Dobre stvari

Kako uvesti robu iz Kine – saveti i smernice

Potpisivanje ugovora na stolu

Kina je u stalnom rastu i razvoju, tako da staje rame uz rame sa najmoćnijim ekonomskim silama u svetu. Naše firme često svoje poslovanje baziraju na plasmanu robe koju su nabavili baš u Kini. 

Međutim, kada bolje pogledamo, videćemo da je skoro sve napravljeno baš u ovoj dalekoj istočnoj zemlji, i da nosi tu oznaku.  Zato je vrlo važno znati kako uvesti robu iz Kine, odnosno kako izgleda procedura, i šta je sve potrebno. Ovaj tekst će vam odgovoriti na ta pitanja. 

Zašto se uvozi roba iz Kine? 

Da bismo objasnili način uvoza robe, potrebno je da vas uputimo u to kako ovaj sistem funkcioniše i koje su namere većine uvoznika. Naime, najbitniji razlog zbog čega se uvozi roba iz Kine jeste cena. 

Međutim, upravo zbog niske cene, može da nastane niz nesporazuma i da dobijemo robu koju nismo želeli. Dakle, koliko neki proizvod košta, ne treba da nam bude jedino merilo pri izboru.

Ušteda je legitiman razlog za uvoz robe iz Kine, ali ona ne treba biti na uštrb kvaliteta, a kako biste napravili savršen balans možete se konsultovati sa stručnjacima.

Angažovanje firme za uvoz – poverite svoj posao profesionalcima

Najpraktičniji način da uvezete robu iz Kine jeste da za ovu uslugu angažujete profesionalce, odnosno agente koji se bave ovim poslom.

Kada angažujete firmu koja ima agente čiji je primarni posao uvoz iz Kine, tada će oni prvo od vas tražiti specifikaciju. Dakle, što više podataka o robi koju želite da nabavite iz Kine, to bolje. 

Na primer, nije dovoljno samo da kažete da želite laptopove ili desktop računare i monitore. Potrebno je da navedete koje su performanse i karakteristike tih uređaja – jačina procesora, količina memorije, posedovanje SSD diska, integrisana ili neitengrisana grafička karta i njene osobine i mnogo toga još. Tada će agent znati šta tačno da kupi i koji dobavljač iz Kine će biti adekvatan za vas.

Isto tako, za robu koja ispunjava ove kriterijume, zna se i tačna cena i to ne može da bude najniža. 

Samostalni uvoz robe iz Kine – avanturistički poduhvat ili stresna procedura?

Skladište robe sa rafovima

Pre nego što se odlučite da se samostalno upustite u uvoz robe iz Kine, trebalo bi da se pripremite na sve poteškoće i nepoznanice na koje ćete naići u tom procesu. Za vas ovo može da predstavlja pravu avanturu, dok je za agente koji se bave uvozom iz Kine ovaj zadatak samo još jedan u nizu koji će uspešno obaviti.

Kako biste uspešno uvezli robu potrebno je poznavati čitavu zakonsku, carinsku, i uvoznu regulativu. Korisno je da se znaju rokovi za koje roba može da stigne i da bi se tako izbegla neka nepotrebna kašnjenja i zastoji. Takođe, ono što znaju agenti za uvoz robe jesu i određene začkoljice kao i “cake” uz kojih se one mogu rešiti. 

Nakon procesa uvoza sledi potraga za mestom gde ćete skladištiti robu

Vrlo je bitno da se zna gde roba može da se skladišti, kao i koliko ta usluga košta. Najbolje je osloniti se na agente koji sve rade po sistemu ključ u ruke, a to znači da ni o čemu ne morate brinuti i da jednostavno čekate da roba stigne u vaš magacin u Srbiji.

Sve se završava u dogovorenim rokovima, ili čak pre, jer se u te rokove uračunavaju i moguća kašnjenja, do kojih možda uopšte ni ne mora da dođe. 

Uz agente za uvoz neće vas sačekati nepredviđene situacije

Proces uvoza robe sa jednog kontinenta na drugi jeste izuzetno zahtevan posao, i kao takav može doneti različite nepredviđene situacije. 

Tako, određeni troškovi mogu biti veći, jer zavise od tarifnog broja, i to može da bude više od 20%, tako da je potrebno da budete sigurni da je roba ispravno tarifirana. Razlog je sledeći – kada roba dođe u Srbiju na carinjenje, ukoliko nije sve u redu, može da dođe do nekih dodatnih troškova koji su se mogli izbeći na vreme.

Upravo zbog toga, ali i drugih pravnih i ekonomskih procedura je jako važno, čak i presudno, imati profesionalce koji rade za vas, i u vašem interesu, tako da ne brinete ni o čemu, i da se fokusirate na održavanje svog biznisa kao uspešan preduzetnik.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da sagledate mogućnosti prilikom uvoza robe iz Kine, te da ćete jednostavnije i pametnije poslovati u budućnosti.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke