Dobre stvari

Koja hrana je najbolja za vašu mačku?

maca i činija za hranu

MAČKA JE LOVAC PREDATOR

Ako vaša mačka izlazi noću, sasvim sigurno ide u lov. Jer ona je i dalje lovac predator. Ukoliko primetite da je počela manje da jede, to znači da je ulov bio dobar.
Kao isključivi mesojedi, mace moraju da unesu hranjive materije prvenstveno iz mesa. Neophodan im je taurin, aminokiselina koja se nalazi u mesu i ne može se dobiti iz žitarica. Njegov nedostatak dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, zastoja u rastu i razvoju, kao i do bolesti očiju i srca.

VAŽAN JE BALANS

Idealna hrana za mačke sadrži visok procenat mesnih proteina, umerenu količinu masti, malo vlakana i ugljenih hidrata i sve neophodne minerale i vitamine.
I pored toga što je meso na prvom mestu, ishrana mačke mora da bude pažljivo izbalansirana. Tačno određene količine svih hranljivih sastojaka u pravilnim proporcijama obezbediće joj pravilan razvoj i dobro zdravlje.
Takođe, hrana mora da bude primerena uzrastu. Mladuncima su neophodne velike količine proteina, masti, vitamina i minerala. Starijim mačkama treba davati hranu koja se lakše vari i koja će uticati na prevenciju zravstvenih problema povezanih sa starenjem.

PROTEINI

Proteini su najvažniji element u ishrani mačaka, ljudi i svih drugih sisara jer nam obezbeđuju preko potrebne esencijalne aminokiseline. Mačke ih unose prvenstveno kroz meso, ribu i mleko jer nisu u stanju da svare većinu žitarica. Najkvalitetniji proteini imaju odmeren balans svih aminokiselina.
Jednom rečju, što više mesa – hrana je bolja, a proteini kvalitetniji.
Preporučeni procenat proteina kreće se od 25% pa naviše.

MASTI

Za razliku od proteina koji moraju da budu životinjskog porekla, mačke dobro prihvataju i biljne masnoća. Procenat masti ne mora da bude ograničen kao što je to slučaj kod pasa. Ukoliko maca nije sklona debljanju i nema zdravstvenih tegoba, veći procenat masti neće imati loš uticaj na nju. Uostalom, sem što su dobar izvor energije, masti hranu čine daleko ukusnijom.
Skoro sve hrane za mačke sadrže masti kao glavni izvor energije, a posebno su važne za mačke čiji mladi još uvek sisaju, kao i za same mačiće čim prestanu sa sisanjem.
Minimalan procenat masti u suvoj hrani treba da bude 7%.

UGLJENI HIDRATI

Hrana za mačke treba da sadrži ograničenu količinu žitarica. Po pravilu, manje od 10% kalorija treba da potiče iz ugljenih hidrata.

VITAMINI I MINERALI

Mačkama je neophodno dvadesetak različitih vitamina i minerala, što kvalitetne hrane za mačke obezbeđuju.
Ipak, na neke stvari treba obratiti posebnu pažnju. Kada su u pitanju vitamini, mačka ne sme da se hrani isključivo ribljom hranom jer neće dobijati dovoljno vitamina E, a ni da jede previše iznutrica, jer to dovodi do viška vitamina A. Sporiji rast mace može biti znak nedostatka gvožđa, a problemi sa očima mogu biti posledica nedostatka vitamina A.

SUVA ILI VLAŽNA HRANA

Hrana za mace dolazi u suvom i vlažnom obliku. Suva hrana sadrži manje vode, u proseku od 8% do 12%, dok vlažna hrana ima i do 75% vlage. Ishrana vlažnom hranom najskuplja je opcija, ali su neke mace izuzetno probirljive, pa često odbijaju drugi vid ishrane.
Kada su kvalitetne i dobro izbalansirane, obe vrste hrane doprinose dugom i kvalitetnom životu vašeg ljubimca.

SVEŽE MESO NA MAČJEM JELOVNIKU

Neki vlasnici opredeljuje se da svoje mačke hrane svežim mesom, iznutricama i ribom. To je preporučljivo jedino ukoliko ste 100% sigurni da je meso sveže i zdravo. U suprotnom, postoji velika opasnost od trovanja bakterijama ili parazitima.

DA LI MACA PIJE MLEKO?

Mačka može bez problema da pije kravlje mleko, ali od njega nema prevelike koristi. Mleko ne može da zameni hranu, a pri tom je masno, tako da bi uvođenje mleka u redovnu ishranu verovatno dovelo do povećanju težine. Ipak, neke mačke izuzetno vole kravlje mleko i ono im se može davati ponekad, kao poslastica.

DIJETE ZA MAČKE

Mačke moraju da se hrane najmanje 2-3 puta dnevno, a najsrećnije bi bile da mogu da jedu malo i često, na svaki sat ili dva.
Nekim mačkama možete omogućiti da uvek da imaju pristup hrani jer istraživanja pokazuju da oko trećine svih mačaka jede samo koliko im je potrebno. Ali ako je vaša maca od onih koje jedu više, morate da joj dajete tačno određene porcije.
Realnost je da mačke koje žive u stanu veoma često postanu gojazne. Njihove porcije možete da smanjite i za 40% kalorija bez ikakvih negativnih posledica. Predlažemo da koristite taktiku postepenog smanjivanja obroka i to če vrlo brzo dati rezultate.

DRAGA MACO

Ukoliko ste od onih koji pažljivo vagaju cenu i kvalitet, najprihvatljivija opcija svakako je odabir neke suve i potpune hrane za mačke koja obezbeđuje sve neophodne hranljive sastojke, a čija cena neće nepotrebno opteretiti vaš budžet.
Za vaše drage mace na tržištu se pojavio brend po imenu “Dear Cat”, potpuna suva hrana za ishranu mačaka koja sadrži 25% proteina, odmeren odnos masti i ugljenih hidrata, kao i sve neophodne minerale i vitamine.
„Dear Cat“ je namenjen svim rasama i kategorijama mačaka, a može se koristiti i u suvom i u nakvašenom stanju, kao i u kombinaciji sa drugom hranom.

ZAKLJUČAK…

… je jednostavan. Pravilna ishrana najbolja je garanacija da će vaša mačka živeti dugo i srećno, uz minimumom zdravstvenih problema, naročito ako se sa dobrom i kvalitetnom ishranom počne još dok je mače.
Sve što vam treba za vaše ljubimce možete pronaći na sajtu petmanija.rs veliki izbor hrane i opreme.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.