Dobre stvari

Kako produžiti vek trajanja mašine za sušenje veša

žena-puni-mašinu

Ukoliko želite da zamenite žicu i višestano čekanje da se odeća lepo osuši, onda je mašina za sušenje veša idealan uređaj za vas. Njenim korišćenjem uvek ćete u imati čist i suv veš koji neće izgubiti svoju mekoću i boju. Uz to, brzo je spreman za ponovno korišćenje ili vraćanje u ormar. 

Međutim, da ne biste imali neočekivane troškove, isto kao što čuvate svoju odeću, važno je i da čuvate svoje kućne uređaje, uključujući i mašinu za sušenje veša. Kako bi uređaj ostao u što boljem stanju, neophodno je da ga na pravilan način održavate. Mašina za sušenje veša je sastavljena od dosta delova koje je potrebno povremeno očistiti. 

U nastavku teksta pročitajte kako da na praktičan način i uz pomoć prirodnih sastojaka redovno i pravilno održavate vašu sušilicu za veš i produžite njen vek trajanja. 

Proveravajte nivelaciju mašine za sušenje veša

Prilikom postavke uređaja, bilo da je njegovo mesto u kupatilu iznad mašine za pranje veša ili ste se odlučili da stoji samostalno, proveravajte i podešavajte njegove nožice. Tokom rada može se desiti da se aparat pomera i da nije stabilan, što nije dobro.

Uređaji poput Candy mašine za sušenje veša imaju lako podesive nožice, te je omogućeno da mašina bude stabilnija i u toku ciklusa. Nije na odmet proveravati pre svakog korišćenja da li se uređaj ljulja napred-nazad. U slučaju da je to problem, rešite ga na vreme, kako ne bi došlo do oštećenja pri radu.

Redovno čistite filter za dlačice

Ukoliko ste u nedoumici i smatrate da filter za dlačice nije potrebno redovno čistiti, onda sigurno niste lepo pročitali uputstvo koje je preporučio sam proizvođač. Dovoljno je samo jedan ciklus da se na filteru nakupe dlačice koje je potrebno očistiti. 

Efikasnost sušenja veša može se smanjiti vremenom, posebno ako je filter začepljen, što često nepotrebno dovodi i do kvara uređaja. Kako bi se to sprečilo potrebno je redovno uklanjanje dlačica koje su se nakupile. Filter možete ispirati tekućom vodom i potom ga ostaviti da se osuši. 

Takođe potrebno je održavati i kućište filtera, a to je najbolje uraditi tako što ćete pokupiti prljavštinu usisivačem, podešavajući njegov rad na najniži stepen. Pre vraćanja filtera za dlačice u kućište postarajte se da on bude potpuno suv. 

Praznite i čistite kondenzator

Pored filtera za dlačice koji ima svaka mašina za sušenje veša, u zavisnosti od modela razlikovaće se uređaji koji imaju fioku za filter ili kondenzator. Fioku imaju aparati sa toplotnom pumpom, dok ostali modeli imaju kondenzator. Ovi delovi obavljaju isti posao i nalaze se na istom mestu – u donjem uglu uređaja, iza zaštitne ploče. 

mašina-za-sušenje-veša-muškarac-žena
Pexels.com

Da biste ih očistili potrebno je da fioku ili kondenzator izvadite iz kućišta, i dođete do sunđera koji se nalazi iza. Njega možete oprati pod mlazom vode i vratiti ga tek pošto ste sigurni da se potpuno osušio. Pratite uputstva proizvođača, jer je svaki model različit, pa se može desiti da odradite nešto pogrešno ili da vaš uređaj ima samočisteći kondenzator. 

Pre početka čišćenja ispraznite fioku sa prljavom vodom koja se nakupila i koju treba da praznite posle svakog ciklusa sušenja. Kondenzator operite vodom tako da ona ispere svu nečistoću. Nemojte koristiti oštre predmete tokom čišćenja kako ga ne biste oštetili. Kada se lepo osuši, možete ga vratiti na mesto i biće ponovo spreman za korišćenje.

Čistite crevo za odvod

U slučaju da imate model mašine koja izbacuje topao i vlažan vazduh iz kuće preko creva, onda biste morali da povedete računa i o održavanju istog. Crevo je najbolje čistiti na svaka dva do tri meseca, pri čemu sprečavate nagomilavanje dlačica i drugih naslaga prljavštine. 

Pre samog čišćenja, proverite da li je mašina priključena na napajanje. Ako jeste, isključite je i izvadite crevo iz odvoda. U zavisnosti od toga kolike je ono dužine, možete koristiti pajalicu ili neku meku krpu i blago sredstvo za čišćenje kako biste ga obrisali. Obratite pažnju kakvog je materijala crevo za odvod. Ukoliko je ono od plastike, razmislite o tome da ga zamenite aluminijumskim, koje je boljeg kvaliteta, ima veću otpornost na spoljne uticaje a time i duži vek trajanja.

Održavajte unutrašnjost i spoljašnjost uređaja

Unutrašnjost uređaja je takođe jako bitno redovno održavati. Prebrišite bubanj svaki put po završetku ciklusa kako se ne bi pojavili neprijatni mirisi. Najbolje je uzeti meku krpu i neki blagi proizvod za čišćenje. Konsultujte se sa prodavcem ili pogledajte u uputstvu koja su to sredstva specijalno namenjena za mašine za sušenje, kako je ne biste oštetili. Možete upotrebiti i prirodne sastojke poput sode bikarbone i sirćeta.

Istu metodu možete koristiti i za spoljašnje održavanje uređaja, tako što ćete prebrisati stranice, prednji i zadnji deo odgovarajućim sredstvima za čišćenje. Nemojte postavljati uređaj na nekom tesnom mestu. Mašini je potrebano obezbediti dovoljno prostora iza i sa strane kako bi mogla neometano da radi. 

Nemojte stavljati previše veša u mašinu

Na kraju, ali ne i manje bitno, jeste da uvek vodite računa o količini veša koju ubacujete u mašinu za sušenje. Uvek ga dobro rasporedite i pridržavajte se mera koja su navedene u uputstvu. 

Količina odeće koja prelazi dozvoljenu granicu može oštetiti uređaj. Pored toga što dodatno opterećuje mašinu, takođe smanjuje njenu efikasnost, ali i mogućnost da se veš lepo osuši. Uz to, može povećati i potrošnju električne energije, što vas može još više koštati. Vodite se pravilom da je najbolje napuniti bubanj malo iznad njegove polovine, kako bi odeća imala prostora da se kreće.

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli da što bolje shvatite koliko je važno redovno čišćenje i održavanje uređaja. Ne budite lenji i postarajte se da produžite vek trajanja vaše mašine za sušenje veša. 

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.