Dobre stvari

Kako opremiti baštu za predstojeće leto?

Nameštaj u bašti

Uživanje na otvorenom, u privatnosti vašeg dvorišta ili terase, jedan je od najboljih aspekata toplijeg dela godine. Međutim, da bi vaš komfor bio perfektan, za savršene trenutke opuštanja biće vam potrebni osnovni komadi nameštaja za baštu, kao što su garnitura za sedenje, ljuljaška, suncobran ili tenda, a možda čak i montažni bazen i dekorativni detalji.

Iz godine u godinu ponuda nameštaja i opreme za baštu je sve veća, a u velikom asortimanu proizvoda može biti teško doneti pravu odluku koji su komadi idealni za vaš prostor. Na pravom ste mestu – u narednim redovima vam otkrivamo male tajne koje će vam pomoći pri izboru!

Baštenski nameštaj za sedenje

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, jer zavisi od vaših preferencija i mogućnosti.

Kako želite da koristite prostor na otvorenom? Da li želite mesto na kojem ćete moći da obedujete ili vas više privlači ideja da sedite i pijuckate omiljeno osveženje? Da li ćete ugošćavati veći broj ljudi ili preferirate manja, intimnija okupljanja? Odgovori na ova pitanja će vas uputiti u pravom smeru kada budete kupovali baštenski nameštaj.

Mali savet: ako na raspolaganju imate terasu, vodite računa o dimenzijama nameštaja, kako biste mogli nesmetano da se krećete oko izabranih komada. Ukoliko imate veliku baštu, možete se poigrati brojem komada, materijalima i oblicima. Veliki komadi baštenskog nameštaja će popuniti prostrano dvorište, dok će terasu učiniti manjom i skučenijom nego što zaista jeste.

Jedno je sigurno – oprema i nameštaj za baštu vam omogućavaju da aktivnosti koje ste obavljali u unutrašnjosti vašeg doma preselite napolje. Sto i stolice koji su otporni na vremenske prilike će poslužiti kao idealna trpezarija na otvorenom, dok će baštenske garniture zameniti vašu dnevnu sobu tokom večeri provedenih pod vedrim nebom. 

Koji je materijal baštenskog nameštaja za sedenje najbolji?

Danas baštenski nameštaj dolazi u širokom spektru proizvodnih materijala. Svaki od njih ima svoje prednosti, koje ćemo ukratko izložiti:

  • Prirodno drvo je čvrsto i udobno, sinonim je za vanvremenski kvalitet i uvek izgleda otmeno i lepo. 
  • Ratan i pruće. Prirodni materijali poput ratana i pruća pružaju ležeran, udoban izgled vašem dvorištu ili terasi.
  • Čelik i kovano gvožđe. Oba materijala su izuzetno čvrsta i gotovo neuništiva, ali biće vam potrebni jastuci za udobnost. Odlični su za upotrebu na otvorenom. 
  • Aluminijum, plastika i PVC. Ovi materijali su otporni, lagani, povoljni i laki za održavanje sa malo sapuna i vode. 

Kada kupujete nameštaj, izaberite materijale i delove koji se lako održavaju i koji upotpunjuju izgled vašeg pejzaža i doma.

Montažni bazen

Montažni Intex bazeni su decenijama prisutni na tržištu i nije im potrebno posebno predstavljanje, jer njihove čari svi već dobro znaju. Dostupni su u velikom broju oblika i dimenzija – od dečijih modela pogodnih za bebe, srednjih veličina (3-4m), pa sve do bazena dužine 10 metara, u kojima možete da zaplivate i uživate sa prijateljima i porodicom. 

Montiraju se lako – zavisno od odabranog modela naduvajte prsten ili podesite metalnu konstrukciju. Sve što vam ostaje jeste da napunite bazen vodom i sačekate da se zagreje (postoji kraći put i za ovaj korak – oprema za grejanje vode) i možete na kupanje. Ne zaboravite na negu kože tokom leta i obavezni zaštitni faktor!

Kako najbrže napuniti bazen?

Ovo je pitanje koje muči brojne korisnike montažnih bazena, naročito ako imate u vidu da ćete vodu promeniti bar par puta u sezoni. 

Punjenje bazena može da potraje, ali ako imate u dvorištu bunar uz najbolje pumpe za vodu rešićete i ovaj problem u tren oka. Za crpljenje vode iz bunara, bilo za upotrebu u domaćinstvu, vrtu ili dvorištu koriste se potapajuće pumpe, koje mogu biti elektrovibracione ili raketa vodene pumpe. Zajedničko im je što pod pritiskom crpe vodu sa velikih dubina (elektrovibracione sa 60, a raketa vodene pumpe i sa više od 100m dubine) i dovode je baš tamo gde vam je potrebna – u ovom slučaju u vaš bazen.

Upotreba pumpi za vodu nije ograničena samo na punjenje bazena. Ovi uređaji se koriste za navodnjavanje, odvodnjavanje, vodosnabdevanje, prečišćavanje vode itd. U zavisnosti od namene birajte i model – za punjenje bazena biće vam dovoljna potapajuća pumpa, a za ozbiljnije zadatke i snabdevanje vodom birajte motorne pumpe i hidrofore.

Ne zaboravite na detalje!

Kada postavite centralne elemente – komade baštenskog nameštaja, tendu i bazen, nemojte zaboraviti detalje, jer detalji prostoru daju dušu. Dekorativno kamenje pored puta, ukrasne figure, solarne lampe i jastučići su sitnice koje će zaokružiti izgled celog prostora. Zabava u bazenu neće biti kompletna bez par lopti i dušeka na naduvavanje za najmlađe, ali to znate i sami – mi smo tu samo da vas podsetimo.

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke