Dobre stvari

Kakva treba da bude prva hrana za bebe?

Beba sa portiklicom ruča

Po rođenju bebe glavna okupacija roditelja, a prvenstveno majki od kojih najviše i zavisi bebina ishrana, postaje da li će imati mleka u dovoljnoj količini da bi mogla kvalitetno da doji ili će prva hrana za bebe morati biti isključivo adaptirano mleko odnosno u pojedinim slučajevima može biti i kombinacija koju čini majčino mleko i dohrana za bebe.

Kako se bebina ishrana u prvim mesecima života bazira samo na mleku, zaista je jako bitno da ono bude kvalitetno odnosno da sadrži sve potrebne vitamine i minerale koji bebi obezbeđuju pravilan rast i razvoj. Iako u većini slučajeva majčino mleko ima sve bitne sastojke, ukoliko niste u mogućnosti da dojite iz bilo kog razloga ili pak nemate dovoljno mleka, nema potrebe da vas grize savest, jer i dohrana za bebe sadrži sve što je bebi potrebno.

Prva hrana za bebe (majčino mleko ili dohrana za bebe) do četvrtog meseca biće takođe i jedina hrana za bebe, a od tog perioda pa na dalje možete razmišljati o postepenom uvođenju drugih namirnica u njene obroke, kao što su kasice za bebe i eventualno kompoti i sokovi za bebe. 

Ipak, čak i kada uvrstite prve kasice za bebe u njenu ishranu, znajte da će svakako vaše mleko ili dohrana za bebe biti njen osnovni obrok i najveći izvor zdravih i hranljivih materija sve do prvog rođendana.

Ono što će vašoj bebi svakako pričiniti zadovoljstvo jeste isprobavanje različitih novih ukusa koje prve kasice za bebe sadrže, ali svakako nemojte preterati i odjednom davati bebi nekoliko različitih vrsta namirnica koje do tada nije probala, jer može doći do alergijskih i drugih neželjenih reakcija. 

Zato bez obzira na to da li sami pravite kasice za bebe ili kupujete gotove i instant kašice i žitarice, pravilnu i uravnoteženu ishranu bebi ćete obezbediti samo ako joj uz čvrste obroke ponudite i mleko. Uz to obratite pažnju na uzrast za koji su predviđeni dohrana za bebe, prve kasice za bebe i napici kao što su sokovi za bebe, jer sve ovo obavezno mora biti u skladu sa mogućnostima i potrebama deteta. 

Evo kako da odaberete najzdravije i najukusnije obroke za svoje najmlađe članove porodice!

Koja dohrana za bebe je najbolja?

Beba koja ruča za stolicom

Majčino mleko svakako je najbolji izbor za vašu bebu, ali ako niste u mogućnosti ili ne želite da dojite iz bilo kog razloga, najbolja prva hrana za bebe je zapravo dohrana za bebe odnosno adaptirano mleko. Ono sadrži skoro identične sastojke kao majčino mleko i sasvim je dovoljno da bebi obezbedi zdrav napredak.

Kada birate mleko za dohranu, ono što je bitno jeste da dohrana za bebe bude prilagođena njenom uzrastu po količini i sastojcima. S obzirom da postoje bebe koje traže mleko i nakon prve godine života, na tržištu postoji i dohrana za bebe koje su starije.

Svakako je najvažnije da pratite uputstva proizvođača kojih ima zaista mnogo, a nećete pogrešiti koji god da je vaš izbor ako je i beba dobro prihvatila odabrano adaptirano mleko. Ipak, ako primetite da bebi ne odgovara odabrano mleko i da ga odbija, posavetujte se sa pedijatrom u vezi sa promenom mleka za dohranu.

Sada je moguće pronaći i adaptirano mleko koje je namenjeno osetljivijim bebama, ono koje je organskog porekla, adaptirano mleko sa manje lakoze, obogaćeno vitaminom D i gvožđem, kao i ono namenjeno bebama koje su alergične na mleko ili imaju neki poremećaj metabolizma. Izbora je zaista mnogo!

Kada su dobar izbor sokovi za bebe i prve kašice za bebe?

Kada prođe nekoliko meseci po rođenju deteta, te beba i njen digestivni trakt postanu spremni za čvršću hranu, možete u konsultaciji sa pedijatrom uvesti prve kasice za bebe. Najpre će te kašice biti napravljene samo od jedne namirnice, a zatim kada isprobate nekoliko različitih vrsta jela i beba ih prihvati – možete probati da kombinujete sastojke i pravite veoma ukusne obroke za vaše najmlađe.

Neki pedijatri će vas savetovati da počnete sa žitaricama, neki će reći da je dobro početi sa povrćem, a ima i onih koji savetuju prvo uvođenje voćnih kašica, među kojima su i sokovi za bebe. Koje god da poslušate, nećete pogrešiti, samo je bitno da prve kasice za bebe počnete da uvodite od 4. meseca.

Ipak, nije kasno ni ako se za to opredelite sa tek 6. meseci, jer sve do tada bebi su dovoljni sastojci koje unosi kroz mleko, a svakako beba i nije u mogućnosti da u nekoj većoj količini jede čvrstu hranu, te će joj dohrana za bebe biti svejedno potrebna još neko vreme.

Već smo pomenuli da prve kašice za bebe možete praviti samostalno ili ih kupiti gotove u različitim kombinacijama namirnica, a osim u radnjama, možete ih poručiti i na kućnu adresu putem specijalizovanih online prodavnica. Ovde se nalaze i različiti kompoti i gusti i bistri sokovi za bebe različitih uzrasta, a koji su napravljeni od prirodnih i kvalitetnih voćnih materija. 

Međutim, nemojte preterivati sa njihovom upotrebom – za bebu je ipak mleko najbolji mogući izbor u prvoj godini života i to je ono što će je učiniti zdravom i srećnom!

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke