Dobre stvari

Kako zaštititi nameštaj prilikom selidbe i transporta?

Kako zaštitii stvari tokom selidbe

Selidbe su sastavni deo života, to znaju oni koji nemaju još uvek svoj sopstveni dom. U takvim situacijama selidba uopšte nije nešto što priželjkujemo, ali smo primorani. Drugačija situacija je kada se selimo u naš novi dom koji smo kupili, ali ni tada selidba nije jednostavan proces.

Tokom selidbe pakovanje, zaštita i transport nameštaja predstavlja najveći izazov. Pored toga što je najteži deo posla, predstavlja i najskuplji deo svih troškova oko selidbe. Zato uvek razmatramo mogućnost da taj deo posla odradimo sami ili uz pomoć prijatelja.

U ovom tekstu daćemo vam savete zlata vredne, sigurno će vam pomoću. Ukoliko iz bilo kog razloga odustanete od toga, na kraju ćemo vam predložiti agenciju koja taj posao može obaviti umesto vas.

Demontaža nameštaja

Pre nego što počnete sa zaštitom, potrebna je demontaža nameštaja. Rastavite svaki komad nameštaja na što više manjih delova, to će vam olakšati samu zaštitu i prenos do kombija. Pre demontaže pripremite alat, ukoliko nemate pozajmite od prijatelja ili komšije.

Demontiranje nameštaja je dosta jednostavniji zadatak od montiranja, a kako bi olakšali kasniju montažu važno je da ispratite određene korake prilikom rastavljanja nameštaja. Idealan scenario bio bi da ste sačuvali uputstvo za montiranje nameštaja. Ako nemate uputstvo onda obeležite ili fotografišete delove nameštaja.

Šrafove i manje dodatke čuvajte u zasebnim obeleženim kesama, tako ćete znati kako da ih iskoristite ponovo. Ako su delovi nameštaja manji, spakujte ih sve u jednu kutiju, a obeležite i samu kutiju kako bi pri donošenju paketa odmah znali u koju prostoriju da ih odnesete.

Zaštita nameštaja prilikom transporta

Ovo je jako važan korak u transportu nameštaja sa jedne na drugu lokaciju. Mogu se stvoriti veliki gubici ako dođe do oštećenja skupljih delova nameštaja. Zato posvetite veliku pažnju zaštiti, ovaj posao obavite kada se odmorni i skoncentrisani.

Pre same selidbe pripremite sve materijale u dovoljnim količinama, pre svega mislimo na:

– streč foliju,

– kartone,

– stiropor,

– selotejp traku.

Svaki komad nameštaja kompletno obložite streč folijom, nekoliko puta prođite folijom tako da ni jedan deo ne bude neobložen. Sterč folija će pomoći da se nameštaj ne ogrebe i na novu lokaciju stigne kao i pre demontaže.

Ukoliko se na komodama nalaze stakleni delovi, dodatno obložite kartonima ili stiroporom jer se takvi delovi najčešće lome. Drveni delovi koji imaju osetljive ivice, krajeve i noge kompletno zaštitite kartonom jer vrlo lako može doći do oštećenja tih ivica, pogotovo ako su pravljene od iverice i sličnih materijala.

Montaža nameštaja

Pronađite alat, upustvo i fotografije koje ste napravili prilikom demontaže i sve što vam je potrebno da nameštaj vratite u prvobitan oblik. Odvojte delove onako kako ste ih označili tako da vam budu blizu delovi koje trebate sastaviti i počnite sa sastavljanjem nameštaja.

Prilikom montiranja budite pažljivi kako ne bi oštetili delove i naoružajte se strpljenjem, pogotovu ako imate veći broj nameštaja koje je potrebno sklopiti. Posao montaže je komplikovaniji od demontaže. Ukoliko ste demontažu obavili po savetima koje smo naveli, obeležili ste svaki deo i sačuvali šrafove zasebno u odvojenim kesama, sastavljanje nameštaja biće dosta lakše.

Ne snalazite se u ovom poslu? Angažujte agenciju za selidbe

Znamo da vam je cilj da troškove svedete na minimum, ali neke poslove je bolje prepustiti iskusnim radnicima. Jedan od tih poslova je svakako zaštita nameštaja i transport.

Celog života ste radili i mučili se da kupite sav taj nameštaj, da li bi vam bilo svejedno da vam se u transportu ošteti ili skroz uništi? Da li mislite da će vam kupovina novog nameštaja biti jeftinija nego da platite radnike za selidbu?

Uštedite na drugim stvarima, a pakovanje za selidbu i transport prepustite profesionalcima koji će za kraće vreme nego što ste planirali preneti vaš nameštaj na drugu lokaciju, bez većih oštećenja. Usluge koje možete prepustiti agenciji za selidbe su:

– demontaža i montaža nameštaja,

– zaštita i pakovanje,

– prenos nameštaja do kombija,

– kombi prevoz nameštaja.

Ukoliko imate nameštaj koji vam neće trebati u novom domu, privremeno ili dugoročno možete odložiti u skladište koje poseduje agencija, dok ne odlučite šta ćete uraditi sa njim.

Koju agenciju za selidbe izabrati?

Sve više je novih agencija za selidbe koje se ovim poslom bave profesionalno ili u slobodno vreme. Zato pažljivo odlučite kome ćete poveriti sve vaše stvari. Oglasa na internetu je mnogo, tako da je najbolje da odaberete preko preporuke.

Naša preporuka je agencija “Moja selidba” koja poseduje veliki vozni park novijih vozila, veći broj zaposlenih i ovim poslom se bavi svakodnevno. Profesionalnost radnika osetićete već pri prvom pozivu, biće vam jasno da znaju da rade svoj posao.

Posetite njihov sajt “mojaselidba.com”, pogledajte koje sve usluge nude, a možete zatražiti i besplantnu procenu selidbe ili pojedinih usluga koje vas zanimaju.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke