Dobre stvari

Kako se što bolje spremiti za test iz književnosti?

Školska godina je počela, a prvo tromesečje samo što nije. To je period kada se sumiraju dosadašnja usvojena znanja i dobijaju prve ocene. Takođe, u tom periodu učenike očekuje mnogo obaveza: pismeni zadaci, usmena odgovaranja, testovi.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko korisnih saveta kako biste se što bolje spremili za test iz književnosti. Uz pravilno organizovanje vremena vaše učenje i edukacija postaće lakši i delotvorniji.

Organizacija učenja

Prvi i najvažniji korak prilikom učenja jeste napraviti dobru ogranizaciju. Učenje više predmeta i različitog gradiva (srpski jezik, matematika, biologija, istorija, geografia i sl.) odjednom jako je teško. Čak i kada biste uspeli u tome, znanje koje biste usvojili bilo bi kratkotrajno.

Iz tog razloga najlakše je uzeti papir i napraviti kalendar učenja. Na taj način odvojićete jedan vremenski period u toku dana kada ćete aktivno učiti, a ostatak dana iskoristićete za neke druge aktivnosti. Takođe, važno je praviti i kraće pauze prilikom učenja. Najbolje je raditi po principu 45 minuta učenja, a zatim 15-ak minuta pauze.

Smatra se da je učenje efikasnije u prepodnevnim časovima, jer je u tom periodu koncentracija na najvećem nivou, a kako dan odmiče ona sve više slabi. Međutim, to svakako može biti individualna stvar, tako da „rezervišite“ onaj period za učenje kada ste maksimalno skoncentrisani.

Test iz književnosti

Književnost kao jedna heterogena oblast nije laka za učenje. Zbog mnogo podataka kojima raspolaže potrebno je odvojiti važne podatke od onih koji su manje značajni za vaš test. Testovi iz književnosti svojstveniji su za srednju školu, posebno gimnaziju, ali savete koje ćete pročitati u nastavku teksta možete primeniti na bilo koji od petog do osmog razreda, iako su testovi iz srpskog jezika i književnosti u osnovnoškolskom uzrastu uglavnom bazirani na mešavini gramatike i književnosti.

Koji materijal bi trebalo spremiti za test?

Nakon pravljenja plana učenja, izvucite na papir nastavne jedinice koje je nastavnik predavao na časovima. Kako bi vam bilo lakše, jednu nastavnu jedinicu podelite na delove iz kojih ćete je sagledati. Kada je reč o književnosti, to mogu biti: biografije pisaca, književna dela ili odlomci književnih dela, književnoteorijski pojmovi i sl.

foto: pixabay

Osnovni materijal jeste književno delo koje ste obrađivali na času. Najjednostavnije rečeno, oko određenog književnog dela koje je rađeno na času ili lektire koju ste čitali tokom raspusta ili onda kada je nastavnik to zadao kao domaći zadatak, kaleme se sve ostale nastavne jedinice. Kako biste mogli u bilo kom trenutku da se podsetite fabule romana, novele ili pripovetke, nakon čitanja obavezno prepričajte lektiru u posebnoj svesci. Prepričana lektira uvek će vam koristit kako biste se nekoliko dana pre testa podsetili opšte radnje, teme, motiva i  likova u samom delu. 

Biografije pisaca

Postoji nepisano pravilo da svaki test iz književnosti može sadržati pitanje koje se tiče života autora književnih dela koja ste obrađivali na časovima srpskog jezika i književnosti. Kada je reč o biografskim podacima, najvašnije je fokusirati se na mesto i godinu rođenja pisca, školovanje i početak stvaralaštva, kao i na najvažnija književna ostvarenja i odlomke i citate iz knjiga.

Književnoteorijski pojmovi

Još jedan značajan deo koji bi se mogao naći na testu iz književnosti jeste definisanje nekog književnoteorijskog pojma. Na ovom polju trebalo bi se upoznati sa oblicima pripovedanja, književnim rodovima i vrstama, stihom, strofom, rimom, dramskim pojmovima i sl. Književnoteorijske pojmove najtačnije definisane i prilagođene svom uzrastu možete potražiti u svojim čitankama (obično na kraju čitanke, ali to zavisi od izdavača).

Obrada lirske pesme

Dok je za prozno delo važno savladati oblike pripovedanja, za lirsku pesmu je značajno naučiti stihove i vrste stihova, kao i strofe i vrste strofa. Takođe, skoro svaku lirsku pesmu karakteriše rima, pa je poželjno naučiti koje sve vrste rime postoje. Takođe, prilikom analiziranja svake lirske pesme trebalo bi istaći šta je ono što je motivisalo lirskog subjekta na književno stvaranje.

Još jedan važan deo koji bi obavezno trebalo uzeti u obzir prilikom učenja za test iz književnosti jesu stilske figure.  Njima se obogaćuje književno delo, reči dobijaju nova i prenesena značenja  i možemo reći da doprinose njegovom estetskom izgledu i umetničkoj vrednosti.

Najnoviji tekstovi

Posao

Stan na dan u Novom Sadu – biznis koji se definitivno isplati

Zvanična statistika koju nedavno objavila Vlada Srbije pokazuje da su u decembru 2022. godine u Srbiji zabeležena 1.003.817 noćenja domaćih …

Dobre stvariLifestyle

Kako izabrati pravo ogledalo za kupatilo

Ogledala za kupatilo su veoma važan deo enterijera, kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Upravo zbog toga, postoji …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke