Dobre stvari

Kako organizovati proslavu povodom krštenja?

beba na krštenju

Krštenje je značajan događaj za mnoge porodice, a u našoj zemlji se osim samim činom u crkvi, obeležava i proslavom u krugu porodice i bliskih prijatelja. 

Samim tim, osim čina krštenja u crkvi, potrebno je isplanirati, a zaim organizovati i radosno slavlje. Ako želite da napravite proslavu povodom krštenja, ovaj vodič će vam pružiti dragocene uvide i savete kako da taj događaj zaista učinite nezaboravnim.

Izbor mesta održavanja

Da li se dvoumite gde proslaviti krštenje deteta ili drugog člana porodice? 

Uobičajeno je da se organizuje svečani ručak, a mesto za njegovo održavanje može se odabrati u odnosu na broj zvanica. Ukoliko planirate proslavu za uzak krug ljudi, biće sasvim dovoljno da ih ugostite u okviru vašeg doma. Ako živite u kući, a vremenske prilike to dozvoljavaju – proslava pod vedrim nebom biće sjajna opcija. 

Takođe, ako želite da manje brinete oko celokupne organizacije, najbolja opcija je proslava krštenja u nekom od restorana ili svečanih sala. U odnosu na broj gostiju, odaberite veličinu samog lokala, ali pripazite na to da većini gostiju lokacija bude lako dostupna. 

Odabir datuma i vremena

Kada birate datum za krštenje, možete uzeti u obzir onaj koji ima lični značaj za vašu porodicu. 

Subota ili nedelja su dani u nedelju koji se uglavnom biraju, jer omogućava široj porodici i prijateljima da prisustvuju krštenju bez problema. Naravno, najvažnije je da u dogovoru sa sveštenikom iz crkve razmotrite raspoložive termine za krštenja. Kada znate tačan datum, lakše ćete dalje organizovati samu proslavu i tačno vreme u koje će ručak početi. 

Pozivnice i lista gostiju

Izrada pozivnica je prilika da pokažete svoju kreativnost dok pozivate voljene da učestvuju u radosnoj proslavi. 

U našoj zemlji uglavnom se na krštenje pozivaju članovi uže porodice, bliski prijatelji, i kumovi. Naravno, uskladite listu gostiju sa vašim trenutnim mogućnostima i željama. 

Pripazite na to da pozivnice pošaljete dosta ranije, kako biste dali svojim gostima dovoljno vremena da isplaniraju i pripreme se za ovu proslavu. Takođe, možete pokazati vašu kreativnost tokom izrade pozivnica i prilagoditi ih samoj prilici. 

sto uređen za proslavu

Tradicionalni običaji za krštenje 

Uključivanje srpske tradicije i običaja u proslavu krštenja daje poseban ton celom događaju.

Kum deteta ima posebnu ulogu u ceremoniji krštenja i odgovoran je za njegovo duhovno vođenje. Kum često nosi dete tokom krštenja, što simbolizuje zaštitu i podršku. Takoše, on mora da bude kršten i punoletan, a ne bi trebalo da se bira iz kruga krvnih srodnika. 

Običaj je da kum detetu poklanja određeni poklon na krštenju. Uglavnom je to krstić ili zlatni dukat. S druge strane, potrebno je i da roditelji daruju kuma i kumu. Kumu se obično poklanjaju čarape ili košulja, dok se kumi može pokloniti tkanina za haljinu koju će sebi sašiti. 

Priprema hrane i pića za proslavu 

Hrana je još jedan važan segment proslave, a važno je da ceo ručak bude svečanije od običnog. 

Ako proslavu planirate kod kuće, možete napraviti meni po svom ukusu. Većina ljudi pravi klasična jela tradcionalne srpske kuhinje, ali je uvek zanimljivo videti i neko novo jelo na meniju. Da biste dodali lični pečat, uključite porodične recepte ili lokalne specijalitete vašeg kraja, kako bi gosti mogli da probaju nešto provereno dobro i ukusno. 

S druge strane, ukoliko slavite krštenje u restoranu i želite manje da planirate i pripremate hranu – dobićete već spremne jelovnike od kojih samo treba da odaberete koji vam se najviše dopada. 

Muzika kao sastavni deo slavlja 

Muzika je neizostavni element na svim radosnim proslavama u našoj zemlji i igra vitalnu ulogu u stvaranju dobre atmosfere i osećaja zajedništva. 

Najčešći muzički izbor za krštenje je angažovanje benda koji će uživo izvesti sve vaše omiljene numere. Ipak, imajte na umu da je ovo proslava na kojoj će biti veliki broj male dece, pa je muziku takođe potrebno prilagoditi njima. 

Samim tim, ona ne bi trebalo da bude previše glasna, niti napadna kako bi odgovarala svim gostima, ali i samoj prilici. U skladu sa tim, možete unajmiti bend koji će svirati akustično, bez ozvučenja. 

Značajni pokloni i suveniri

Izrazite zahvalnost svojim gostima pružanjem malih suvenira sa slavlja. 

Ovi pokloni su znak zahvalnosti i služe kao trajni podsetnik na poseban dan. Možete nabaviti suvenire kao što su teglice sa tradicionalnom hranom ili čokanji sa pićem, minijaturna saksija sa čuvarkućom, medenjaci i slično. Ove promišljene gestove će vaši najmiliji ceniti, dok se prisećaju prelepog krštenja.

Organizovanje proslave krštenja je prilika da proslavite ovaj radosni trenutak u životu vašeg deteta, uz prihvatanje bogate kulturne tradicije i vrednosti.

Uključujući naše običaje i gostoprimstvo, možete stvoriti zaista nezaboravan događaj koji će pokazati suštinu slavlja. Neka vaša proslava krštenja bude ispunjena ljubavlju, smehom i mirom dok zajedno sa kumovima, porodicom i prijateljima uveličavate ovaj važan dan.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke