Dobre stvari

Kako se osloboditi stresa pred važan događaj

Stres je u današnje vreme postao sasvim normalna pojava i gotovo da ne prođe dan, a da ne doživimo neku situaciju koja nam stvara osećaj neprijatnosti. Ipak, ne treba tako olako prihvatati i puštati stres u naš život, jer njegovo nagomilavanje može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. U početku previše stresa će nam samo stvarati nelagodu, ali kada ga bude bilo previše postoji šansa da on pređe u anksioznost ili čak depresiju. Takođe, svakodnevni stres ozbiljno ometa i kvalitet našeg života, te je potrebno usavršiti sve tehnike opuštanja koje će nam pomoći u njegovoj eliminaciji.

Posebno stresne mogu biti one situacije u životu kada se od nas očekuje mnogo i kada želimo da ostavimo dobar utisak. Venčanja, javni govori i prezentacije u okviru firme dobar su primer dešavanja koja u nama stvaraju ogromnu količinu stresa. Ponekad on bude toliko intenzivan da nas potpuno onesposobi i spreči da se na važnom događaju pokažemo u punom svetlu. Stoga, ovom prilikom ćemo se osvrnuti na dešavanja koja u nama stvaraju najveću količinu stresa i ponuditi vam ideje kako da tom prilikom zadržite svoju smirenost.

 

Stres pred venčanje

 

Kako bi venčanje trebalo da predstavlja najlepši dan u našem životu, zbog velikih očekivanja i velikog obima posla često se dešava da mladenci budu pod ogromnim stresom. Ponekad on bude toliko jak, da prosto zaboravimo da treba da uživamo i da se radujemo ovom važnom životnom događaju.

Kada su u pitanju svadbe, od velike važnosti je da organizaciji pristupimo temeljno, odnosno da napravimo detaljan plan svih obaveza koje trebamo da ispunimo. Na papiru napišite spisak svih stavki kojima se trebate pozabaviti (restoran, pozivnice, bend, fotograf) i pored svake naglasite krajni rok do kad ih je potrebno realizovati. Dakle, ključ je u dobroj organizaciji, jer ako se držite zacrtanih ciljeva i redom rešavate jednu po jednu obavezu, automatski ćete osećati manje pritiska i stresa.

Potrudite se da sebi priuštite dovoljno odmora, jer je kvalitetan san glavni preduslov za vašu produktivnost u ovom periodu. Kada ste neispavani i umorni, obaveze oko pripreme svadbe još više će uticati na stvaranje nervoze i prekomernog stresa.

Ako primetite da niste u stanju da sve iznesete sami, nemojte se ustezati da potražite pomoć. Bez obzira da li je u pitanju prijatelj, rođak ili čak profesionalna agencija za organizaciju venčanja, pomoć će svakako biti dobrodošla. Često mislimo da smo dovoljno sposobni da baš sve iznesemo na svojim plećima, ali istina je da samo malo pomoći može odagnati višak stresa, nakon čega se automatski povećava koncentracija i produktivnost.

 

Stres zbog poslovnih događaja

 

Postoji bezbroj situacija na poslovnom polju koje vam mogu zadavati glavobolju i stres. Bez obzira da li trebate da održite govor pred svojim nadređenima ili su u pitanju kompanijske proslave na kojima je bitno da ostavite dobar utisak, preveliki stres će biti vaš najveći neprijatelj u svakoj od ovih situacija.

Jedna teorija tvrdi da stres zbog javnih govora potiče iz naše davne prošlosti, kada je čovek bio deo zajednice i kada ga je izopštavanje iz iste uvek koštalo života. Stoga, strah od javnog govora utemeljen je na našem strahu od greške koja će za posledicu imati isključenje iz grupe koja za nas ima veliku važnost. U ovim situacijama smatra se da su male količine treme i stresa oko nastupa zapravo dobra stvar, ali da je veoma važno da ih držite na minimumu.

U tome će vam najbolje pomoći da zaista budete spremni za svoju prezentaciju ili javni govor. Dakle, napamet naučite sve što je potrebno za vaše izlaganje, a na papiru napišite podsetnik u vidu kratkih teza koje je potrebno spomenuti. Vežbajte svoj govor svakodnevno, najbolje ispred ogledala, a kako budete sigurniji u vaš nastup, tako će se smanjivati i vaš nivo stresa.

Kada dođe dan izlaganja, obavezno probajte da se opustite meditacijom ili vežbama disanja. Osamite se na neko mirno mesto, udišite i izdišite polako, a sebi ponavljajte rečenice koje će vam podići samopouzdanje. Nekoliko minuta koje posvetite sebi uticaće na smanjenje stresa i na postizanje smirenosti kojom ćete zablistati na svakom važnom poslovnom događaju.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke