Dobre stvari

Kako sprečiti pojavu smrdibuba u kući?

Smrdibube su definitivno nepoželjna i neprijatna pojava u svakom domu. Dok je leti njihovo stanište priroda, sa prvim jesenjim danima utočište i toplotu traže u našim kućama i stanovima. Nevažno je da li su u pitanju visoke terase, povremeno ili konstantno otvoreni prozori, smrdibube su dobri letači, te se vrlo brzo ušunjaju u naš dom. 

Veoma su karakterističnog oblika – njihovo telo podseća na viteški štit zelene ili braonkaste boje. Međutim, ono po čemu ih uglavnom prepoznajemo jeste specifičan miris koji ostavljaju za sobom, i to onda kada su u opasnosti. Dobra stvar je to što one ne grizu i ne mogu na taj način biti opasne i izazvati bilo kakve posledice po naše zdravlje. Ipak, to ne sprečava naš strah i paniku, zbog čega ih odmah izbacujemo ili ubijamo.

Stručnjaci tvrde da ih se, ma koliko to pokušavali, ne možemo jednostavno rešiti ovih napasti. Međutim, postoji nekoliko proverenih načina kako da smanjite njihovo prisustvo u svom domu. 

Mesta gde se smrdibube najčešće kriju 

Onda kada se nastane u našem domu, smrdibube utočište traže na mestima koja će im obezbediti mir i sigurnost. To su uglavnom one „zapuštene” površine: prašnjavi ćoškovi, police, prostor iza radijatora, ispod i na kuhinjskim elementima, između dva uređaja, oko lustera i sl. Kupatilo je mesto gde ćemo ih vrlo često videti, jer im naročito pogoduju mračni uglovi oko tuš-kabine, wc-šolje, a mogu se čak pojaviti i iz cevi i slivnika.

Složićemo se da je broj mesta gde se smrdibube kriju zaista veliki, ali nema razloga za paniku. Naprotiv, njihova pojava je podsetnik da dom redovno usisavamo, da koristimo sredstvo za otpušavanje cevi, jer se smrdibube mogu naći i u sudoperi,  kao i da redovno brišemo sve teško dostupne površine. 

Smrdibube ćemo neretko pronaći i u spavaćim sobama. Razlog tome je često provetravanje ove prostorije. Pomoć mogu biti mrežice za prozore i komarnici, koje vrlo uspešno sprečavaju ulazak insekata u dom. 

Nanom ili žalfijom protiv smrdibuba

Smrdibube u naš dom najčešće dospevaju tako što ulete kroz prozor. Jedan od načina da se to spreči jesu jači biljni mirisi, koji će ih odbijati. Tu mogućnost pružaju nana ili žalfija, sa kojima možete eksperimentisati na dva načina. Jedan je da napravite čaj od ovih biljaka – u litar vode ih prokuvajte, a potom šerpu sa vrelim čajem stavite na prozor. Tom prilikom doći će do isparavanja čiji će miris odbijati smrdibube koje ne vole vlažnost. 

Drugi način je da ove biljke zasadite u saksije i stavite ih na prozore. Međutim, ovo rešenje ne daje baš sjajne rezultate, jer smrdibube vole prirodu, biljke i zelenilo, te ih i pored jakih mirisa možda neće shvatiti kao opasnost. Zbog potpuno prirodnog mirisa, ovu metodu naročito možete primeniti u dečijoj sobi.

Prirodne paste za mračne površine

Kako bi se zaštitile od nas, smrdibube se neretko kriju na svim tamnim i teško dostupnim mestima u kući. Razumljivo je da ne možete svakodnevno pomerati sudoperu, belu tehniku, krevete, ormare… Za rešenje koje se ovde može primeniti potrebne su vam samo dve kuhinjske namirnice: belo sirće i soda bikarbona. Pomoću njih možete napraviti pastu koja će smanjiti skupljanje ovih napasti na tamnim mestima.

Za pripremu paste nije vam potrebna nikakva tehnika, jer namirnice dodajete otprilike, praveći količinu koja vam je potrebna. Okvirno, na šoljicu belog sirćeta stavljate dve supene kašike sode, mešate sve dok smesa ne postane kašasta. Zatim je nanesite u svim ćoškovima, iza svih uređaja i predmeta gde se smrdibube najviše kriju.

Važno je reći da je ova pasta 100% prirodna, za razliku od brojnih kupljenih hemijskih sredstava, koje mogu ugroziti čovekovo zdravlje.

Luk i sirće: neprijatan miris, ali vrlo efikasno rešenje

Znamo koliko je luk zdrav u ishrani, ali i da ima vrlo specifičan miris i ukus. To je glavni razlog što ovo povrće nije favorit baš svima. Kada je zdravlje u pitanju, crni i beli luk predstavljaju neke od najboljih lekova u narodnoj medicini. Uspešno se bore protiv infekcija, upala, otklanjaju modrice na koži, smanjuju kašalj, jačaju imunitet

S obzirom da luk ima široku primenu, evo prilike da saznate kako pomoću njega možete otkloniti smrdibube iz doma. Potrebna vam je jedna veća glavica crnog luka i belo sirće. Luk sitno iseckajte i nalijte sirćetom. Na isti način se može iskoristiti beli luk, s tim što bi trebalo povećati količinu (3 ili 4 glavice). Ova metoda daje vrlo brze i uspešne rezultate.

Kore citrusa mogu pomoći

Smrdibube se hrane isključivo biljkama, i to voćem ili povrćem. Zbog toga ih neretko možete videti oko kante za smeće, gde tragaju za hranom. Ostaci kore krompira, krastavca, lista kupusa ili bilo kog voća, biće odličan razlog da se tu nastane

Lako i jednostavno, uz pomoć kora citrusa, možete sprečiti njihovo okupljanje. Poređajte kore limuna, grejpfruta, pomorandže iza kante i oko nje. Oštri mirisi će ih brzo rasterati, a ovaj postupak možete ponavljati svakodnevno. Uz sve to, naravno da je obavezna i svakodnevna higijena kuhinje i redovno iznošenje smeća iz kante.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke