Nedeljni ručak bi trebalo da bude svečaniji i obimniji, jer je nedelja dan kada se porodica najčešće okuplja u punom broju. Zbog bržeg tempa života, ne stižemo da provodimo vreme sa rodbnom i prijateljima, pa se sporadična viđanja svode samo na slave ili rođendane.
Trpeza nedeljnog ručka obično sadrži sve kao i bilo koja druga, iole svečanija trpeza, na kojoj se služi nekoliko vrsta predjela, čorbi koje prate glavno jelo i, naravno, nezaobilazan desert. Priprema raznovrsne trpeze za nedeljni ručak vrlo često iziskuje određeno vreme i veliki broj sudova, ali uz višenamenski pekač sa poklopcem, svako spremanje je pravi užitak.
Uvek je najbolje pripremiti onu vrstu hrane za koju ste sigurni da svi vole, uz mali dodatak eksperimentisanja i prilagođavanja. U daljem tekstu smo za vas spremili ideje za nedeljni meni i jela koja će oduševiti sve sa kojima budete provodili kraj nedelje.
Tradicionalno predjelo po svačijem ukusu
Samo predjelo bi trebalo da bude lagano i jednostavno. Bilo bi idealno spremiti neku salatu ili specijalitet koji podrazumijeva jaja, suhomesnate proizvode ili slane rolate koje svi vole da jedu.
Punjena jaja se veoma se lako spremaju, ne oduzimaju mnogo vremena, a nesumnjivo su veoma dekorativna i svima se sviđaju. Iz skuvanih jaja je potrebno izvaditi žumance, izgnječiti ga i pomešati sa sastojcima kao što su pavlaka, senf, krem sir, majonez i začini po ukusu. Dobijenu smesu sipati nazad u polutke jaja i tako servirati.
Pored toga što su punjena jaja veoma dekorativna, ona su i veoma ukusna. Ono što je nezaobilazan deo svakog svečanijeg menija je slana torta. Izdašna je, veoma lepog ukusa, bogata, a ne iziskuje previše sastojaka, kao ni vremena. Svaka domaćica je u potrazi za zdravim, ukusnim i brzo pripremljenim jelima kao što je slana torta.
Uz rozen kore, svaka slana torta se pravi veoma brzo i jednostavno. U zavisnosti od toga šta vaši ukućani vole prema tome birajte i sastojke. Sir, pavlaka ili majonez su onaj dio sastojaka koji su tečniji, dok su šunka, ajvar, jaja, kiseli krastavčići – čvršći sastojci.
Tečnije sastojke podijeliti u jednake delove i u svaki dodati neki od čvršćih sastojaka. Korice mazati po želji, tako da izgleda šareno i dekorativno. Kako bi se fil lepo stegao, najbolje je slanu tortu spremiti dan pre samog serviranja u nedelju
Glavno jelo kao zvezda nedeljnog ručka
Kako je nedeljni ručak u većini slučajeva svečaniji u poređenju sa svakodnevnim ručkom, u glavno jelo obavezno svrstajte i neku čorbu ili supu po želji. U zavisnosti od toga šta članovi vaše porodice najviše vole, za glavno jelo se možete opredeliti za meso ili ribu.
Određeno meso u sosu po želji nije teško za spremanje i ne zahteva previše vremena, što je domaćicama koje spremaju nedeljni ručak posebno značajno. Naime, piletina je siguran izbor jer je većina ljudi veoma voli, stoga sa izborom te vrste mesa ne možete pogrešiti.
Ukoliko se ipak odlučite za ribu, zajedno sa članovima porodice izaberite onu koju svi vole, pa je spremite u kombinaciji za krompir salatom. Kao dodatak svakom glavnom jelu, spremite neku salatu. Povrće u soja sosu je takođe veoma ukusno i daje poseban šmek u kombinaciji sa svakim glavnim jelom.
Domaća pogača
Nekada glavno jelo nije moglo da prođe bez domaće tople, ukusne i mirisne pogače. Iako današnje domaćice često nemaju vremena da prave svež hleb, ovo je lep deo tradicije koji bi bilo lepo ponovo oživeti.
Po vašem izboru mekano testo možete formirati u obliku pogače ili nekako drugačije. Mnoge majke prave pogaču u zanimljivim oblicima poput cvetića ili pletenica za svoje mališane.
Ne zaboravite da je margarin je odličan saveznik za premazivanje i pripremu popularne pogače. Domaća i topla pogača je omiljena i mališanima, a u kombinaciju za kajmakom i sirom, pogača će uz nedeljni ručak svojim neverovatnim ukusom da miluje nepce.
Desert – omiljeni deo svakog ručka
Nijedan ručak ne može da prođe bez deserta, pa je isti slučaj i sa nedeljnom trpezom. Odlična varijanta je napraviti neki čokoladni kolač ili tortu i voćnu salatu, kako bi svako našao desert po svom ukusu.
Sitno iseckano sezonsko voće u kombinaciji sa šlagom mnogi vole da jedu, dok su čokoladni deserti omiljena poslastica mališana. U zavisnosti od toga koliko budete imali vremena, pripremite kolač sa kojim već imate iskustva i koji ste pravili ranije, kako biste bili sigurni da će vam uspeti.
Idealno bi bilo spremiti desert dan ranije, kako bi se lepo stegao i kako biste u nedelju imali više vremena za sve ostale obaveze, ali i za druženje i opuštanje u porodičnoj atmosferi.
Kada je u pitanju nedeljni meni, možete pustiti mašti na volju, ali imajte na umu da pored eksperimentisanja, uvek imate keca u rukavu i neko jelo koje ste već ranije spremali, pa znate da ga ukućani i goste vole i da će vam sigurno dobro ispasti. Neka vam nedelja bude rezervisana za lepe momente provedene u krugu porodice i naravno ukusne zalogaje!