Dobre stvari

Kako se osamostaliti i uploviti u svet odraslih?

žena koja kuva

Čini se da je u Srbiji postalo normalno da mladi žive sa roditeljima bez neke želje da se osamostale. Razlika u generacijama se ogleda u činjenici da su se roditelji na ovaj korak odlučivali dosta ranije u odnosu na svoje naslednike. Ipak, postoje i mladi koji žele da se otisnu u svet odraslih i pronađu svoje mesto pod nebom i započnu život tražeći sebe na svim planovima.

Samostalan život ima brojne prednosti i može da bude početak jednog sasvim lepog i poučnog perioda, samo kad se mladi odluče da napuste sigurnost porodičnog doma i započnu novu fazu u životu.

Finansijska sigurnost

Iako lepo zvuči živeti bez stalne kontrole starijih ukućana, to ipak donosi i neke obaveze. Jedna od njih je i finansijska strana samostalnog života i podrazumeva da osoba mora da ima redovna primanja ukoliko želi da sebe smatra samostalnom. Najbolji način za to je pronalazak posla koji može da pomogne u rešavanju pitanja finansija.

Bez obzira na iskustvo i industriju u kojoj želite da radite, postoje razni oglasi za posao koji mogu da budu vaša šansa za osamostaljivanje i pruže vam sigurnost kada je u pitanju plaćanje kirije, računa, kredita i svih dodatnih troškova. Vodite računa da uvek imate realnu sliku o svojim troškovima kako biste izbegli da nemate dovoljno novca i da morate da se obratite porodici za pomoć.

Ljudi u konferencijskoj sali

Odlazak iz roditeljskog doma

Iako zvuči vrlo jednostavno, većini mladih najveći problem predstavlja sam proces odlaska iz topline roditeljskog doma. Gledano sa psihološke strane, ovo označava kraj jednog razdoblja u životu i gubitak sigurnosti koja je jako bitna stvar kada su u pitanju samopouzdanje i osećaj topline.

Ne treba zanemariti ovaj podatak jer ga je potrebno iskoristiti kao vodilju u ovom procesu i shvatiti da će sve ostati isto i da nema potrebe misliti o gubitku sigurnosti, nego posmatrati ovu promenu kao stvaranje nove sigurne luke u koju se uvek možete vratiti. Ovaj prelomni trenutak u životu jedne porodice je težak za sve, pa treba obratiti pažnju na svačija osećanja i uključiti sve u proces selidbe i preseljenja.

Kako pronaći novi dom?

Nakon odluke o osamostaljivanju, sledeći logičan korak jeste pronalazak novog doma. Postavlja se pitanje da li želite da uložite u budućnost i obezbedite sebi nekretninu ili želite da okušate sreću sa podstanarstvom. Mladi se sve češće odlučuju na kupovinu nekretnine jer na taj način obezbeđuju sebi sigurnost ali i ulažu novac u nešto svoje.

Kada je u pitanju prva nekretnina, uglavnom se češće traži kvalitetna i moderna novogradnja na atraktivnim lokacijama koja može da ponudi više sadržaja i bolju organizovanost prostora. Uz to, u ovom slučaju nema potrebe za renoviranjem niti se dešavaju česti kvarovi kao kada je u pitanju starija gradnja što mladima predstavlja dodatni plus.

Prednosti osamostaljivanja

Uz sve izazove i poteškoće koje osamostaljivanje donosi, ovaj period ipak predstavlja jednu lepu prekretnicu u životu. Tek kada počnete da živite van porodičnog doma, bićete u prilici da spoznate neke osobine koje do sada možda nikada niste ispoljavali. Takođe, osećaj sigurnosti u sebe će biti dodatno pojačan i možete naučiti kako da se vremenom sve više oslanjate na sebe umesto na druge.

Ovo će pogotovo biti odličan test za sve one koji su navikli da imaju stalno pomoć od ukućana i nisu bili u prilici da rade stvari poput spremanja obroka, čišćenja ili vođenja računa o finansijama. Oni koji nisu imali puno privatnosti će sada moći da uživaju u kreiranju sopstvenog slobodnog vremena i u druženju sa prijateljima bez vođenja računa o drugim ukućanima.

Doneti odluku o osamostaljivanju je teško, pogotovo ukoliko se prvi put odvajate od porodice. Uz nekoliko jednostavnih koraka ovaj proces može da bude lak i predstavlja logičan sled događaja u vašem životu.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvari

Kako da uštedite vreme i novac na registraciji vozila

Postoji mnogo faktora koje vozači trebaju uzeti u obzir prilikom procesa registracije vozila. Proces može biti zamoran i složen, sa …

LepotaLifestyle

Letnji stil – Kako ostati trendi kada je napolju 35 stepeni?

Dolaskom leta, dolazi i vreme da osvežimo našu garderobu i prilagodimo je visokim temperaturama. Međutim, to ne znači da treba …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke