Dobre stvari

Kako opremiti kuhinju? Ovo je pet saveta za kuhinju 21. veka

moderna kuhinja

Oprema novog doma jedna je od najvažnijih stavki u životu svakoga čoveka, a posebno mesto tu zauzima izgled kuhinje. Budući da je kuhinja mesto u kome većina ljudi započinje svoj dan, jako je važno da ona izgleda baš onako kako su vlasnici i zamislili. Bilo da ste ljubitelj velikih ili malih kuhinja, ona mora biti sazdana baš po vašoj meri, kako biste je sa lakoćom održavali i pripremali obroke u njoj.

Ipak, kada dođe vreme opremanju kuhinje, mnogi se nađu u nedoumici shvativši da ovaj proces zahteva dosta kalkulisanja i priprema. Jako je važno organizovati čitavu kuhinju tako da ona bude maksimalno funkcionalna, a za to je potrebna dobra organizacija i kvalitetno odvojeno vreme.

Stoga, otkrivamo vam 5 saveta pomoću kojih će vaša kuhinja biti najfunkcionalnija prostorija u čitavoj kući.

 

Opremite svoju kuhinju kvalitetnim i modernim uređajima

Iako među mnogima vlada mišljenje da su kuhinjski uređaji izuzetno skupi te da je potrebno tražiti što jeftiniju varijantu, potrebno je znati da su kvalitetni i moderni uređaji osnova za dobru kuhinju.

Višenamenski, moderni i novi uređaji znatno će vam olakšati pripremu gotovo svakog jela i pića, te će dodatno ubrzati i sam proces tokom kojeg pravite određeni obrok. Stoga, oni će doprineti da pripremu završite što pre, kako biste mogli da se posvetite i drugim stvarima u kući.

Još jedna velika prednost novih i kvalitetnih uređaja jeste ta što oni dugo traju, a garancija vam omogućava da u bilo kom trenutku potražite pomoć prilikom potencijalnog kvara.

Tako svoju kuhinju možete opremiti sa multifunkcionalnim uređajima, te u nju ubaciti rashladne vitrine, hladne stolove, zamrzivač, frižider i mnoge druge. Na taj način ćete moći lako da zaledite određenu hranu, odložite je za kasnije i obezbedite da vam sve bude na dohvat ruke. 

Rasporedite stvari tako da vam budu na dohvat ruke

Ono što će vam jako biti bitno prilikom uređenja kuhinje jeste da najvažnije stvari rasporedite tako da vam budu na dohvat ruke. Stoga, bilo bi najbolje da posuđe poput tiganja, par šerpi, dževe i šolje držite u blizini radnog stola i šporeta, kako biste lako i efikasno mogli da ih koristite u svakom trenutku. Na taj način ćete lako sebi stvoriti funkcionalnu kuhinju, te nećete morati da odvajate vreme u potrazi za ovim predmetima.

Sortirajte i grupišite posuđe

Najbolji način da lako pronalazite vaše željeno posuđe jeste da ga sortirate i grupišete. Primera radi, posuđe koje koristite za kuvanje, priženje i pripremu drugih različitih jela poput šerpi ili tiganja najbolje je da držite u jednoj određenoj fioci. Isto tako, escajg i pribor za jelo odvojite u jednu fioku koja će vam biti najbliža, budući da su to predmeti koje ćete svakako koristiti. Sličnu stvar uradite i sa čašama i šoljama za kafu i čaj, pošto ćete njih koristiti na svakodnevnom nivou. 

Obezbedite sebi veliki radni sto za pripremu hrane

Veliki radni sto za pripremu hrane biće vam koristan zbog više razloga. Pre svega, ukoliko budete ikada pravili veća slavlja u kući, velike su prilike da ćete sami želeti da pripremite hranu za svoje goste.

Za takav poduhvat biće vam potreban veliki prostor za pripremu hrane, kako ne biste iz minuta u minut morali da premeštate različite predmete, šerpe i čaše sa jedne strane na drugu. Na njemu ćete moći neometano da se bavite pripremom najraznovrsnijih jela, a za to ćete imati sasvim dovoljno prostora.

Osim toga, veliki radni sto može da vam služi i kao svojevrsni šank koji ćete moći da koristite i za ručavanje. Ukoliko ne jedete svi porodično, odličan izbor će biti da sebi postavite hranu na radni sto, kako biste i izbegli bespotrebno prljanje trpezarijskog stola.

Pored toga, veliki radni sto može služiti i za odlaganje različitog pribora za pravljenje i pripremu jela, a na njemu mogu biti i razni začini, voće i povrće, čime će vam oni biti na dohvat ruke. 

Iz kuhinje izbacite sve nepotrebne predmete

Jako je važno da s vremena na vreme proverite šta sve to sadrži vaša kuhinja, kao i da vidite koje predmete i posuđe više ne koristite. Biće vam korisno da se otarasite starog i oštećenog posuđa, čime ćete izbeći mogućnost da se nešto slomi, ali ćete sebi priuštiti i dodatan prostor. Isto tako, posuđe koje retko kada koristite možete odložiti u ostavu ili špajz, te na to mesto staviti predmete koji su češće u upotrebi. Tako ćete napraviti potpuno funkcionalnu kuhinju.

Iako uređenje kuhinje danas može biti izuzetno zahtevno, uz ovih par trikova možete napraviti potpuno jednostavno, a isto tako maksimalno funkcionalnu kuhinju. Ovi saveti omogućiće vam da zavolite boravak u kuhinji, te da svaku sledeću pripremu jela očekujete sa velikom radošću.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke