Dobre stvari

Kako postati (i ostati) uspešan preduzetnik

Završili ste studije ili srednju školu i već nekoliko godina pokušavate da pronađete stalan posao, no osećate da to možda i nije pravi put za Vas? Ili ste možda naprosto uvideli da više nema smisla i da ne želite da radite „na crno“?

U ovom tekstu potrudićemo se da Vam približimo par ključnih, zajedničkih činilaca uspešnih preduzetnika.

No, unapred da Vam kažemo: nećemo vam otkriti magičnu formulu koja će rešiti sve vaše probleme (nećemo, jer ona ne postoji), ali ćemo vam dati nekoliko saveta kako da postanete uspešan preduzetnik, i nadamo se da će vam bar neki od njih biti od pomoći.

Prvi koraci u pokretanju biznisa

Svima je dobro poznato koliko je za sve što radimo značajna dobra strategija i logistika. Ukoliko ste rešili da pokrenete sopstveni biznis, važno je da pre nego što se upustite u sam razvoj biznisa, pristupite odluci koji tip firme je neophodan za vaš biznis, a tek nakon toga možete da započnete proces osnivanja firme. Ovo su proceduralne stvari, ali itekako bitne za ispravan start.

A pre i samog administrativnog dela osnivanja firme, proverite da li uopšte ima smisla da započnete željeni biznis. Na primer, ako u vašem kraju postoje 4 pekare ima li smisla/potražnje, da vi otvorite petu?

Vrlo je rizično da ulažete novac i energiju u delatnost koja nema perspektivu, jer koliko god se vi trudili da kupcima ponudite popuste, oni jednostavno neće biti zainteresovani za to zato što su zadovoljni onim što su već probali i na šta su se već navikli.

Takođe je bitno da prikupite podatke o vašoj konkurenciji kako biste na osnovu njih odlučili koju to novu uslugu ili proizvod možete da ponudite klijentima odnosno kupcima. Najbolji način da se izborite sa konkurencijom jeste da budete drugačiji, da se po nečemu izdvojite od konkurenata i da time privučete klijente.

Razgovarajte sa ljudima i pokušajte da doznate koja usluga bi im bila značajna i šta je to što možete da uradite kako biste poboljšali uslugu i dobili dugoročne klijente. Saslušajte sve pohvale i kritike i potrudite se da usvojite sve konstruktivne predloge.

Ista pravila važe i ako imate uspešno preduzeće, a razmišljate o proširenju u inostranstvo. Raspitajte se na vreme o svim uslovima i pravilima koja važe u zemlji u kojoj želite da otvorite ogranak svoje firme. Ako planirate izvoz robe u Makedoniju, proverite njihove zakone i pravilnike, ako ste zainteresovani za slovenačko tržište, saznajte kakve informacije i savete nudi računovodski servis Ljubljana, i tako dalje.

Građenje odnosa sa potrošačima kao stub biznisa   

Svaki preduzetnik želi da unapredi poslovanje i da zadobije poverenje onih zahvaljujući kojima njegov biznis opstaje. Stoga je veoma bitno da preduzetnici uspostave prijateljski odnos sa svojim klijentima i da izgrade uzajamno poverenje, jer će takve preduzetnike njihovi zadovoljni klijenti preporučivati svojim prijateljima i poznanicima.

Ovakav uzajamni odnos preduzetnici treba da izgrade ne samo sa kupcima, nego i sa svojim saradnicima zato što uspešan posao gradi preduzetnik zajedno sa svojim timom zaposlenih i ako nešto u tom lancu ne štima, posao će da trpi.

Koliko god da je preduzetnik uspešan u svom poslu i zadovoljan prihodima, važno je da se uvek trudi da bude u toku sa svim dešavanjima u njegovoj branši i da konstantno radi na unapređenju i promovisanju svog biznisa.

Za posao koji će stalno donositi prihode nije dovoljna samo preporuka klijenata; veoma bitnu ulogu ima dobro izgrađena marketing strategija pomoću koje će mnogo ljudi čuti za vaš biznis. Obavezno promovišite vaš biznis putem društvenih mreža i napravite internet stranicu vašeg preduzeća. Pratite šta rade vaši konkurenti i potrudite se da naučite nešto od njih.

Karakter osnivača kao preduslov za biznis uspeh

Da bi neko postao uspešan preduzetnik, neophodno je da ima preduzetnički duh, da voli posao kojim se bavi i da je uvek spreman na sticanje novih znanja i veština. Upravo ta otvorenost za ličnim razvojem i prosperitetom je ono što odvaja „obične“ od vanserijskih preduzetnika. Nastojte da se stalno stručno usavršavate, ali i da učite nove stvari iz oblasti ekonomije i finansija, o pojmovima kao što je završni račun, transferne cene, kako se vodi evidencija i slično.

Isto tako, dobro je da preduzetnici jedni sa drugima razmenjuju iskustva. Postoje udruženja preduzetnika koja između ostalog služe upravo za to, a na društvenim mrežama može da se nađe dosta grupa u kojima se preduzetnici okupljaju i razgovaraju o svojim poslovima. Uvek izdvojite malo vremena da vidite šta se priča u tim grupama i verovatno ćete pronaći neke informacije korisne za vaš posao.

Olakšice za otpočinjanje biznisa   

Ove godine dosta se govori o olakšicama koje će država omogućiti mladim preduzetnicima koji odluče da pokrenu sopstveni biznis, pa bi bilo dobro da se informišete o tome i proverite da li bi vam te najavljene pogodnosti mogle biti od pomoći. Ukoliko niste sigurni kako da organizujete svoje finansije, potražite savet stručnjaka. Recimo, ako živite u Zemunu, svojim znanjima i detaljnim analizama knjigovodstvena agencija Zemun pomoći će vam da donesete sve važne odluke koje će vam pomoći da razvijete svoje poslovanje na toj lokaciji.

Ako želite da postanete preduzetnik, imajte na umu da ćete u svoj posao morati da uložite mnogo energije, truda, strpljenja, vremena i sredstava, ali ukoliko napravite kvalitetan biznis plan, računajte da će vam se uloženi trud isplatiti.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke