Dobre stvari

Kako provesti dan u Novom Sadu?

Petrovardinska tvrđava u Novom Sadu

Novi Sad je jedna od onih lokacija koje mogu mnogo toga da ponude svojim posetiocima. Smešten na Dunavu i na obroncima Fruške Gore, ovaj impozantni grad kulture, turizma i raznolikosti predstavlja raskršće najvažnijih evropskih puteva

Danas je Novi Sad grad koji savršeno balansira između tradicionalnog i savremenog načina života i grad koji svim svojim posetiocima nudi pregršt zanimljivih mogućnosti da provedu svoj dan. 

Međutim, mnoge novosadske atrakcije mogu ostati skrivene za one koji prvi put dolaze i koji se ne informišu dobro unapred. Zbog toga vam predstavljamo listu najzanimljivijih stvari koje nikako ne bi trebalo da propustite ukoliko se nađete u Novom Sadu.

Obilazak Petrovaradinske tvrđave

Petrovaradinska tvrđava smatra se zaštitnikom ovog grada. U okviru tvrđave se nalaze mnoga istorijska zdanja, od kojih svako sa sobom nosi zanimljive priče i istoriju Novog Sada. Tvrđava je izgrađena u 17. veku i dan danas izgleda impresivno i upečatljivo. 

Glavno obeležje tvđave jeste Sat kula, sa čijeg platoa se pruža predivan pogled na Dunav i Novi Sad. Tvrđava krije i mnoge misterije, jedno vreme je služila kao zatvor, što je razlog više da je obavezno posetite i uživate u njenim čarima.

Sjajna hrana koja obara sa nogu

Vojvodina je generalno poznata kao regija koju karakterišu dobra i ukusna hrana i sjajni specijaliteti, koji se razlikuju od hrane koja se inače jede u ostalim delovima Srbije. To je tako pre svega jer vojvođanska kuhinja predstavlja fuziju različitih ukusa, zahvaljujući brojnim uticajima sa strane. 

Osim ukusne lokalne hrane, u Novom Sadu možete probati i brojne druge specijalitete inostranih kuhinja s obzirom na to da ovaj kosmopolitski grad nudi veliki broj opcija i za one najizbirljivije gurmane. Kineska hrana je svuda veoma popularna, a kineski restoran Dva Štapića pored Beograda možete pronaći i u Novom Sadu, pa tako i ovaj grad može da se pohvali ovim restoranom sa fantastičnim kineskim jelima. 

Šetnja ili kupanje na Štrandu

Štrand je jedna od najboljih plaža na celom toku Dunava. U pitanju je 700 metara dugačka peščana plaža sa brojnim barovima i drugim rekreativnim aktivnostima koja privlači na hiljade ljubitelja zabave na suncu. 

Štrand je ujedno i mesto održavanja mnogih lokalnih žurki i festivala. Tokom leta ovde se okuplja veliki broj ljudi radi kupanja i sunčanja, ali tokom hladnijih meseci ovde je sjajno mesto za opuštenu šetnju pored reke, oslobađanje od stresa i uživanje u miru i divnom pogledu na reku.

Šetalište u Novom Sadu

Obilazak znamenitosti Novog Sada

Novi Sad može da se pohvali izuzetno bogatim kulturnim nasleđem i brojnim znamenitostima koje svakako vredi posetiti i uživati u njima. I ne čudi zbog čega je Novi Sad proglašen za prestonicu kulture. 

Centar grada je mesto sa mnogo zanimljivih lokacija, među kojima su pešačka zona koja se sastoji od Zmaj Jovine ulice, Pašićeve, Svetozara Miletića, Laze Telečkog, dela Dunavske ulice, Katoličke porte i Trga slobode. Trg slobode je pozornica najznačajnijih događaja, kulturnog ili političkog karaktera.

Trgom dominiraju dve građevine okrenute jedna naspram druge. U pitanju su Gradska kuća (identična kopija one u Gracu) i Crkva Imena Marijinog, rimokatolička crkva poznata kao Katedrala. Između njih se nalazi spomenik Svetozaru Miletiću čuvenom političaru iz 19 veka.

U blizini je i Dunavski park, najstariji i najlepši park u Novom Sadu. U centru parka je malo jezerce okruženo stazama za pešake i raznim vrstama drveća što ga čini pravom malom oazom za odmor i uživanje. Sam centar grada je mesto sa odličnim mogućnostima za noćne izlaske i provod do ranog jutra.

Poseta Muzeju Vojvodine

Još jedna značajna ustanova u Novom Sadu jeste Muzej Vojvodine. Ovaj muzej poseduje istorijske, arheološke i entološke eksponate i nalazi se u Dunavskoj ulici. Zgrada 35 u okviru muzeja pokriva istoriju Vojvodine od vremena paleolita do kraja 19. veka., dok zgrada 37 priča priču iz perioda 1945. godine sa akcentom na strašne događaje iz Prvog i Drugog svetskog rata. 

Šetnja novosadskim mostovima

Ako ste ljubitelj dugih šetnja i uživanja u razgledanju okoline, onda je prava stvar za vas šetnja preko tri novosadska mosta. Savetujemo da krenete preko mosta Slobode, koji je prvi put otvoren 1981. godine, a nakon bombardovanja obnovljen je 2005. godine. 

Zatim se moožete prošetati preko mosta Duge, koji svako veče osvetljava Dunav različitim bojama. Ovaj izgled mosta nastao je 2000. godine. Tu je i Žeželjev most koji je takođe impozantan i vredi ga obići.

Na osnovu svega navedenog jasno vam je da za obilazak Novog Sada i uživanje u njegovim čarima nije dovoljan samo jedan dan, pa pokušajte da pronađete smeštaj u ovom gradu i detaljnije ga obiđete. Ipak, ukoliko ne ostajete duže od toga, nema sumnje da ćete imati sasvim dovoljno zanimljivosti kojima možete da upotpunite svoj dan.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke