Dobre stvari

Kako posebnim bojama možete osvežiti i ukrasiti beton u dvorištu

bojenje betona - kako osvežiti betonske zidove

Beton je jedan od najsvestranijih dostupnih građevinskih materijala. Savremeno građevinarstvo se ne može zamisliti bez njega. Međutim poslednjih godina menja se uloga betona. Tako se od jednostavnog materijala koji ima isključivo funkcionalnu ulogu, počinju istraživati dekorativne upotrebe ovog materijala.

Upravo to može transformisati izgled vašeg dvorišta.

Za menjanje uloge betona u dekrativni materijal najzaslužnije su boje za beton. Bojenje betona vam naime omogućava da beton koristite na zanimljivije i kreativnije načine omogućavajući vam da dodate novu dimenziju svom domu ili građevinskom projektu.

Obojeni beton je svestran i lak za upotrebu kao i konvencionalni beton, ali ima dodatnu prednost jer se može obojiti kako bi odgovarao postojećim radovima. To je materijal koji će pomoći vašem domu ili projektu da se stopi u okolinu ili da se zaista izdvoji od ostalih nekretnina u zavisnosti od boja koje odaberete i dizajna koji odaberete, bilo da popločavate baštu ili dekorišete druge elemente vašeg domaćinstva.

Beton nekad i sad

Rani oblik betona koristili su stari Egipćani 3000. godine pre nove ere. Od tada se beton koristi za niz industrijskih upotreba koje uključuju izgradnju mostova, ulica i visokih zgrada. Tokom kasnijeg toka istorije betona (posle 1850.), kompanije su dodavale niz boja i mrlja u svoje betonske mešavine kako bi svoje projekte učinile jedinstvenim i zanimljivim.

Tokom 1900-ih, odlivci su bili potopljeni u mrlje da bi ih obojili. Ova metoda bojenja betona bila je popularna između 1920-ih i 40-ih godina za bojenje luksuznih kuća i javnih zgrada. Nakon rata, a posebno 70-ih je ostvaren njegov dekorativni potencijal jer je otkriveno da se može kombinovati sa bojom. Od tada, dekorativni beton je drastično porastao u opsegu upotrebe.

Zanimljivo  je da se beton u velikoj meri koristio na prostorima našim prostorima, i prstorima bivše Jugoslavije. Naime, pravac u umetnosti i arhitekturi koji podrazumeva upotrebu i vidljivost betona u svom sirovom, sivom obliku bio je vrlo popularan na pomenutim prostorima. Tako su danas mnoge zgrade i spomenici kulture, ostali kao svedočanstvo tog pravca. Najpoznatiji primeri brutalizma u arhitekturi na ovim prostorima su Geneks kula, Palata Srbije, Toranj na Avali, spomenik na Kosmaju, Tjentište na Sutjesci…

Danas je beton takođe prisutan zahvaljujući popularnosti industrijskog dizajna. Tako beton postaje sastavni deo unutrašnjosti restorana, čak i dnevnih boravaka. Razlika je u tome što se danas beton dekoriše, i koristi često kao jedan zid samo ili kao detalj. Takođe tekstura betona u unutrašnjosti se postiže autentičnim betonom ili tako što se odabere dekorativna tehnika za zidove sa dezenom betona. 

Tri ključne prednosti obojenog betona

Boje za beton - bela farba i četka za krečenje

Pored toga što bojenje betona ima estetske i dekorativne prednosti koje su očigledne, boje za beton doprinose i drugim kvalitetima betona. Postoje dva načina bojenja betona, dodavanjem boje u sam cement prilikom mešanja betona; i bojenje betona nakon što se on osuši. Drugi metod se znatno češće upotrebljava, pa su u nastavku istaknute prednosti po beton  u slučaju drugog metoda.

Beton postaje izdržljiviji

Beton je veoma izdržljiv materijal koji će sigurno trajati mnogo godina bez potrebe za održavanjem. Međutim nakon određenog vremena, beton menja svoju strukturu i dolazi do značajnih promena u estetskom pogledu, ali i do pucanja.

Boje za beton imaju i zaštitnu funkciju i beton štitte od spoljašnjih i unutrašnjih uticaja. Odlično prijanjaju i prekrivaju, ne propuštaju CO2 čime se vek boje i samog betona produžava. dok sama boja ostaje nesmanjenog intenziteta. Vodoodbojne su i otporne na atmosferske padavine, delovanje razređenih kiselina i baza i uobičajene načine habanja.

Boje štite vertikalne betonske površine i popravlaju mikrooštećenja

Upravo zbog svojih zaštitnih svojstava boje za beton se primenjuju u prostorima gde su mogućnosti za oštećenje zidova veće. Tako boje za beton nalaze veliku primenu u garažama. Name u garažama je koncentracija ugljendioksida povećana i svaka druga boja vrlo brzo tamni, prlja se i menja osnovni izgled. Kvalitetne boje za beton nemaju takva svojstva, već uprkos raznim spoljnim uticajima dugo ostaju postojane i nepromenjene, pa se stoga i koriste za dekoraciju i zaštitu vertikalnih betonskih površina.

Takođe, značajna funkcija boja za beton je njihova sposobnost da poprave već nasatla oštećenja. Naime, određene boje za beton mogu poprave i prekriju pukotinu u zidu širine do 0.3mm.

Fleksibilnost

Zahvaljujući različitim dezenima i bojama, boje za beton pružaju priliku da uredite enterijer na različite načine. Ovo je posebno značajno kod prostorija koje su prometne, i kod kojih je značajan i estetski momenat pored funkcionalnog.

Ovo je bio kratak vodič kroz boje za beton, njihovu primenu i prednosti. Nadamo se da vam je bio od pomoći i da ste pronašli rešenje za vaše betonske površine u dvorištu ili drugim delovima domaćinstva.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke