Dobre stvari

Kako se pripremiti za udomljavanje psa

Labrador

Udomljavanje psa je veliki korak koji zahteva pažljivu pripremu i planiranje. Dovođenje novog krznenog prijatelja u svoj život je uzbudljivo iskustvo, ali takođe dolazi sa sopstvenim nizom izazova.

Moraćete da napravite neke promene u svom domu, rasporedu i načinu života kako biste bili sigurni da je vaš novi pas srećan, zdrav i dobro prilagođen.

Ovaj tekst će vas voditi kroz proces pripreme za usvajanje psa i pomoći vam da maksimalno iskoristite svoje novo prijateljstvo.

Učinite svoj dom komfornim za novog ljubimca

Udomljavanje pasa je često proces koji treba započeti osnovnim korakom – pre nego što dovedete novog ljubimca, uverite se da je vaš prostor siguran i udoban za njih. Počnite tako što ćete napraviti listu svih potencijalnih opasnosti u svom domu i preduzeti korake da ih uklonite.

Ovo može uključivati pričvršćivanje labavih žica, pokrivanje oštrih uglova i osiguravanje da se sva sredstva za čišćenje u domaćinstvu čuvaju van domašaja.

Zatim, razmislite o nameštaju u vašem domu i izvršite sva potrebna prilagođavanja neophodna vašem novom psu. To može značiti uklanjanje bilo kakvih lomljivih ili vrednih predmeta sa niskih površina ili preuređivanje vašeg nameštaja da biste napravili određeni prostor za igru.

Pored osiguravanja doma, takođe je dobra ideja da uložite u nekoliko ključnih stvari kako biste svoju kuću učinili prijatnijom za pse. Ovo može uključivati nabavku neophodne opreme za vašeg psa i pravljenja njegovog posebnog kutka.

Kako odabrati idealnog psa

Izbor savršenog psa je važna odluka i zahteva pažljivo razmatranje. Evo nekoliko stvari koje treba imati na umu:

 • Razmotrite svoj način života: pre nego što usvojite psa, važno je razmisliti o svom načinu života i kako će to uticati na vašeg ljubimca. Na primer, ako ste aktivna osoba, možda ćete želeti psa koji uživa u vežbanju i aktivnostima na otvorenom.
 • Istražite različite rase pasa: Različite rase imaju različite temperamente, nivoe energije i potrebe za negovanjem, tako da je važno da istražite i pronađete pravu rasu za vas.
 • Upoznajte psa pre usvajanja: Pre nego što usvojite psa, važno je da ih upoznate i vidite kako oni komuniciraju sa vama i vašom porodicom. Ovo će vam dati bolju predstavu o tome da li su oni pravi izbor za vaš dom.

Pas

Sve što je potrebno nabaviti

Posedovanje pravih zaliha je od suštinskog značaja da bi prelazak vašeg psa u novi dom bio što lakši. Evo liste stvari koje treba da nabavite pre nego što dovedete psa kući:

 • Posude za hranu i vodu: Nabavite dva kompleta činija za hranu i vodu za svog psa, jednu za kuhinju i jednu za njihov određeni prostor.
 • Povodac i ogrlica: Nabavite čvrst povodac i udobnu ogrlicu za svog psa.
 • Igračke i poslastice: Psi vole da se igraju i primaju nagrade, pa nabavite razne igračke i poslastice u kojima će uživati.
 • Krevet ili kavez: Izaberite udoban krevet ili kavez u kojem će vaš pas spavati.
 • Zalihe za negu: Psima je potrebna redovna nega, pa nabavite četku, šampon, maramice i druge stvari neophodne za ličnu higijenu psa.

Udomljavanje psa je velika odgovornost, ali može biti i prava zabava. Ako u početku nabavite sve što je potrebno za svakodnevno staranje o psu, čitav proces adaptiranja će sigurno biti lakši.

Pomozite psu da se prilagodi novom domu

Koliko god da je uzbudljivo i emotivno iskustvo, dovođenje novog kućnog ljubimca može biti i izazov za njega sve dok se prilagođava novom okruženju. Važno je da stvorite bezbedno i udobno okruženje za vašeg psa kako biste mu pomogli da se smesti i da se oseća opušteno. Evo nekoliko koraka koje možete pratiti da biste pomogli svom psu da se što bolje adaptira i socijalizuje u novom domu:

 • Napravite doslednu rutinu: Dosledna dnevna rutina, uključujući vreme hranjenja i šetnje, može pomoći vašem psu da se oseća sigurnije i komfornije u novom okruženju.
 • Postepeno upoznajte svog psa sa novim ljudima, mestima i drugim životinjama: Spora i stabilna socijalizacija će pomoći vašem psu da se oseća ugodnije u novim situacijama i u blizini novih ljudi i životinja.
 • Podstaknite pozitivno ponašanje: Nagradite svog psa poslasticama i pohvalama kada pokaže da je naučio nešto novo, kao što je odlazak na nuždu napolju ili lepo ponašanje sa gostima.
 • Obezbedite mnogo mogućnosti za vežbanje i igru: Redovno vežbanje i igranje mogu pomoći vašem psu da oslobodi nagomilanu energiju i stres, omogućavajući mu da se oseća opuštenije i slobodnije u svom novom domu.
 • Budite strpljivi i sa razumevanjem: Zapamtite da je psu potrebno vreme da se prilagodi novom okruženju, i važno je da budete strpljivi i da razumete dok prolaze kroz ovaj proces.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste pronašli sjajne savete. Prateći ove korake, možete pomoći svom psu da se prilagodi i druži u novom domu i stvori snažnu vezu sa porodicom koja će trajati doživotno.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke