Dobre stvari

Kako pronaći pouzdanog dobavljača u Kini?

Viljuškar koji pakuje robu u magacinu

Možda imate sjajnu poslovnu ideju i želite da započnete biznis tako što ćete uvoziti robu iz Kine? U svakom trgovinskom poslu, okosnica je dobar dobavljač. Međutim, kada se radi o Kini, situacija je vrlo specifična i mi ćemo je ukratko objasniti.

Naime, Kina je svetski izvoznik broj jedan, tako da je veoma teško naći neki proizvod, ne samo na našem tržištu, nego bilo gde, a da ta roba nije poreklom iz Kine. Ono što je zanimljivo, to je da Kinezi imaju robu koja je doslovno užasnog kvaliteta, i onu koja je premium standard. Kako to prepoznati?

Pre svega, veoma bitna stavka je cena. Ne možemo očekivati, niti u Kini, niti bilo gde u svetu, da će roba koja je jeftina biti zadovoljavajućeg kvaliteta. Koliko para, toliko muzike, kaže stara poslovica, pa to može da se primeni i na ovu situaciju i posao. 

Međutim, čak ni cena nije odlučujući faktor i to što neki proizvod košta dosta, ne osigurava nam da je to ono što nam je potrebno i što bismo želeli. Upravo zbog toga je vaša odlična odluka da angažujete agente koji rade uvoz iz Kine

Ne samo što će oni odabrati robu za vas, već će organizovati ceo posao po sistemu ključ u ruke. To bi značilo da će nabaviti sve šta treba, obezbediti potrebnu dokumentaciju, i sigurno i bezbedno propratiti transport robe iz Kine do Srbije, i napokon, do magacina vaše firme. 

Trransport paketa robe na aerodromu

Ako mislite da možete sve ovo sami – možete probati, ali imajte na umu da možete izgubiti dragoceno vreme i novac. Mi ipak predlažemo da prepustite ove poslovne muke iskusnim profesionalcima, a da se vi fokusirate na plasman kineske uvezene robe na naše tržište.

Kada svako radi svoj posao najbolje što ume, tada rezultati nikada ne izostaju. Za jednu firmu je previše da organizuje nabavku robe iz KIne, i da je nakon toga plasira ovde, iz prostog razloga što je to komplikovan proces. 

Nekome može da se učini, na prvi pogled, da je to jednostavno, ali kada se nađe oči u oči sa pravnim propisima i začkoljicama, kao i sa rokovima, neočekivanim kašnjenjima, fluktuacijom deviznog kursa i još mnogo čime… – shvatiće da je angažovanje agenta u Kini zaista ispravna poslovna odluka.

Uštedećete novac, vreme, živce i imaćete mogućnost da se posvetite svom poslovanju, dok jednostavno čekate ugovorene rokove da roba pristigne u vaš magacin.

Zašto je bitan pouzdan dobavljač?

Pouzdan dobavljač u Kini znači da je to firma koja će uvek biti spremna da vam isporuči robu koja je istog kvaliteta, te da će poštovati rokove, kao i da nećete imati problema oko izmirivanja svojih obaveza prema njima.

Postoje neke stavke koje moraju da budu ispoštovane a to su:

  • Koji tačno proizvod ili set proizvoda želite?
  • Koliki budžete ste odredili za to?
  • Kada želite da započnete sa nabavkom?
  • Da li hoćete da to bude gotov proizvod ili da se on proizvede u skladu sa vašim zahtevima?
  • Ko treba da bude odgovoran za slanje i otpremanje pošiljke?

Sva ova pitanja moraju da imaju jasno definisane odgovore, kako ne bi došlo do problema i zabuna. Jer, što se bolje posao organizuje u samom startu, to su veće šanse da sve protekne u najboljem redu, i na kraju, da i vi i  vaši kupci budete sasvim zadovoljni.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke