Dobre stvari

Kako pokrenuti sopstvenu farmu – sve što treba da znate o poljoprivredi

osunčano polje na kom su slobodne domaće životinje

Poljoprivreda je delatnost i jedan od najprofitabilnijih sektora koji je ključan za ljudsku egzistenciju. Hrana je jedna od osnovnih ljudskih potreba, bez koje ne možemo i bez koje ne bismo opstali, te je ulaganje u ovu oblast uvek isplativo.

Možda želite da kupite zemljište, započnete sopstveni biznis i postanete farmer kako biste uzgajali i proizvodili hranu za širu zajednicu, ali nikada ranije niste imali farmu i ne znate kako i odakle da počnete. Ne brinite, mi smo istražili umesto vas, a u nastavku teksta otkrijte kako pokrenuti sopstvenu farmu.

Napravite plan svog poslovanja

Kako biste se spremno upustili u ovaj poslovni poduhvat, potrebno je da napravite detaljan plan kojim ćete se voditi napred. Za početak odredite količinu novca kojom raspolažete, da biste dalje korake u poslu uskladili sa budžetom. 

Često je početak najteži i ulozi su veliki, ali nisu nedostižni. Ukoliko ste rešeni da svoju buduću karijeru gradite kvalitetno, ulaganja će se svakako isplatiti. Možda trenutno ne raspolažate količinom novca koja vam je potrebna, ali taj problem možete rešiti vrlo lako uz pomoć Kredium savetnika za kredite.

Nakon što ste razmislili o troškovima, napravili finansijski plan i obezbedili početni kapital, razmislite o lokaciji vaše farme i zemljištu koje bi moglo da realizuje vašu ideju. Zemljište birajte shodno aktivnostima kojima će se vaša farma baviti – stočarstvom, mlečnim proizvodima, uzgojem voća i povrća i sl.

Pratite dešavanja i promene na tržištu i budite spremni da im se prilagođavate kako biste mogli da napredujete i ostanete u toku. 

Nabavite sve potrebne dozvole, registracione dokumente i ispunite sve zahteve koji su po zakonu neophodni kako biste poslovali legalno.

Vodite računa o zakonu – registrujte svoju aktivnost

Kao što svaka vrsta biznisa mora ispoštovati zakonske procedure i registrovati se, takva je praksa i sa poljoprivrednim biznisima

Registracija poljoprivrednog gazdinstva se obavlja u područnoj jedinici Uprave za trezor prema prebivalištu preduzetnika. Stoga, merodavno je prebivalište nosioca gazdinstva, a ne teritorija na kojoj se zemljište ili parcela nalaze. 

Pored popunjenih obrazaca, dokumentacija koja se još prilaže – fotokopija lične karte preduzetnika i original primerak na uvid, izvod iz katastra nepokretnosti i dokaz o otvorenom računu u nekoj od poslovnih banaka.

Lice koje je zaposleno, kao i penzioneri, takođe mogu biti nosioci poljoprivrednog gazdinstva i pokrenuti sopstvenu farmu. 

Upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava je besplatan. Poljoprivrednik se prilikom prve registracije izjašnjava da li je njegovo privredno gazdinstvo komercijalno ili nekomercijalno. 

Primenite pravi pristup poslu – pronađite ključ uspeha

Kada ste napravili plan poslovanja, obezbedili novčana sredstva i ozakonili svoj posao i zemljište, vreme je da počnete sa radom. Da bi plodovi vašeg rada bili kvalitetni, važno je da ga vi upravo tako i obavljate. Ukoliko niste sigurni u potpunosti u svoju stručnosti, napravite svoj tim radnika koji imaju znanja i iskustva u oblasti vašeg rada. 

Pored znanja i posvećenosti poslu, stručnjaci kao ključ uspeha u poljoprivredi ističu i pismenost prodaje. Preduzetnik je u plusu ukoliko je vešt u prodaji svojih proizvoda. Ukoliko to nije slučaj, trebalo bi da zaposlite trgovca koji to ume – što više novca zaradite, možete više i da uložite i da na taj način nadograđujete svoj posao i dodatno napredujete.

Ako nemate dovoljno iskustva u vođenju posla i niste sigurni kako je najbolje da rukovodite svojom farmom, pored tima ljudi koji su stručni za posao koji obavljate, ne bi bilo loše da pored sebe imate i savetnika koji bi umeo da organizuje vaše poslovanje na profitabilniji i kvalitetniji način. 

Jedan od saveta za napredak je i dodatno poslovanje – većina poljoprivrednih gazdinstava svoj primarni posao dopunjava i dodatnim. Recimo, ukoliko se bavite uzgojem voća i povrća, možete dodatno proizvoditi i smrznuto voće i povrće. Ako se bavite uzgojem žitarica, možete proizvoditi i brašno i pekarske proizvode i ukoliko imate mogućnosti, otvoriti i vlastitu pekaru.

Idite u korak s vremenom – budite inovativni

U 21. veku, zahvaljujući tehnologiji, čovek ima mnogo načina da praktičnije i brže reši sve poteškoće koje mogu da se dogode tokom rada. Budite što efikasniji, korisniji i praktičniji u svom poslu da biste došli do rezultata. Izvucite najbolje iz svih mogućnosti koje vam moderno doba pruža – ne bežite od inovacija koje menjaju poljoprivredu. 

Jedna od korisnijih inovacija koje moderni farmeri primenjuju su sateliti. Satelitski snimci imaju mogućnost da odrede vlažnost zemljišta, da li je biljka “gladna” i koliko djubriva joj potrebno, kao i rano otkrivanje, a samim tim i izlečenje bolesti biljke.

Neke kompanije praktikuju i upotrebu dronova, koji imaju mogućnost i ulogu da oprašuju cvetove biljaka, aplikuju pesticide i sl.

Sistem gajenja koji još uvek nije naročito popularan, a na čijem se razvoju i primeni u budućnosti radi su vertikalne farme. Vertikalne farme pružaju održivu proizvodnju i vrlo su efikasne i profitabilne.Nakon našeg malog vodiča kroz poljoprivredu i stavki koje bi trebalo da znate pre osnivanja farme i početka poslovanja u ovom sektoru, verujemo da ste se dodatno informisali i motivisali za nove početke u svojoj farmerskoj karijeri. Srećno!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke