Dobre stvari

Kako prepoznati prve znake trudnoće?

Test za trudnoću

Izostanak menstruacije je najčešće prvi signal ženama da postoji mogućnost da su ostale u drugom stanju – međutim, iako je najčešći, ovo nije jedini ukazatelj da je osoba potencijalno trudna. Naime, postoji čitav niz suptilnih znakova koji sugerišu da je došlo do eventualnog začeća.

Generalna preporuka medicinskih stručnjaka jeste da uradite test trudnoće kako biste pouzdano ispitali vaše stanje ukoliko menzis kasni više od 7 dana. Međutim, mnoge žene sa iregularnim mesečnim ciklusom neće isprva posumnjati na trudnoću iz razloga što je odložena menstruacija kod njih učestala pojava.

Iz prethodno navedenih razgloga smo za vas izdvojili listu na kojoj su navedeni i objašnjeni prvi znaci trudnoće.

Koji su prvi simptomi trudnoće?

Kao što smo već napomenuli, pored izostanka menstruacije, postoje tzv. inicijalni simptomi koji mogu signalizirati da je žena ostala u drugom stanju. 

Glavni razlog zašto zaista možemo da pretpostavimo ranu trudnoću jeste taj što se hormonalne promene u našem telu dešavaju u momentu kada oplođeno jajašće zađe u matericu – ali kako su organizmi različiti, kod nekih žena će ovi simptomi biti značajno izraženi, dok druge mogu doživeti čak i asimptomsku trudnoću.

Postoji širok dijapazon znakova koji mogu ukazati na trudnoću:

  • Jutarnja mučnina, vrtoglavica i generalna malaksalost
  • Izražen osećaj iscrpljenosti i umora
  • Osetljive, pa čak i bolne grudi na dodir
  • Neprijatan bol u donjem delu stomaka
  • Tup bol u karličnom predelu
  • Promene u čulima ukusa i mirisa
  • Insominija i iritabilnost
  • Potencijalno blago povišena temperatura tela
  • Apsolutni gubitak apetita ili pozamašna tendencija prejedabnja

Gorenapomenuti simptomi se najčešće javljaju zasebno ili kombinacijom 2 ili 3 indikatora, te je potrebno uključiti i druge vidove testiranja koji ne podrazumevaju momentalni odlazak kod lekara ( ukoliko najpre preferirate samostalnu metodu ispitivanja).

Merenje bazalne temperature tela (BTT) 

Vaš BTT predstavlja najnižu telesnu temperaturu dok se nalazite u fazi mirovanja, a njen nagli skok ukazuje da je osoba u fazi ovulacije ili da je trudna. Faza ovulacije je treća faza u vašem mesečnom ciklusu i obično se javlja oko 14 dana od momenta krvarenja, tj. 7 dana nakon prestanka vaginalnog krvarenja.

Ova faza može da traje od 12 sati do 2 dana, a tokom nje je žena najplodnija. Tokom ovog perioda je vaša bazalna temperatura povišena (može iznositi između 36,7°C i 37,1°C), a ukoliko ostane povišena naredna 3 dana ili više, velika je verovatnoća da ste trudni.

Bazalnu temperaturu je najbolje izmeriti ujutru, nakon minimum 6 sati sna i obavezno pre nego što ustanete iz kreveta. Takođe, preporuka je da pre merenja ne konzumirate bilo kakvu vrstu hrane ili tečnosti.

Lagano krvarenje kao potencijalan simptom rane trudnoće

Nekoliko dana nakon ovulacije možete primetiti svetle, gotovo ružičaste mrlje na vašem donjem vešu. Lagano ili tačkasto krvarenje (krvarenje u malim tragovima) je moguća propratna pojava ovulacije, ali isto može biti i indikator začeća. 

Ne postoji apsolutno pravilo koje nalaže da je ovo znak rane trudnoće, međutim ukoliko se javi sa nekim od prethodnih inicijalnih simptoma (poput jutarnje mučnine i preosteljivosti), velika je verovatnoća da se radi o trudnoći.

Učestalo mokrenje kao indikator trudnoće

Neretka je pojava da se u šestoj nedelji od momenta začeća javi potreba za češćim odlaskom na WC (a u nekim slučajevima je zabeleženo čak i u prvoj nedelji). Statistika nalaže da žene u ovom periodu uriniraju 3 do 4 puta više nego što bi inače, a količina tečnosti je značajno manja nego što bi regularno bila.

Razlog za ovu pojavu jeste činjenica da hormon Beta hCG (Humani horionski gonadotropin) šalje znake telu da je neophodna veća količina krvi u predelu karlice, što dalje uzrokuje da bešika postane osetljivija – a samim tim se vama stvara osećaj urgentnosti. 

Kada se javljaju prvi znaci trudnoće?

Iako se neke žene kunu u intuciju, nauka implicira da je jedini pouzdan način za potvrđivanje upravo pozitivan test za trudnoću, koji trebate uraditi do 6 dana nakon kašnjenja menstruacije.

Test za trudnoću možete nabaviti u vašoj lokalnoj apoteci, a njihova upotreba je krajnje jednostavna – preporučuje se da test obavite čim ustanete jer je tada koncentracija hCG hormona u urinu najveća, što će nam pružiti najprecizniji rezultat. U sklopu paketa dobićete posudicu za urin koju je potrebno napuniti, kao i štapić koji ćete potom umočiti u tečnost.

Nakon 30 sekundi na štapiću će se otisnuti linije – ukoliko vidite jednu liniju znači da je test negativan, a ukoliko su otisnute 2 linije, znači da je test pozitivan.

Ovi testovi su visoko pouzdani, ali nisu 100% tačni, tj. u nekim slučajevima je moguće da osoba bude “lažno pozitivna”. Ukoliko gajite određene sumnje u vezi vaših rezultata, potrebno je da se obratite izabranom lekaru i zakažete ginekološki pregled, kao i pregled ultrazvukom.

Bilo da planirate da postanete mama ili želite da sprečite neželjenu ili neplaniranu trudnoću, od ključne je važnosti da znate koji su to simptomi koji mogu da ukažu na rano začeće. Stoga se nadamo da vam je ovaj naš vodič bio informativan koliko i koristan, te da nećete imati poteškoće u prepoznavanju prvih znakova trudnoće u budućnosti.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke