Dobre stvari

Koja je razlika između kondominijuma i stambenog kompleksa?

visoka zgrada u kondominijumu

Kondominijum – reč koju u poslednje vreme možete čuti sve češće kada se govori o nekretninama. 

Odabir novog životnog prostora ponekad ume da bude zbunjujuć i haotičan, a dovoljno je teško odlučiti se za samu lokaciju, dok o vrsti stambenog kompleksa retko ko razmišlja.  Iako kondominijum i stambeni kompleks izgledaju veoma slično gledajući spolja, ono što se nalazi unutra pravi glavnu razliku između ove dve vrste stambenog prostora.

Kako bismo vam pomogli pri odlučivanju, u nastavku teksta navešćemo koja je razlika između kondominijuma i stambenog kompleksa. 

Šta je kondominijum?

Kondominijum je savremeni koncept gradnje koji sve više uzima maha u svetu. 

Kondo, kako glasi skraćenica, naziv je za stambenu zgradu u kojoj su stanovi lično vlasništvo pojedinca, dok se o zajedničkim prostorijama brine predstavnik ulaza. To znači da ne moraju stanari sami da brinu o održavanju kompleksa, što olakšava svakodnevnicu.

Kako bi mogli da koriste ovu pogodnost, vlasnici stanova plaćaju članarinu udruženju stanara (home owners association – HOA), koja angažuje profesionalce za održavanje dvorišta, čišćenje bazena i popravke u zajedničkoj zoni. 

Za razliku od stambenog kompleksa, kondominijum nosi posebne pogodnosti kada su u pitanju udobnost i privatnost stanara. Pored uobičajenih karakteristika koje imaju stambeni kompleksi, kondominijum ima parking mesta, parkove, spa centre, prodavnice, recepciju, igrališta za decu i profesionalno održavanje zgrada.

Takođe, bezbednost je podignuta na viši nivo

Stalni video nadzor radi 24 časa 7 dana u nedelji,  a postoji i profesionalno obezbeđenje koje je uvek u smeni. 

Dakle, ovi faktori imaju veliki uticaj na kupce stanova, jer pružaju veće i bolje mogućnosti za stanovanje od klasičnog stambenog kompleksa. 

Verovatno se sada pitate da li kondominijumi postoje u Srbiji? Kondominijumi u Srbiji postaju sve popularnije arhitektonsko rešenje, a jedan od primera je savremeni kondominijum Voždove kapije.

Kupci se sve češće opredeljuju baš za ovu vrstu nekretnine, jer su dosta povoljniji od kuća, a pritom ne moraju da se brinu o košenju, čišćenju, održavanju i bezbednosti, jer postoje ljudi koji to rade za njih.

Ako vam zvuči da stanovanje u kondominijumu izgleda kao život u hotelu sa 5 zvezdica, to je prilično tačno.

kompleks zgrada bele boje sa velikim prozorima

Šta je stambeni kompleks?

Da bismo napravili paralelu i podvukli crtu gde je razlika, potrebno je objasniti i šta je stambeni kompleks, iako je svima prilično jasno. 

Stambeni kompleks predstavlja zemljište sa jednom ili više zgrada, odnosno blok zgrada na jednoj lokaciji. 

Stanovi u okviru stambenog kompleksa neće imati zagarantovanu privatnost i bezbednost, za razliku od stanara kondominijuma koji će imati sve navedene benefite, i upravo to je glavna razlika. 

Da li je kondominijum skuplji od stambenog kompleksa?

Možda će vam se učiniti da su cene stanova u kondominijumu basnoslovno skupe, međutim cena kvadrata konda i stambene zgrade na istoj lokaciji u gradu nemaju neku značajnu razliku

Kao i na bilo kom drugom tržištu, i tržište nekretnina diktira cene prema tražnji i kvalitetu samog stambenog prostora. 

Koja je razlika u održavanju stana u kompleksu i kondu?

Bilo gde da živite, održavanje je neizostavni deo svakog stambenog prostora. Kod konda kao i kod stana u stambenom kompleksu, stanodavac ili podstanar (ili oboje) su odgovorni za održavanje. 

To bi moglo značiti dodatne troškove za vas, međutim vlasnik pokriva većinu troškova putem svog poverioca za upravljanje imovinom, a može sve biti i stvar dogovora. 

Iako pomenuta HOA pokriva troškove održavanja zajedničkog prostora i same zgrade, udruženje stanara ne pokriva kvarove koji se mogu desiti na primer u vašem kupatilu.

Da li se kućni red razlikuje u kondominijumu i stambenom kompleksu?

Kućni red je gotovo isti u oba slučaja – potrebno je skupljati otpatke koje za sobom ostavljaju kućni ljubimci, ne ostavljati lične stvari po kompleksu, a možda postoji i pravilo da se ne ostavljaju kese sa đubretom ispred ulaznih vrata. 

Kada govorimo o kućnim ljubimcima, iako je kondo “pet friendly” ne mora da znači da je i stan, ukoliko ga iznajmljujete. Proverite sa vlasnikom stana da li je dozvoljeno uvođene kućnih ljubimaca, pre nego što povedete sa sobom svog krznenog prijatelja. 

Pravila unutar stana zavisi najpre od toga da li ste vlasnik ili ne. U praksi, ne biste smeli da izvodite grube radove koji oštećuju zidove bez saglasnosti vlasnika ili skupštine stanara. 

U modernom dobu, koncept kondominijuma uzima primat jer predstavlja odraz modernog ekološkog stambenog rešenja, koji je prilagođen urbanističkim potrebama velikog grada.Na vama je da izaberete stambeni prostor koji najviše odgovara vašim potrebama i željama, ali uz bogatije razumevanje onoga što ih čini jedinstvenim lakše ćete se odlučiti za vaš novi dom.

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke