Dobre stvari

Kako pronaći jeftine avionske karte i leteti više za manje novca

Avionske karte su često najveći trošak prilikom planiranja putovanja, posebno sada kada su cene avionskih karata previsoke. Ali ne mora tako biti.

Pravilnom upotrebom alata, pravim stavom i primenom nekih strategija za uštedu novca, možete smanjiti troškove uobičajenih letova za polovinu – ili čak više. Nije vam potrebno prethodno iskustvo: pristupačne avionske karte su vam dostupne.

Ali da biste to uradili, potrebne su vam prave informacije. Postoji mnogo loših saveta o tome kako pronaći jeftine avionske karte i letove sa popustom. Teško je razabrati šta treba raditi kada tražite jeftin let. Kakva je tajna pronalaženja jeftinih avionskih karata?

Razumemo vaše muke, pa smo suzili neke od naših najvažnijih saveta o tome kako pronaći jeftine avionske karte.

Zanemarite mitove o jeftinim letovima

Svi koji traže jeftine letove sigurno su se susreli sa nekim od mitova koji kruže o tome kako najbolje rezervisati avionske karte.

Kada je novac u pitanju, nikada ne nedostaje takozvanih „stručnjaka“ ili uticajnih osoba koje šire loše informacije.

Ovo su neki od najčešćih mitova koje ste verovatno čuli – ili čak i sami verovali – a koje treba odbaciti ako želite da stvarno rezervišete letove po nižim cenama.

Mit #1: Utorak je najbolji dan za pronalaženje jeftinih letova

„Da li cene letova padaju utorkom?“

Mit da aviokompanije prodaju svoje najbolje, najjeftinije avionske karte utorkom, ukorenio se kao univerzalna činjenica. Ali činjenica je da je ova preporuka za pronalaženje jeftinijih letova bilo gde, pa… pogrešna. Ne postoji magičan dan za rezervaciju letova kako biste dobili povoljniju cenu.

Taj stari mit o pronalaženju jeftinih letova utorkom je zastareo. Možete pronaći sjajne popuste na letove bilo koji dan u nedelji.

Cene letova se konstantno menjaju. Aviokompanije dodaju nove cene svaki sat, i mogu dodati ili oduzeti koliko letova su dostupni po određenoj ceni u bilo kom trenutku. Dakle, nepredvidivo je kada će se pojaviti najjeftiniji letovi na letovima koje želite.

Štaviše, aviokompanije nikada ne oglašavaju svoje najbolje, najniže budžetske tarife.

Zato, ako tražite grešku u ceni ili izrazito sniženu prodaju, verovatno to nećete dobiti u okviru Crnog petka ili unosom promotivnog koda aviokompanije. Umesto toga, skočite na najbolje ponude kada god ih vidite.

Mit #2: Da li aviokompanije prate vaše pretrage?

“Da li cene avionskih karata rastu što više pretražujete?”

Ova stara izreka „najjeftinije karte su utorkom!“ samo je vrh ledenog brega mitova o jeftinim avionskim kartama koje morate izbrisati iz svog pamćenja.

Da li kolačići povećavaju cene letova? Ne. Ne mučite se brišući kolačiće! Aviokompanije ne prate vaše pretrage i ne povećavaju cene zbog toga.

Sve dok tražite putem Google Flights platforme ili direktno preko aviokompanije, sigurni ste.

Ne morate da se brinete ni o upotrebi inkognito pretraživača iz gorenavedenih razloga. To jednostavno nije istina, ali ovaj mit se raširio.

Blogeri i influenseri prenose ove „trikove za putovanja“ kao da su otkrili neku veliku tajnu. Putnici žele da veruju u to jer je to jednostavno, lako razumljivo objašnjenje.

Ali istina je da su ovi mitovi potpuno lažni.

Održite svoje planove fleksibilnim i prvo rezervišite letove

Kada planirate putovanje, često sledite uobičajeni scenario: izaberete destinaciju, odredite datume, rezervišete letove i krenete. Međutim, postoji jedan problem: ovaj proces vas košta novca.

Određivanje datuma putovanja pre rezervisanja letova je najskuplja greška koju možete da napravite prilikom planiranja putovanja, i može vas koštati stotine evra.

Promenite taj scenario tako što ćete prvo tražiti letove, pri čemu će vas cena voditi ka najjeftinijim datumima.

Ako možete biti fleksibilni sa datumima putovanja, često možete uštedeti velike iznose na letovima jednostavnim pomeranjem privremenih datuma putovanja.

Na primer, ako planirate putovanje iz Novog Sada i tražite najbolje ponude za avio karte Novi Sad, trebalo bi da koristite internet pretraživače kako biste pronašli najjeftinije opcije.

Recimo, već pomenuti Google Flights će vas obavestiti kada pomeranje vaših datuma putovanja za samo dan ili dva može dovesti do velikih ušteda. Ali, ako ste već rezervisali smeštaj, možda nećete moći da iskoristite ovu mogućnost.

Lekcija naučena: Prvo rezervišite letove! Zatim se posvetite ostatku svog putovanja.

Direktan let može koštati više novaca nego vremena

Kad tražite velike uštede na putovanjima, fleksibilnost je ključna. Pored promene datuma i destinacija, razmišljanje izvan okvira može pomoći da još više uštedite.

Iako želite da letite bez presedanja, to ne mora uvek biti najjeftinija opcija. Ponekad se dodatno zaustavljanje isplati i može doneti velike uštede, posebno ako putujete preko okeana.

Ako ste spremni da provedete više vremena na putovanju u zamenu za nižu cenu, ovo može biti dobra opcija. Osim toga, postoji još nekoliko trikova koje možete primeniti za uštedu novca:

  • Koristite Google Flights kako biste pronašli najbolju cenu za letove do različitih aerodroma u okolini.
  • Iskoristite mogućnost besplatnih ili jeftinih „putovanja sa prekidom“ (stopover) kako biste posetili dva grada po ceni jednog. Mnoge aviokompanije nude ovu opciju za svoj matični grad.

Zapamtite, kada planirate putovanje, bitno je biti fleksibilan i otvoren za nove opcije kako biste uštedeli novac i uživali u putovanju bez brige o novčaniku.

Koristite najbolje OTA za pretraživanje letova

OTA označava online turističku agenciju. Neki od najpopularnijih sajtova i aplikacija za pronalaženje jeftinijih letova su upravo OTA.

Ovi sajtovi kupuju karte od aviokompanija i prodaju ih putnicima. Ponekad sa povećanom cenom, a ponekad i jeftinije nego da direktno kupite od aviokompanije.

Zbog načina na koji ovi sajtovi posluju, online turističke agencije poput turističke agencije Novi Sad vam mogu uštedeti i mnogo novca.

Vredno ih je proveriti, iako i dalje preporučujemo da počnete pretragu sa Google letovima pre nego što proverite ove sajtove da biste videli da li možete još više da uštedite.

Upoznajte niskobudžetne aviokompanije i uštedite novac na jeftinijim letovima!

Koja je najjeftinija aviokompanija?

Fokusiramo se na pronalaženje jeftinih letova kroz ponude velikih, punopravnih prevoznika. To su velike kompanije poput Lufthanse, SWISS-a, Japan Airlines-a i Emirata.

Ali neosporno je da niskobudžetne aviokompanije imaju svoje mesto za putnike koji žele da uštede.

Bez obzira da li letite unutar Evrope ili putujete sve do Azije, postoji mnoštvo niskobudžetnih prevoznika (ili čak ultra-niskobudžetnih prevoznika) koji se ponose svojim niskim cenama.

Ali budite oprezni: ove jeftine cene mogu biti varka. Ove aviokompanije opstaju tako što uzimaju novac od putnika za sve što može da se zamisli, uz visoke naknade za čekiranje prtljaga, unošenje ručnog prtljaga, biranje sedišta i kupovinu hrane na brodu.

Neki od ovih avio prevoznika čak naplaćuju i dodatnu naknadu za štampanje kupljene karte putem interneta – naknadu koju možete izbeći kupovinom karata na aerodromu.

Dakle, ako ste zadovoljni putovanjem samo sa ruksakom, često možete proći mnogo jeftinije sa ovim tarifama.

Ali za sve ostalo, trebaće vam matematika i da se uverite da zaista štedite nakon što ste sabrali sve te „dodatne“ troškove koji dolaze besplatno sa skupljom kartom.

Letite više za manje novca

Eto, to je sve što je potrebno da pronađete jeftine avionske karte i počnete leteti više za manje novca. Nema magije u tome kako kupiti avionske karte, niti magičnog dana ili vremena za rezervaciju jeftinih letova.

Ako stvarno želite da pronađete jeftinije avionske karte, sve se svodi na korišćenje pravih alata i, još važnije, imati pravi stav.

Iskoristite ove savete i trikove da preispitate način na koji rezervišete letove i uštedite stotine na vašem sledećem putovanju.

Ako to uradite, otkrićete potpuno novi svet popusta na letove – i shvatiti da pronalaženje jeftinijih letova nije nauka.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke