Dobre stvari

Kako rešavanje zagonetki podstiče moždane funkcije?

Da li ste raspoloženi za jednu zagonetku? Glasi ovako: možete me pronaći na Merkuru, Jupiteru, Marsu, Saturnu i Veneri, ali ne na Zemlji i Neptunu. Ko sam ja? Sačekaćemo da razmislite. Jeste? Odgovor je – slovo R! Bez obzira da li ste uspešno rešili zagonetku ili ste imali drugačiji odgovor, da li ste uživali u izazovu da proniknete u tačan odgovor ili ne, jedno je sigurno. Tokom procesa rešavanja zagonetke, Vaš mozak je odradio sjajan trening! Ne samo što je aktivirao obe hemisfere kako bi razjasnio zapetljan zadatak, već je ujedno i postao oštriji i otvoreniji za nove percepcije.

Da li ste znali da rešavanje zagonetki i strateške igre u kojima morate da otkrijete misteriju pozitivno utiču na Vaše kognitivne funkcije? Na koji način to čine, pročitajte u nastavku teksta.

Rešavanje zagonetki – moćan alat za izoštravanje kognitivnih funkcija

Zagonetkama obično pristupamo iz zabave, izazivajući sebe ili druge da pronađu pravi odgovor. Ono čemu pritom ne pridajemo pažnju je da su ove mozgalice mnogo više od razonode. Ako ih praktikujete dovoljno često, imaju potencijal da učine čuda po pitanju Vaše koncentracije, pamćenja, rešavanja problema, ali i celokupnog mentalnog blagostanja.

Redovno rešavanje zagonetki izoštrava Vaše pamćenje, naročito kada je reč o kratkoročnoj memoriji. Čak i najjednostavnije zagonetke predstavljaju korisne vežbe za mozak, koje omogućavaju formiranje novih neuronskih veza i održavanju starih. Koja je glavna prednost koju na taj način pružate zdravlju mozga? Angažovanjem kognitivnih funkcija u rešavanju zagonetnih izazova, smanjujete šanse od pojave neurodegenerativnih oboljenja poput Alchajmerove bolesti. Drugim rečima, sprečavate oštećenje moždanih ćelija – koje je najčešći uzrok ovih bolesti.

Takođe podstičete rast novih nervnih ćelija u mozgu i na taj način pojačavate ukupnu moć moždanih funkcija. Kako se ova blagodat manifestuje u Vašem svakodnevnom životu? Vremenom ćete primetiti da su Vaša produktivnost, sposobnost zaključivanja i kritičkog razmišljanja na višem nivou, a koncentracija znatno oštrija.

Iako su zagonetke na prvi pogled kreativan način da se opiše postojanje predmeta, pojava ili bića, one su zapravo savršen način da se izveštite u rešavanju problema u poslovnom i privatnom životu. Uzmimo u obzir sam način na koji rešavate zagonetku. Da biste došli do tačnog odgovora, koristite različite pristupe. Neke odmah odgovore odmah eliminišete, dok Vas drugi usmeravaju ka tačnom rešenju. Ono što se istovremeno odvija u Vašem umu je učenje formulisanja teorija, testiranja hipoteza i promene perspektiva kada nešto ne ide kako ste planirali. Zvuči kao nešto što bi Vam koristilo u poslu? Još jedan sjajan zaključak! Upravo ove veštine možete primeniti u poslu. Ne samo što ćete njihovom primenom biti inovativniji u rešavanju problema, već ćete se sve bolje prilagođavati promenama i novim radnim zadacima.

Najbolja grupna aktivnost za efikasnije rešavanje problema

Dok rešavate zagonetku, potrebno je da obratite pažnju čak i na najsitnije detalje i “cake” kako biste došli do tačnog odgovora. Sposobnost zapažanja, eliminacije i povezivanja detalja u smislenu celinu može pomoći u svim aspektima života, a posebno kada treba da pronađete najbolje rešenje za problem na poslu. Veštine rešavanja problema su veoma važna stavka u svakodnevnom životu.

Biti vešt u donošenju pravih odluka za složene izazove znači da ste sposobni da identifikujete problem i prepoznate najbolje rešenje za njega. Kada rešavate zagonetke, primorani ste da pronađete nekoliko alternativnih rešenja i unapred tražite greške. Ako redovno trenirate svoj mozak rešavanjem zagonetki, možete izoštriti ove veštine i na taj način biti uspešniji u svim radnim zadacima – čak i onim koji su Vam dosad predstavljali prepreku i napor.

Pritom, zagonetke mogu poboljšati Vaše jezičke i pravopisne veštine i pomoći da obogatite vokabular. Ako radite u timu, rešavanje zagonetki može biti odličan način da uspostavite bolju komunikaciju s kolegama i ojačate timski rad. Nije slučajnost da interaktivne igre koje obuhvataju rešavanje zagonetki, poput Room Escape, sve više postaju omiljena aktivnost za team building. Igra bekstva iz sobe podrazumeva da rešite niz zagonetki kako biste na vreme pobegli i ispunili misiju. To znači da Vaš tim mora da radi složno i jasno komunicira kako bi došao do rešenja misterije. Na taj način, osim što ćete se sjajno zabaviti i osetiti nalet adrenalina, već ćete produbiti odnos sa kolegama. Šta to dugoročno znači?

Veštine koje steknete ili usavršite tokom igre možete preneti u svoj poslovni svet. To znači da ćete unaprediti rešavanje problema, lakše i jasnije komunicirati o važnim stavkama posla sa kolegama i nadređenima, a ujedno i podići produktivnost na viši nivo. Stoga, posvetite rešavanju zagonetki samo nekoliko minuta u toku dana, a u blagodatima koje Vam pružaju uživajte – trajno.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.