Dobre stvari

Kako se pripremiti za trening kod kuće?

Fizička aktivnost je ključan faktor za zdravlje svake osobe. Od dece pa do odraslih, svima se preporučuje redovno treniranje. Međutim, kako mnogi nemaju dovoljno vremena na raspolaganju za odlazak u teretanu, treniranje kod kuće je idealno rešenje.

U nastavku teksta pročitajte savete kako da se pripremite za trening u kućnim uslovima i koje su njegove prednosti.

Odaberite prostor gde ćete raditi vežbe

Za početak, važno je da odredite prostor gde ćete realizovati svoje treninge. Taj deo stana ne mora da bude posebno veliki, već da bude praktičan. Biće dovoljno da možete da raširite svoju prostirku i da neometano možete da izvodite sve vežbe.

Preporuka je da to ne bude mesto ispred TV-a, jer vam može skretati pažnju i ometati vas u treningu. Takođe, nemojte birati mesto gde se inače opuštate ili jedete.

Ukoliko se odlučite za online program, kao što su “Pokreni se” online treninzi, biće vam lakše da organizujete svoj prostor i uradite kompletnu priremu shodno vežbama koje ćete izvoditi.

Nabavite opremu koja će vam biti potrebna

Kako su treninzi kod kuće jeftiniji, a efikasni kao oni u teretani, neće vam biti potrebno mnogo opreme koju treba da nabavite. Trebalo bi da imate osnovne stvari.

Prvo što će vam biti potrebno jeste strunjača na kojoj ćete raditi vežbe. Odaberite veličinu i materijal koji vam odgovara, kako bi vaši treninzi bili maksimalno udobni.

Drugi, neizostavni deo kućne teretane, jesu mali tegovi. Oni se mogu naći u različitim oblicima i težinama, pa birajte one koji će odgovarati vašem dosadašnjem iskustvu. Umesto njih se mogu koristiti i flaše napunjene vodom, ali su tegići dosta praktičniji za upotrebu.

Trake za vežbanje će vam biti potrebne pri izvođenju velikog broja vežbi, pa je najbolje da i njih kupite na vreme.

Dodatno, u zavisnosti od vašeg plana treniranja, možete nabaviti i pilates loptu, vijaču, točak za trbušnjake i ostalu sportsku opremu po želji.

Iako je vaš trening u kućnim uslovima, trebalo bi da imate spremljenu odeću i obuću u kojoj ćete trenirati. Sportske majice, topovi i helanke su najudobniji za fizičku aktivnost, a sportske patike za vežbanje će vam olakšati izvođenje vežbi. Ovaj korak pripreme ne treba preskakati samo zato što zaista ne idete van kuće na trening.

Devojka sa dva tega

Napravite sebi atmosferu

S obzirom da ponekad može biti izazovno motivisati se kada niste u teretani, gde svi drugi oko vas vežbaju, a trener vas nadgleda, napravite sebi atmosferu koja će vas podstaći na rad.

Sastavite plejlistu svojih omiljenih brzih pesama koje vas pokreću i neka ona sve vreme prati vaš trening. Slušanje ove muzike će vam olakšati i da započnete svoj trening, ali i dati vam potrebnu volju da ga završite u istom duhu.

Postavite sebi realne ciljeve

Pre nego što uopšte zakoračite u fazu samog treniranja, zapitajte se koji je vaš cilj. Da li želite da zategnete svoje telo, izgubite kilograme, dobijete na mišićnoj masi, ispravite kičmu ili zategnete stomak i zadnjicu?

Jako je važno da su vaša očekivanja realna, kako ne biste dolazili u velika razočaranja koja će vas potpuno demotivisati. Možete odrediti ciljeve za svaku nedelju ili mesec posebno i pratiti svoj napredak.

Kada su vaša očekivanja realna, rezultati sigurno neće izostati, a to će vam biti najveća motivacija da nastavite dalje istim ili još jačim tempom.

Uspostavite svoj raspored treniranja

Sada kada ne morate da putujete do i od teretane, imate više vremena na raspolaganju. Tako lakše možete isplanirati svoje vreme i utvrditi raspored treninga.

Razmislite u koje doba dana ste produktviniji – ujutru ili uveče i neka to bude vreme vaših treninga. Odvojte vreme za koje ćete ga realizovati i tako napravite sebi kompletan nedeljni raspored.

Disciplina je od velike važnosti. Ukoliko je nemate od samog starta, teže ćete uvrstiti vežbanje u svoju svakodnevnu rutinu. Psiholozi smatraju da je rutina ključna za stvaranje motivacije i navike.

Započnite treniranje jednostavnijim vežbama

Kakva god da su vaša očekivanja i koliko god da ste motivisani, započnite svoje treniranje laganijim tempom. Ovo posebno važi za one koji nemaju mnogo prethodnog iskustva ili su početnici.

Pripremite se za trening, fizički i psihički. Fizička priprema podrazumeva pravilno zagrevanje pred trening, koje je neizostavan korak. Bez toga može doći do raznih tipova povreda.

Mentalna priprema znači da ste pronašli u sebi volju da započnete treniranje. Podjednako je važna kao i fizička priprema. Opustite se, slušajte najdražu muziku i nemojte stvarati sebi pritisak.

Prednosti treninga u kućnim uslovima:

  • fleksibilno je ukoliko imate puno drugih obaveza
  • termin ne zavisi od drugih ljudi
  • nema brige o mogućim bakterijama i bacilima okolo
  • nema drugih ljudi koji mogu da vam odvuku pažnju
  • uvek ste u udobnosti svog doma
  • imate svoju privatnost
  • jeftinije je od mesečne članarine u teretani
  • ne ostavlja vam mnogo prostora za izgovore

Dakle, treninzi u kućnim uslovima nisu teški za pripremu. Odličan su izbor za sve one koji ne stižu ili ne vole da idu u teretanu. Uz jaku želju i motivaciju i praćenje ovih nekoliko koraka, brzo i lako počnite da radite na ostvarivanju svojih ciljeva!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.