Dobre stvari

Kako ostati istrajan i nastaviti sa dijetom

Lako je reći: “Od sutra krećem na dijetu!”! Međutim, mnogo je teže nego što se misli zaista krenuti sa posebnim režimom ishrane i skinuti dosadan višak kliograma. 

Čak i kad se započne zdrava ishrana, vrlo je lako posustati i odustati, pa nastaviti sa konzumiranjem nezdravih i obilnih obroka. Zato, sa razlogom mnogi postavljaju čuveno pitanje – kako ostati istrajan i nastaviti sa dijetom? U tekstu koji je pred vama, pokušali smo da vam damo odgovor. Pročitajte! 

Napravite plan ishrane 

Prvi korak da ostanete dosledni svojoj nameri da smršate jeste da jasno odlučite šta ćete tokom meseca i nedelje da jedete i unosite u svoje telo. Najbolje bi zato bilo da samostalno ili uz pomoć nutricioniste, napravite plan ishrane za duži vremenski period koga ćete se striktno pridržavati. 

Kako takav plan ne bi ostao samo na papiru i kako biste stvarno počeli da jede zdravije nego inače i izgubili kilograme, predlažemo da unapred, po datom režimu sebi pripremite obroke. Jednostavno, izdvojite jedan dan u nedelji da za čitavih narednih sedam dana pripremite ukusne obroke prepune proteina. Zatim tu hranu zamrznite i odledite onda kada odlučite da je pojedete.

Ukoliko u svom stanu ili kući kojim slučajem nemate dovoljno prostora da smestite zamrzivač sandučar, a tim ni mesto gde biste čuvali pripremljenu hranu, neka vam to ne bude izgovor da ne započnete dijetu i napravite plan ishrane. Naprotiv, na tržištu su vam dostupni mnogi Beko, Bosch i Liebherr kombinovani frižideri, koji se savršeno uklapaju u kuhinje malih dimenzija. Oni, pored običnog frižidera imaju komoru i za zamrzavanje hrane, čime štede prostor, a dopuštaju da potpuno kvalitetno zamrznete i  sačuvate svoja jela. 

Nosite hranu na posao 

Ako često vaše kolege i koleginice dok ste na poslu naručuju sendviče, pljeskavice ili jedu testeninu, pazite da vas takvo okruženje ne pokoleba i navede da se vi priključite takvom nezdravom obroku. Tako se lako može desiti da potpuno zapostavite svoju ishranu i svoj cilj da smršate i rešite se viška kilograma. 

Prema tome, bolje je da nosite hranu na posao i na pauzi za ručak jedete isključivo svoje pripremljene obroke, bez izuzetaka. Ukoliko baš i niste neki kuvar ili kuvarica, predlažemo da u svojoj okolini potražite restorane koje dostavljaju i prave obroke sa namirnica koje su u skladu sa vašim režimom ishrane. 

Budite kreativni u kuhinji 

Verovatno vam je prva asocijacija na zdravu ishranu obično i bezukusno kuvano povrće. Međutim, nutritivni obroci ne moraju da budu tako dosadni. Naprotiv, ogroman je izbor prirodnih i korisnih namirnica koje možete kupiti u svojim supermarketima i upotrebiti ih da pripremite kranje ukusno i pikantno jelo. Naravno, za to je pored dobrih sastojaka neophodno da budete spretni i vrlo kreativni u kuhinji. 

Savetujemo vam da, ukoliko još uvek ne znate kako da kuvate, na Youtube-u potražite video snimke poznatih kuvara i savetnika za ishranu, koji će vam pokazati kako da spremite neko zanimljivu  zakusku. Oni će vam pokazati kako korak po korak da nešto ispečete ili skuvate, a takođe će vas i motivisati i inspirisati da samostalno, od proizvoda koje imate u svom frižideru, nešto zakuvate. 

Odredite sebi cheat day

U životu, pa tako i u ishrani, potreban je balans. Prema tome, nema ničega lošeg da sebi povremeno priuštite cheat day ili cheat meal i pojedete koju palačinku sa kremom i plazmom,  burger, tortu ili vaše omiljene kolače. 

Time ćete obezbediti svom organizmu oporavak i odmor od niskokalorične ishrane, bez šećera i ugljenih hidrata, a sebi prirediti malo zadovoljstva i uživanja u slatkišima i brzoj hrani. 

Verujemo da ćete tokom cheat day-a ili meal-a, biti iznenađeni koliko vam je, nakon nekoliko nedelja pridržavanja zdravog režima ishrane, smanjen apetit! Tada ćete, verovatno, biti u stanju da pojedete znatno manje čokolade nego pre dijete, pa čak i da neki ukusan kolač, bez problema, kada osetite sitos, ostavite nepojedenog. 

Motivišite se svakog dana 

Veoma je lako da zaboravite, čim vidite tanjir sa primamljivim i vrućim parčetom pice na kome se kačkavalj preliva, zašto ste uopšte započeli vašu dijetu i zašto je bitno da smršate i smanjite vašu telesnu masu. Iz tog razloga je veoma važno da se motivišete svakog dana i podsećate sebe zbog čega ste odlučili da redovno trenirate i da se hranite zdravo!  

Možete, na primer, iznad vašeg ogledala da zakačite poruke motivacije, koje će vas svakog jutra inspirisati da se pokrenete i započnete svoje vežbe, popijete dovoljno vode i nastavite sa svojom idejom. 

Takođe, možete i na pozadinu svog telefona postaviti sliku sebe iz perioda kada ste imali svoju idealnu kilažu i građu, da biste se stalno podsećali da treba da vodite računa šta jedete ako želite da povratite figuru sa fotografije. 

Isto tako, uvek možete da kupite suknju ili pantalone koje vam se jako dopadaju, a koje ne možete da obučete zbog viška masnih naslaga na bokovima i butinama, i da ih sačuvate u svom ormaru. Neka vam činjenica da ćete moći da ih jednom obučete, ukoliko ispoštujete svoju dijetu, bude podstrek da nastavite sa zdravim načinom života!  

Držite se namirnica koje potpomažu mršavljene i ostanete motivisani, dijeta će vam brzo proći, a uspešni rezultati koje ona donosi na vašem telu i vagi biće vidljivi!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.