Dobre stvari

Kako se pije rum? Nekoliko saveta za maksimalno uživanje

Priznaćete, rum nije prvo piće koje će vam pasti na pamet kada se govori o alkoholu, ali ste ga zasigurno do sada pili više puta. Bez njega ne mogu da prođu žurke koje posećuju mladi, kao što su proslave punoletstva, a smatra se i da je on jedan od najčešćih sastojaka koji se koriste za pripremu alkoholnih koktela.

Logično, većina koktela sa rumom potiče iz područja Kariba, a verovatno najpoznatiji predstavnik je famozni Cuba Libre. Za njegov nastanak se vezuje i interesantna legenda koja govori o američkom vojniku koji je na Kubi naručio rum i kolu, ali ih je pre konzumacije pomešao u jednoj čaši. Fasciniran ukusom preneo je svoje oduševljenje i drugima, te su ubrzo svi pili rum u kombinaciji sa ovim sokom.

Šta je tačno rum?

Rum je suštinski destilovani šećer. Proizvodi se od nusproizvoda melase koja nastaje prilikom izrade šećera ili fermentacijom same sveže šećerne trske. Pre nego što se pusti u promet, rum mora da odleži u hrastovim buradima, bez obzira da li je u pitanju beli ili crni rum. Iako se danas proizvodi širom sveta, prvi rum su napravili stanovnici Barbadosa. Postoji nekoliko podela ruma, ali najčešće se kategorizuju kao beli, tamni ili zlatni.

Flaša ruma i čaše

Kad i kako se pije rum?

Iako se rum obično pije u noćnom izlasku kada se posećuju klubovi ili barovi, on je dobar izbor i prilikom konzumacije obroka kod kuće ili u restoranu.

Rum se može piti kao aperitiv i u tom slučaju se koristi beli tip serviran u čašama za vodku. Ukoliko ga pijete nakon obroka, koristite tamne ili zlatne sorte, a naspite ga u čašu od debelog stakla. Pravilo je da se rum sipa do trećine čaše i da se zatim dlanovima zagreva da bi ispuštao svoju prijatnu aromu. Pravi poznavaoci će uživati u svakom gutljaju ruma i uz njega konzumirati tompuse sa Kube.

Ukoliko se rum poslužuje čist, u njega se dodaje nekoliko kockica leda. Cilj je da se na taj način oseti pun miris ruma uz blago razblažen ukus. Uživaoci ruma najviše vole ovakav način serviranja, jer aromatične note napitka nisu iskvarene sporednim sastojcima.

Ipak, rum se najčešće koristi kao jedan od sastojaka u koktelima. Odabir dominantnih sastojaka uglavnom zavisi od zemlje i područja u kojim se nalazite.

Najpopularniji kokteli sa rumom

Cuba Libre

Jedan od najpoznatijih koktela inače svakako je slavni Cuba Libre. Ovaj koktel ujedno je i piće koje se najčešće konzumira kada se proslavlja devojačko veče ili 18. rođendan. Veoma je lak za pripremu, pa se rado sprema i na kućnim žurkama. Za koktel se obično koristi tamni rum u koji se dodaje Coca- Cola.

Naravno, ne sme se zaboraviti ni par kapi soka od limete koji koktelu daje poseban šmek. Kada pijete ovaj koktel trebate da imate u vidu da je veoma jak i da se od njega možete napiti vrlo brzo. Često zbog slatkog soka konzumenti ne osete alkohol, pa se prepuste uživanju, što često dovede do pijanstva.

Mojito

Rum je i obavezan sastojak i kubanskog koktela Mojito, koji je odličan izbor u vrelim letnjim danima. Tajna leži u savršeno usklađenom ukusu koji je mešavina slatkog i kiselog. U sastavu se ističe beli rum, kisela voda, šećer, limeta i lišće nane, a postoji tačan sistem po kom se ove sirovine mešaju. Ipak, za savršen ukus ovog koktela potrebno je da listove nane dobro izgnječite uz rub čaše, ne bi li ova biljka otpustila svoju magičnu aromu.

Pina Colada

Koktel Pina Colada najčešće piju žene jer je veoma slatkast i lagan. Priprema se od belog ruma u kombinaciji sa sokom od ananasa i kremom od kokosa. Obično se pije u toku dana, na plaži ili u kafiću pored mora.

Najnoviji tekstovi

Lepota

Pravilna nega kože – preporuka dermatologa

Kada je u pitanju pravilna nega kože, potrošače poprilično zbunjuju svi dostupni tretmani i mnoštvo preparata različitih brendova prisutnih na …

Dobre stvari

Kako izabrati mesto za svadbu?

Jedna od najvažnijih odluka koju morate da donesete prilikom planiranja svadbe jeste odabir prave sale. Bajkovito i svečano okruženje je …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke