Dobre stvari

Kakve su to eko teretane i koje su njihove prednosti?

devojka vezba jogu u teretani

Ekološki način poslovanja postaje aktuelan u celom svetu, dok se na novim projektima za poboljšanje životne sredine aktivno i vredno radi. S obzirom na to da su teretane tu kako bi promovisale zdrav način života, logično se nameće da treba da vode računa i o životnoj sredini. Zato se u modernom dobu sve više radi na implementaciji koncepta ekoloških teretana, koje promovišu vežbanje u uslovima koji su potpuno ekološki prihvatljivi. 

Cilj ovako značajnog projekta za budućnost jeste podizanje svesti od važnosti upotrebe prirodnih materijala, koji ne štete životnoj sredini, kao i činjenica da smo deo prirode i samim tim vežbanje u ovakvom ambijentu doprinosi opštem zdravlju organizma. 

Šta je eko dizajn i zašto je važan?

Eko dizajn je nov savremeni način dizajniranja prostora u kojem živimo, radimo i učimo. Da bi se već dosta zagađena planeta mogla oporaviti, potrebno je na vreme obratiti pažnju na to koje materijale koristimo u svakodnevnom životu. 

‘’Biophilic design’’ je jedan od tih inovativnih načina dizajniranja prostora, odnosno enterijera, u kojem živimo. Budući da mnogi ljudi u savremeno doba veliki deo vremena provode u teretanama, biofit.io tim je osmislio način kako da taj prostor sačini od prirodnih materijala. 

‘’Biophilic design’’ promoviše povratak prirodi, prateći savremene trendove u ‘’arhitekturi života’’. Fokus je na enterijeru koji potencira ugradnju biljaka i biljnih materijala u zidove, podove, nameštaj, što bi znatno doprinelo smanjenju stresa, poboljšanju kognitivnih funkcija i bolju fokusiranost na rad. Na ovaj način se vraćamo prirodnom okruženju i poboljšavamo životnu okolinu.

Vežbanje budućnosti u eco-friendly teretanama

Poznato je da vežbanje u prirodi deluje opuštajuće na mozak i mišiće. Najnoviji plan je da se prirode dovede u teretanu, tako da ceo prostor postane ‘’eco-friendly’’. Dizajn enterijera koji upućuje na prirod  je odličan način da iskoristimo njene dobrobiti, primenivši to tamo gde može najbolje da utiče na fizičko i mentalno zdravlje.

Realizacija ovakvh teretana je odlična prilika svim korisnicima da kondiciju tokom zimskog perioda održavaju u najzdravijoj sredini u zatvorenom prostoru. Standardno pravljene teretane, iako doprinose vašem zdravlju, ne oslobađaju hormon sreće u dovoljnoj meri kao kad boravite u prirodi. Upravo će vežbanje u ovakvim teretanama biti pun pogodak, gde ćete se osećati kao da vežbate napolju. 

Kako izgleda i šta sadrži eko teretana?

Čitav prostor je inspirisan prirodom, kao i sprave teretane, kojih nema mnogo kao u ostalim teretanama. Prostor se sastoji od zelenila koje je raspoređeno po podu i zidovima, dok su sprave uglavnom napravljene od drveta

Najpoznatije mašine koje se nalaze u skoro svim teretanama širom sveta, bile bi zamenjene alternativnim spravama kao što su: vreće sa peskom, kanapi, lopte, šipke, grede i tegovi. Svi ovi dodaci za vežbe izgrađeni su od prirodnih materijala poput drveta, bambusa, gume, kože i platna. 

Osveteljenje je takođe maksimalno prilagođeno prirodnom svetlu. U teretani postoji i vid aromterapija jer se prostor čisti borovom esencijom, koja pozitivno utiče na mozak. Prostor se osvežava upotrebom pročišćivača vazduha. 

trcanje u prirodi

Trening u eko teretani – prirodan način vežbanja 

Eko teretana u svoj program uključuje inovativne pristupe fitnesu, tako što ističe prirodan način vežbanja sopstvenom težinom tela, sa malo pomoći ostalih pomagala koji su u sklopu programa ove teretane. 

Treneri teretana koje su ‘’eco-friendly’’ insistiraju na treningu koji je najzdraviji za ljudski organizam, a to je trening sopstvenom težinom koji uključuje skakanje, puzanje, prevrtanje kao i primena osnovnih vežbi za izgradnju mišića (čučanjevi, sklekovi, trbušnjaci, plank). 

Mnogi treninzi inspirisani su popularnim aktivnostima kao što su vožnja bicikla, kikboks, trčanje, aerobik, pilates, joga. Važno je iskoristiti pun potencijal svačijeg tela vežbama koje opterećuju mišiće koliko je potrebno da bi se oni oblikovali i učvrstili. Vežbanje u prirodi je takođe u sklopu celog programa, dok u hladnim danima, eko teretana nadoknadi prirodni ambijent. 

Prednosti vežbanja i doprinos životnoj sredini 

Prednosti vežbanja u ekološki uređenoj teretani su mnogo veće od običnih teretana koje su često zagušljive, a vežbači se osećaju i dalje kao da su u zatvorenom prostoru koji je prepun materijala koji nisu zdravi za životnu okolinu. 

Vazduh eko teretana je pročišćen, zelen i omogućava vežbačima da osete maksimalni doživljaj prirode u svom okruženju. Vežbanje na travi je zdravo za kičmu i blagotvorno deluje na psihu. Zelenilo kojem je ukrašena teretana poboljšava mentalno zdravlje, te se prilikom vežbanja čovek na najbolji način oslobađa od stresa sa kojim se svakodnevno srećemo. 

Ovakav jedan projekat podrazumeva odbacivanje plastike, koja najviše šteti prirodi, nije pogodna za reciklažu koja je veoma važna za poboljšanje životne sredine. Eko teretana je zato u svoj prostor uvrstila samo materijale koji se mogu naći u prirodi, a da se čak ni materijali poput stakla i metala, koji se mogu reciklirati, ne mogu naći.  

Eko teretane, kao napredan način vežbanja i opuštanja, idu u korak sa svim kompanijama koje poslednjih nekoliko godina primenjuju održiv način poslovanja. Veoma je bitno pokazati zainteresovanost za menjanje sveta nabolje, naročito ako se fokusiramo na to kakav su nam vazduh, voda i gradsko okruženje, kao i prostorije u kojima najviše boravimo. Eko dizajn enterijera čini da prostorije dišu i vraćaju nas onome čemu pripadamo – prirodi. 

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke