Dobre stvari

Koja alkoholna pića najmanje goje

I nije neka tajna da su alkoholna pića veoma kalorična i da utiču na povećanje telesne mase ukoliko se konzumiraju neumereno. Međutim, ova činjenica retko je dovela do toga da neko odbije časicu čistog užitka sa svojim prijatelljima, zarad održavanja linije i vitke figure. Jednostavno, ti mali trenuci čistog hedonizma su deo naše kulture i tradicije, i ljudi ih se retko odriču, pa po cenu i da dobiju neku kilu više.

Kako nam se bliži toplo i lepo vreme, u tim mesecima treba biti posebno obazriv. Leto je posebno problematično, jer se tada najviše opustimo i uživamo u boravku na otvorenom, a ništa tako dobro ne utoli našu žeđ kao velika čaša dobro rashlađenog piva. Prava opasnost leži u tome što alkohol sadrži veliku količinu ugljenih hidrata i takozvane “prazne kalorije”, a nema nikakvu nutritivnu vrednost.

Takođe, on usporava i sve druge procese u organizmu, jer se prednost daje izbacivanju alkohola iz sistema. Kako biste izblegli ovu zamku i sačuvali svoj atraktivan izgled u narednim mesecima, dobro je znati koliko zapravo alkohol sadrži kalorija i koliko čašica smete da popijete, a da se ne ugojite.

 

Pivo

 

Smatra se da je pivo najveći neprijatelj vitkog struka, pa čak postoji i izraz “pivski stomak” koji to potvrđuje. Ipak, krigla piva sadrži 170 kalorija, ali je problem u tome što se retko ko zadrži na samo jednoj. Čak i neki stručnjaci tvrde da samo pivo neće dovesti do gojaznosti, već hrana koju unosimo nakon nekoliko čaša ovog napitka.

Ako ste ljubitelj piva, obavezno birajte ona svetla, jer u sebi sadrže dosta manji procenat kalorija nego tamna. Takođe, držite se dalje od piva iz domaće proizvodnje, jer njihova kalorijska vrednost može biti duplo veća nego kod industrijskih.

 

Žestoka pića

 

U narednom periodu očekuju nas razne proslave i svadbe na kojima se načešće konzumiraju žestoka pića poput viskija, vodke ili rakije. Ona su takođe neprijatelji svake dijete, jer iako imaju oko 50 kalorija, u sebi sadrže dosta alkohola koji goji. Izbegavajte ova kratka pića na slavljima, a umesto njih odaberite neku drugu opciju koja manje utiče na figuru.

 

Kokteli i džin tonik

 

Pića koja najviše goje definitivno su mešana pića poput raznih koktela. U njima, osim alkohola, postoji i velika količina slatkih sirupa i sokova, što ih doslovno čini kalorijskom bombom.  Činjenica da jedna čaša koktela može da sadrži preko 300 kalorija daje vam dobru smernicu da se držite podalje od ovog alkoholnog napitka.

Ništa bolja opcija nisu ni mešavine pića poput džin tonika, jer se i sam tonik izrađuje od kukuruznog sirupa koji je prepun fruktoze. Da bismo vam dočarali koliko fruktoza goji, reći ćemo vam samo da se ona nalazi i u koka koli. Dakle, ako baš volite napitke od džina, bolja opcija je da ga mešate sa kiselom vodom u koju ste dodali malo limunovog soka.

 

Šampanjac

 

Iako je šampanjac piće koje se najviše forsira na proslavama kao što je Nova godina, postoji dosta ljubitelja koji u njemu uživaju i tokom ostatka godine. Ovo je zaista dobra odluka, jer jedan decilitar šampanjca sadrži svega 80 kalorija. Osim što ne goji, šampanjac je i veoma dobar za celokupno stanje organizma, jer poboljšava zdravlje srca, koži daje lepši izgled, a utiče i na bolje raspoloženje i smanjuje depresiju.

 

Vino

 

Ako zaista želite da izgledate savršeno, a ne želite da se ugojite vaš saveznik biće – vino. Ono ne samo da ne utiče na težinu, već su nedavne studije dokazale da žene koje redovno piju ovo piće imaju manje masnih naslaga nego one koje ne konzumiraju alkohol. Zato natočite sebi čašu crnog ili belog vina i uživajte u druženju sa svojim prijateljima bez ikakvog osećaja krivice ili bojazni da ćete se imalo ugojiti.

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke