koji se svrstavaju:  

 • Čekići
 • Klešta
 • Ključevi
 • Imbusi
 • Gedore
 • Turpije
 • Pincete
 • Skalpeli
 • Šila
 • Šrafcigeri tj. odvrtači
 • Ispitivači napona
 • Merni alati
 • Alati za specijalne namene
 • Set rucnog alata

Gore pomenuta lista sadrži najosnovniji alat, koji bi trebalo da vam bude nadohvat ruke u vašem domu, garaži ili radionici. Čak iako niste vešti u korišćenju ručnog alata, s vremena na vreme, javiće se potreba za rešavanjem sitnih popravki, te bi bilo dobro da osnovni alat imate pri ruci, jer nema potrebe da zovete majstora, koji će da ih rešava. Pitajte prijatelja ili pustite video snimak na jutjubu, koji će vam objasniti kako da sami naučite da popravite kvarove u domaćinstvu, proverite napon, ukucate ekser i drugo.

Ručni alati za zakucavanje i zavrtanje

Jedan od ručnih alata, koji je osnovni i postoji u skoro svakom domaćinstvu, jeste čekić. Vrlo je korisno imati ga pri ruci, jer ima različite namene i može se koristiti u različitim poslovima –  najčešći jeste zakucavanje eksera prilikom montiranja razne opreme, a takođe se koristi i u domaćinstvu prilikom krcanja oraha. Inače postoje različiti čekići, koje međusobno razlikujemo po veličini, obliku i strukturi. 

Kada se montira/demontira, zateže/otpušta šraf, matica i vijak, koriste se šrafcigeri, ključevi, gedore i imbusi, koji postoje u različitim veličinama, kao i klešta – praktična za upotrebu u određenim poslovima, jer se uz pomoć njih povećava snaga u rukama i može se dopreti do nepristupačnih navoja i šrafova.

Ispitivači napona ili probne lampe jesu specijalni šrafcigeri, kojima se proveravaju naponi na baterijama, utičnicima, osiguračima i drugim električnim komponentama. 

Ručni alati, koji se koriste za drvo

Ukoliko obrađujete drvne površine, usled kreativnog rada ili rešavanja određenih popravki, biće vam potrebni sledeći alati – turpije, ručne testere, dleta, šila, stege i drugo.

Kada je potrebno da određeni predmet ili materijal fiksirate, onda koristite stege, koje su veoma praktične za korišćenje usled vršenja preciznih radova. Kada svoj rad na drvetu privedete kraju, onda možete koristiti dleto i turpije, koje su veoma korisne za završne radove na ovom materijalu. S druge strane, šilom se označavaju rupe, izrađuju udubljenja i probijaju rupe na različitim tvrdim i mekim materijalima, kao što su plastika, metal, koža, drvo.

Koji su merni ručni alati?

Ovu grupu alata čine proizvodi, koji služe za ručno merenje određenih veličina, a najčešće su to debljina, širina, dužina i broj (brojači). Ručni alati sa ovom namenom su metri, mikrometri, brojači i drugo. 

Ostala oprema i alati

Prilikom obavljanja različitih poslova bilo u kući, radionici ili van nje, od koristi vam mogu biti i neki drugi alati i oprema. 

Recimo, skalpel, koji vam omogućava da precizno i lako isečete određene materijale, kao što su papir ili plastika, a pojedine domaćice ga čak koriste i za sečenje slavskih kolača.

Sledeći veoma koristan alat jeste pinceta, koja će vam pomoći da podignete veoma sitne i osetljive predmete. Na tržištu možete pronaći različite vrste pinceta – sa zaobljenim, savijenim, okruglim, četvrtastim ili šiljatim vrhovima.

Praktični alati su i lupe, koje će vam omogućiti preciznost u toku rada i olakšati popravku sitnih delova nekog predmeta.

U alate za specijalnu namenu svrstavaju se mnogi drugi alati, koji su korisni u zanatstvu ili prilikom obavljanja određenih elektro radova. U ove alate ubrajaju se alati za vađenje i umetanje integralnih kola, antistatik narukvice i podloge, kao i antistatik pištolji, zatim i ekstraktor, hvataljke, štipaljke klešta za skidanje ekrana mobilnih telefona, i drugo. 

Set rucnog alata

Pored gorepomenutih alata, Mikro Princ u svojoj ponudi ima i komplete različitog alata sa specijalnom namenom, kao što su komplet set rucnog alata za PC računar, set rucnog alata za lemljenje, komplet alata za iPhone, set rucnog alata za elektro mrežu, ali i komplet za popravku satova.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.