Dobre stvari

Kako skinuti kamenac sa zuba brzo i jednostavno?

Koliko god da smo privlačne spoljašnjosti, ako nam osmeh nije na zavidnom nivou, to zaista kvari opštu sliku. Često se dešava da zanemarimo problem kamenca. Na njega gledamo kao na nešto uobičajeno i prisutno čak i kod najlepšeg osmeha. Međutim, svaki mali i na oko uobičajen problem, može prerasti u nešto ozbiljno. Zato je prevencija važna, ona je ključna u svakom segmentu života, a posebno kada je u pitanju zdravlje. I najmanje naznake kvara ne smemo zanemariti, zato pročitajte kako skinuti kamenac sa zuba brzo i jednostavno kako kasnije ne biste osetili nepodnošljivu zubobolju.

Zašto se stvara kamenac na zubima?

Kamenac na zubima javlja se kao posledica nedovoljno ispravne oralne higijene. Dovoljno je prati zube dva puta dnevno u trajanju od tri minuta, ujutru pre obroka i uveče pre no legnete na spavanje. U međuvremenu je preporučljivo koristiti konac za zube ili interdentalnu četkicu budući da one čiste međuzubni prostor od bakterijskih naslaga. Nakon pranja zuba, nije na odmet koristiti i vodicu za ispiranje usta jer ona takođe štiti našu oralnu šupljinu od naslaga, bakterija, a takođe i od karijesa. Osim toga, nikad nemojte zaboraviti da operete i gornju površinu jezika, jer se i na njemu zadržavaju ostaci hrane.

Kako biste znali da li sa svojom oralnom higijenom idete u pravom smeru, redovne posete kod vašeg stomatologa su obavezne. Upravo to je prevencija, onaj ključan korak o kojem govorimo. Vaš zubar će vas najbolje uputiti u opšte stanje vaših zuba i posavetovati vas ako je neki problem prisutan. Najbolji stomatolog će vas uvek obavestiti i na najmanju naznaku pojave kamenca na vašim zubima, jer on zna kakve to probleme može izazvati. Zato ne izbegavajte posete stomatologu i uvek slušajte njegove savete koji su najbolji put do lepih i zdravih zuba.

Od čega se stvara kamenac na zubima?

Jedan od osnovnih razloga pojave kamenca jesu nakupnine minerala, najčešće iz naše pljuvačke, koje dospevaju na zubni plak, odnosno na zubnu površinu. U pitanju su čvrste naslage koje se uglavnom pojavljuju sa unutrašnje strane donjih prednjih zuba, ali se mogu javiti i na drugim mestima. Zašto baš tu najviše? Naime, na samom dnu usne duplje, ispod jezika, nalaze se izvodi sublingvalnih žlezda.

Kamenac na zubima možemo prepoznati i po karakterističnoj žućkastoj boji. U slučaju da konzumirate cigarete, on može poprimiti i braonkastu boju. Osim toga, i prebojena hrana dosta utiče na to koje je boje kamenac na vašim zubima.

Još neke stvari utiču na ubrzan proces stvaranja kamenca. Pljuvačka koja sadrži više pojedinih minerala, poput fosfora ili kalcijuma, ali i pljuvačka koja je naglo promenila svoju ph, odnosno kiselost, idealno je tle za većim taloženjem mineralnih soli. Naravno, jedan od glavnih razloga je i neredovna oralna higijena. Međutim, jedan od razloga mogu biti i određeni deformiteti koji otežavaju fiziološko čišćenje, kao na primer neadekvatne plombe ili anomalije tipa malponiranih zuba.

Kako očistiti zube od kamenca?

Nikad ne pokušavajte sami da odstranite kamenac jer tako možete oštetiti zubnu gleđ, kao i desni. To mora učiniti stručno lice, upravo vaš stomatolog. Na vama je samo da pokušate da predupredite pojavu kamenca i da redovno posećujete zubara. Čišćenje kamenca sa zuba obavlja se uz pomoć posebne aparature. To mogu biti ručni ili ultrazvučni instrumenti.

Ultrazvučna metoda ne zahteva anesteziju, budući da je uglavnom bezbolna, ali je takođe kontraindikovana kod pojedinih pacijenata, na primer kod onih koji poseduju pejsmejker. Ne brinite se, jer će vaš stomatolog uvek odabrati ono što je najbolje za vas, kao prijatelj vaših zuba.

Takođe je važno napomenuti da je kamenac uzročnik nekih ozbiljnijih bolesti poput parodontopatije. U pitanju je bolest podmukla koja se sporo razvija i bez jasnih simptoma. Koliko je ovo oboljenje ozbiljno, u prilog govori i činjenica da može doći čak i do gubitka svih zuba. Vi to možete da sprečite redovnim posetama na kojima će vam stomatolog za samo par minuta ukloniti kamenac, kao i pravilnom oralnom higijenom, a postoje i još neke stvari koje možete uraditi i sami.

Prirodno skidanje kamenca sa zuba

Samo u vašoj kuhinji postoje neke namirnice koje se koriste preventive radi, stoga ih iskoristite, jer su potpuno bezbedne i preporučljive. Jedna od takvih namirnica jeste nezaobilazna soda bikarbona koju možete naneti direktno na vlažnu četkicu, isprati, a zatim upotrebiti svoju pastu regularno. Preporučuje se i voće i povrće bogato vitaminom C, posebno jagode i paradajz. Kora od narandže je veoma blagotvorna takođe. Dobro je operite i natrljajte na zube. Ona će suzbiti bakterije, izbeliti vaše zube i ojačati dentalnu gleđ. Ljuti začini takođe znaju kako se rešiti kamenca na zubima. Idealno za gurmane koji uživaju u dobro zaljućenoj hrani, budući da ljuti začini čiste zube i desni od naslaga kamenca.

Poslušajte naše savete, redovno odlazite u proverenu stomatološku ordinaciju i već danas unapredite svoje oralno zdravlje.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvari

Kako da uštedite vreme i novac na registraciji vozila

Postoji mnogo faktora koje vozači trebaju uzeti u obzir prilikom procesa registracije vozila. Proces može biti zamoran i složen, sa …

LepotaLifestyle

Letnji stil – Kako ostati trendi kada je napolju 35 stepeni?

Dolaskom leta, dolazi i vreme da osvežimo našu garderobu i prilagodimo je visokim temperaturama. Međutim, to ne znači da treba …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke