Dobre stvari

Kako sprečiti i izlečiti dekubitis: Top saveti i preporuke

proizvod - antidekubitnog dušeka

Dekubitis, poznat i kao pritisni čir ili rane od ležanja, ozbiljno je stanje koje može uticati na ljude koji provode dugo vreme u ležećem ili sedećem položaju.

Ova vrsta rana nastaje kao posledica pritiska i trenja između kože i površine na kojoj ležimo ili sedimo. Može se javiti kod osoba svih uzrasta, ali najčešće pogađa starije ljude ili one sa smanjenom pokretljivošću.

Srećom, postoje efikasni načini za sprečavanje i lečenje dekubitisa, što nam omogućava da održimo zdravu kožu i izbegnemo komplikacije. U nastavku navodimo koji su to koraci koje morate preduzeti kako biste izlečili ovo ozbiljno stanje. 

Najvažniji saveti za lečenje dekubitisa

  1. Redovna promena položaja: Jedan od najvažnijih načina sprečavanja dekubitisa je redovna promena položaja tela. Osobe koje su nepokretne ili imaju smanjenu pokretljivost moraju često menjati položaj kako bi izbegle konstantan pritisak na određene delove tela. Preporučuje se promena položaja na najmanje svaka dva sata. Ovo se može postići uz pomoć negovatelja ili uz upotrebu specijalnih ortopedskih pomagala, koja pružaju podršku i smanjuju pritisak na određene tačke.
  2. Održavanje čiste i suve kože: Održavanje kože čistom i suvom takođe je važno za prevenciju dekubitisa. Vlažna koža može biti podložna iritacijama i brže se oštećuje pod pritiskom. Redovno perite kožu blagim sapunom i vodom, a zatim je pažljivo osušite. Osim toga, koristite mekane peškire ili pamučnu tkaninu kako biste izbegli abraziju kože.
  3. Upotreba antidekubitnih pomagala: Antidekubitni dušeci i jastuci su ortopedski proizvodi koji se koriste za smanjenje pritiska i trenja na kožu. Oni su dizajnirani da pruže ravnomernu raspodelu težine tela i smanje rizik od dekubitisa. Pre nego što se odlučite za kupovinu, istražite opcije veličina, materijala i cena pomagala. Kada je reč o najvažnijoj stavci: ceni dušeka – ona približno iznosi između 9000 i 18000. Možete pronaći i dušek bez kompresora, međutim možete ga kupiti samo ukoliko već posedujete kompresor budući da sama suština funkcionisanja ovog dušeka jeste pumpanje vazduha u komore koja se može ispuniti samo pomoću kompresora. Svakako, pre nego što odaberete antidekubitni dušek odgovarajući proizvod, konsultujte se sa stručnjacima kako biste dobili preporuke i prilagođenu podršku.
  4. Redovna fizička aktivnost: Fizička aktivnost ima mnoge benefite za zdravlje, uključujući i prevenciju dekubitisa. Čak i ako imate ograničenu pokretljivost, postoji niz vežbi koje se mogu izvoditi u krevetu ili stolici. Ove vežbe će poboljšati cirkulaciju krvi, jačati mišiće i pomoći u održavanju zdrave kože. Konsultujte se sa fizioterapeutom ili lekarom kako biste dobili preporuke za odgovarajuće vežbe.
  5. Pravilna ishrana: Ishrana bogata hranljivim materijama i adekvatnim unosom tečnosti ima važnu ulogu u održavanju zdrave kože. Hranljivi sastojci poput proteina, vitamina i minerala pomažu u obnovi i regeneraciji kože. Takođe, izuzetno je važno unositi dovoljno tečnosti, vode i čaja, kako bi se održala hidratacija kože. Konsultujte se sa nutricionistom kako biste dobili preporuke za pravilnu ishranu koja će podržati zdravlje kože.
  6. Upotreba zaštitnih sredstava: U situacijama kada je nemoguće izbeći produženo sedenje ili ležanje, koristite zaštitna sredstva poput jastuka, jastučića ili zavoja koji će smanjiti pritisak na određene tačke tela. Ova sredstva mogu pomoći u ravnomernoj raspodeli težine i smanjenju trenja koje može izazvati dekubitis.
  7. Redovni pregledi i praćenje stanja: Osobe koje su posebno u riziku od dekubitisa moraju redovno obavljati preglede kod lekara ili medicinskog osoblja kako bi se pravovremeno otkrile potencijalne promene na koži. Rana identifikacija i tretman mogu sprečiti napredovanje dekubitisa i smanjiti rizik od komplikacija.

Dekubitis je ozbiljno stanje koje zahteva pažnju i preventivne mere. Redovna promena položaja, održavanje čiste i suve kože, upotreba antidekubitnih pomagala i fizička aktivnost mogu biti ključni faktori u sprečavanju i lečenju dekubitisa. Važno je imati na umu da svaka osoba ima jedinstvene potrebe i da je najbolje konsultovati se sa medicinskim stručnjacima kako biste dobili prilagođene preporuke za prevenciju i lečenje dekubitisa.

Na kraju, ortopedska pomagala koja mogu pružiti podršku i olakšati proces lečenja. Bez obzira da li vam je potrebna opcija ortopedska pomagala Beograd, Novi Sad ili su vam lakši online izbori borba sa dugim ležanjem uz njih biće lakša i jednostavnija. Sve ove mere, zajedno sa pravilnom negom kože i redovnim praćenjem stanja, mogu pomoći u sprečavanju dekubitisa i očuvanju zdravlja kože.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke