Dobre stvari

Koje drvo je najbolje za izradu nameštaja?

Bilo da pravite nameštaj po meri za svoj dom ili kupujete gotov proizvod u nekom salonu, sigurno je da ćete uvek pitati od kojeg drveta se komadi prave, a uostalom, takva informacije će u većini slučajeva biti već istaknuta negde pored proizvoda. Za pravljenje nameštaja po meri veoma je važno da postavite ovo pitanje. Dva faktora utiču na kvalitet samog nameštaja, jedan jeste sam materijal od kojeg se pravi, a drvo je uvek osnov, a drugi jeste proces proizvodnje. Koliko je bitno da je materijal kvalitetan, otporan, dugovečan, toliko je važno i da majstor koji radi ima kvalitetnu opremu, kao što su to bušilice, cirkular za drvo, brusilice i drugi alati kojima ukoliko ispravno i profesionalno rukuje, uvek dodaje važan plus na dobro urađenom komadu nameštaja.

U procesu same proizvodnje se koriste različiti proizvodi, bilo da je to drvo ili su od drveta, pa industrija u tom pogledu razlikuje nekoliko vrsta materijala, dok se u radu poput materijala razlikuju i različiti alati i tehnike izrade.

Drvo za izradu nameštaja

Kada govorimo o drvetu, razlikuju se tri vrste, čvrsto, tvrdo i meko drvo. Pored njih, postoji i proizvedeno drvo u okviru kojih razlikujemo šperploče i iverne ploče ili ivericu.

Čvrsto drvo predstavlja direktan proizvod od drveta. Uglavnom se radi o ručnim, preciznim, dugotrajnim procesima izrade komada nameštaja koji traju jako dugo i predstavljaju veoma skup proces. Tvrdo drvo je najzastupljenije u samoj proizvodnji. Ovde se uglavnom misli na listopadno drveće koje prilično sporo raste, a koje se u velikoj meri koristi u izradi nameštaja, bilo da su u pitanju stolovi, stočići, komode, ormari… Tu ubrajamo hrast, javor, bukvu, orah, mahagoni, a svaka od ovih vrsta drveta ima otprilike za šta je najbolje je koristiti, kao i svoj cenovni rang. Pa je tako uvek nameštaj od orahovog drveta, kao i hrasta, skuplji u odnosu na druge.

Meko drvo predstavlja materijal nastao od zimzelenog drveća, jele i bora. I ovo su dva četinara koja su jako zastupljena u proizvodnji nameštaja. Za drvo, bilo koje, kada se koristi u izradi i industriji, najvažnije je da nema čvorove, da bi bilo kvalitetno, a to pravilo se krši isključivo kada su čvorovi potrebni zbog estetskog momenta, što je danas čest zahtev.

Proizvedeno drvo za nameštaj

Iverica i šperploča se sve više koriste, kako zbog široke primene, dostupnosti, tako i najnižih cena. Iako se po kvalitetu, otpornosti i čvrstoći ne mogu meriti sa prethodnim materijalima, proces izrade im ipak dozvoljava da pruže dosta kvalitetan i dugovečan nameštaj, po nižim cenama, zbog čega su i veoma popularni u korišćenju.

Koji cirkular za drvo i alati su pogodni za kvalitetnu obradu drveta?

Cirkular za drvo može biti stoni i ručni. Bilo koji da je, ono šta je istina jeste da se uvek nalazi u svakoj stolarskoj radionici, kao i sam industriji, jer se bez njih ne može. Dok je stoni cirkular za drvo zaslužan za sečenje ozbiljnijih komada drveta, debljih, ručni je taj koji sa sobom donosi fleksibilnost u radu, veću preciznost i samim tim kvalitetnije obavljen posao.

Za majstore koji rade nameštaj po meri je važno da pored materijala koji se dokazuje kvalitetom imaju i kvalitetan alat za obradu, od pripreme do završnih radova, pa takva radionica uvek poseduje ručni cirkular za drvo, Bosch brusilice, aku bušilice, te brojne moguće alate koji omogućavaju jednostavnu upotrebu i rad bez grešaka koje bi nanele štetu materijalu tokom obrade i sklapanja.

Uvek se dobro raspitajte za brendove kada kupujete nameštaj ili majstore i njihove radionice ukoliko radite nešto po meri. Znanje o materijalima, posedovanje kompletnog alata, kao što je pomenuti cirkular za drvo, testere za fino rezanje, brusilice, drugi alati i stručnost, biće vam najbolji pokazatelj da li taj rad da odobrite ili ne.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke