Dobre stvari

Kartonske kutije – ideje za „uradi sam“ projekte

Kartonske kutije služe za pakovanje i odlaganje stvari ili pri selidbama. Vrlo su pogodne jer su lagane i lako rasklopive na debljinu od svega par centimetara pri odlaganju. Takođe, ovaj materijal je pogodan za reciklažu i na njemu se može lepo zaraditi.

Međutim, šta još možete napraviti od kartonskih kutija? Donosimo vam 11 ideja za „uradi sam“ projekte.

Police

Deblje kartonske kutije možete iskoristiti za pravljenje polica. One ionako imaju već pogodan oblik za to i uz minimalne korekcije i učvršćivanje možete dobiti lepu, a jeftinu policu. Naravno, budite oprezni sa težinom kojom opterećujete policu i obavezno je rasporedite od najteže do najlakše odozdo nagore.

Pregrade za fioku

Ukoliko imate velike fioke u koje želite da smestite više stvari, a ne želite da se one razlete ili pomešaju, pravljenje jednostavnih pregradica može biti rešenje. Odaberite kutiju u veličini koja vam je neophodna i po potrebi je isecite. Lako ih možete prepraviti ili zameniti u slučaju potrebe.

Igračke

Od šporeta, preko šivaće mašine, do autića za bioskop na otvorenom, internet je prepun ideja kako brzo i lako da napravite detetu igračku od kartona. Ne samo da ćete dete naučiti da bude oprezno sa svojim stvarima, već ih možete i zajedno praviti, čime podstičete detetovu kreativnost i samostalnost. Dajte mu neki lakši deo izrade kao zadatak i pustite ga da to samo odradi, naravno uz vaš nadzor. Još jedna prednost: ako se igračka ošteti, lako je možete zameniti.

Grebalica za nokte za mačke

Mačke obožavaju da grebuckaju stvari i na taj način oštre svoje nokte. Rastavite kutiju na sastavne strane i isecite ih u kvadrate veličine od 10x10cm do 20x20cm. Potom ih naslažite jedan na drugi i zalepite, i dobili ste jednostavnu igračku koje će vaše mače obožavati.

Krevetić za psa

Jednostavnim odstranjivanjem gornjeg dela i isecanjem većeg bočnog dela, dobićete osnovu za krevet. Zatim je potrebno da ga obložite jastučućima ili istapacirate i stavite jastuk odgovarajuće veličine na dno. Vaš ljubimac će uživati, ali vodite računa da ne izgricka svoj novi krevet.

Pozadina za fotografiju

Kutije za picu nije moguće reciklirati jer upijaju masnoću, ali ako ih očistite, možete ih koristiti kao pozadinu za uramljivanje fotografija. Takođe možete potražiti staklorezačke radnje kojima ćete ih donirati, ako želite da budete ekološki s(a)vesni.

Kućna dekoracija

Ovo je jedna od kategorija sa najviše ideja, a najpopularnije su one za Božićnu dekoraciju. Najjednostavnije je napraviti jelku: samo isečete dva kartona u 2D oblik jelke, po sredini do polovine odsečete tanko parče sa suprotnih strana i spojite. Za veću jelku, trebaće vam i veća kartonska kutija, naravno. 

Još jedna zanimljiva ideja je da napravite zvezdu, ali je malo komplikovanije jer ćete svaki krak morati posebno da napravite iz dva dela (podeljeno po osi simetrije) i potom spojite pod uglom da dobijete 3D efekat. Osim ovih ideja, možete napraviti i kockastog Sneška Belića, ukrase za jelku, pingvine i još štošta drugo.

Rasveta

Ako isečete gornji i donji deo kutije, jednostavnim ojačavanjem kartonske kutije žicom (ili dvema, u zavisnosti od veličine), dobićete abažur za lampu ili luster. Ovo je najjednostavniji dizajn koji dodatno možete ulepšati (a)simetričnim bušenjem nekog oblika na samom kartonu. 

Ali, postoje i mnogo lepše i originalnije ideje: skalpelom isecite šuplje kvadratne oblike i zalepite ih pod nekim uglom jedan na drugi. Ovo je moguće izvesti i sa nekim drugim jednakostraničnim geometrijskim oblikom (poput trougla ili petougla).

Futrola za tablet ili mobilni telefon

Nakon što isečete karton u željeni oblik futrole, obložite je tkaninom željenog dezena. Sigurnosne vezice unutra i spolja možete napraviti od lastiša ili ostataka tkanine.

Poslužavnik

Ako imate kartonsku kutiju sa poklopcem, donju stranu isecite u visini poklopca i zalepite. Time ćete ojačati svoj poslužavnik. Ukoliko je dovoljno dubok, možete izbušiti i ručke. Potom vam samo ostaje da ga ukrasite po želji.

Dekupaž

Kad smo već kod ukrašavanja, dekupaž je idealna tehnika za ukrašavanje vašeg novog poslužavnika ili kutije. Dekupaž je umetnost ukrašavanja stvari lepljenjem obojenog papira na njih sa specijalnim efektima boja, zlatnih listića i drugog. Za ovo možete koristiti isečke iz novina, salvete ili specijalan papir za ovu namenu, a neophodan vam je i lepak za dekupaž.

Postoji još brdo ideja kako možete iskoristiti kartonske kutije: od nakita do bukmarkera, internet je prepun klipova i tutorijala. Sve što je potrebno jeste da pustite mašti na volju.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke