Dobre stvari

Kako ojačati imunitet kod starijih osoba prirodnim preparatima?

Kašika koja se nalazi u tegli meda

Imuni sistem predstavlja mrežu organa, ćelija i tkiva koji našem organizmu pružaju neophodnu zaštitu od mikroba, koji mogu imati nepovoljan uticaj na naše telo. Takvi su razni virusi, bakterije i klice, a naš imunitet predstavlja prvu liniju odbrane od neželjenih dejstava istih.

Naš organizam poseduje urođeni imunitet koji nas štiti, međutim njegova efikasnost usled bolesti, starenja ili neadekvatnog načina života može opasti. Tokom starenja, neke ćelije prirodno propadaju, a organi gube neke svoje funkcije prirodnim procesom. 

Međutim, dobre vesti su da adekvatnom ishranom, fizičkom aktivnošću i generalnim zdravim navikama, možemo usporiti proces starenja organizma, te usporiti opadanje efikasnosti imunog sistema.

Starije osobe će, dakle, prirodno biti podložnije određenim bolestima, ali svoju poziciju mogu značajno unaprediti, ukoliko unose adekvatnu suplementaciju u vidu prirodnih preparata, prepunih vitamina i minerala, koji predstavljaju prirodno “gorivo” za naše telo. 

U nastavku teksta, pročitajte šta je imuni sistem i kakve efekte starenje ima na njega, te koji su to prirodni preparati i namirnice koje se preporučuju starijim osobama, kako bi ojačali svoj imuni sistem, te sebi osigurali punu vitalnost i bezbrižno starenje! 

Kakve efekte starenje ima na imuni sistem? 

Imuni sistem predstavlja odbrambeni mehanizam protiv stranih napadača organizma. Takva strana tela predstavljaju razne mikroorganizme, te klice, bakterije i viruse i parazite.
Naš odbrambeni sistem, menja se tokom života, pa tako po rođenju naš imunitet nije potpuno razvijen, dok je kod starijih osoba oslabljen. 

Ove informacije mogu značajno pomoći kada je u pitanju kućna nega starih lica, jer ćete saznati kako funkcioniše imuni sistem, te zbog čega on slabi i na koje aspekte treba da se fokusirate prilikom pripremanja sledećeg obroka i napitka za jačanje imuniteta osobe o kojoj brinete!

Kako se razvija i kako funkcioniše imunitet od samog rođenja 

Novorođenčad imaju neka antitela koja su prenesena sa majke. Ova antitela pomažu protiv raznih infekcija, dok se imuni sistem u potpunosti ne razvije, a ovo predstavlja takozvani pasivan imunitet koji majka prenosi na dete. 

Razvijanjem, dojenjem te vakcinacijom naš urođeni imuni sistem se razvija i postaje otporniji na dosta stranih entiteta. Do jačanja imuniteta, tako može doći aktivnim ili pasivnim putem.

Prirodni aktivni imunitet bio bi slučaj kada neki antigen, odnosno urzočnik bolesti, pokrenuo imunološki odgovor našeg organizma – proizvodnju antitela. Antitela bi, najbanalnije objašnjeno, pokorilo uzročnike bolesti, te bi se naš imunitet prirodno odbranio

Veštački aktivni imunitet bi predstavljao vakcinaciju, kojom se antigeni, odnosno uzročnici bolesti, unose u organizam kako bi veštački pokrenuli odgovor imuniteta, koji bi na taj način postao otporan na unešene antigene.

Zbog čega je imunitet kod starijih osoba oslabljen i podložniji bolestima?

Zapravo, ne samo zbog prirodnog starenja i propadanja organa, starenje je propraćeno različitim hroničnim bolestima i zbog oslabljenog imuniteta.

Ljudsko telo u starosti proizvodi manji broj belih krvnih zrnaca koji predstavljaju prirodni mehanizam informisanja tela o stranom napadaču. Kada ima manje belih krvnih zrnaca u telu, opada i brzina reakcije tela da pokrene imuni odgovor, te je telo podložnije obolevanju. 

Iz istog razloga, imuni sistem takođe, teže razlikuje antigene i sopstvena antitela, a to kao rezultat ima posledicu razvoj autoimunih bolesti

Više od 25 proteina i proteinskih fragmenata sačinjava sistem komplementa, deo imunskog sistema, koji nije adaptivan, i ne menja se tokom života. No stariji ljudi proizvode manje ovih proteina i na taj način imaju manji odgovor na bakterijske infekcije. 

Sve pomenuto, čini starije ljude podložnijim ne samo prehladama, infekcijama već i težim oboljenjima poput raka, dijabetesa i tumora. Zbog toga je jačanje imuniteta i održavanja dobrog opšteg zdravstvenog stanja, posebno važno kod starijih ljudi, čiji organizam može biti drastično osetljiv čak i na manje uticaje. 

U nastavku teksta pročitajte koji su to preparati fantastičan izbor za jačanje imuniteta starijih osoba, te koji će pomoći da organizam lica, o kojem brinete, dobije sve potrebne mikronutrijente koji će pomoći u borbi protiv stranih napadača!

#1 Đumbir, med i limun – dobitna kombinacija za brz oporavak organizma 

Moguće i tri najpoznatije namirnice za jačanje imuniteta, koje gotovo svaka kuća ima! To nije slučajnost, jer ove tri komponente, sadrže jako visoku koncentraciju mikro nutrijenata, a pomešane u jedan preparat predstavljaju pravu vitaminsku bombu

Kućna nega starih lica može biti jako zahtevan proces, usled čestih bolesti i povreda kojima su starija lica podložnija. Čak i ukoliko se o zdravlju vaših starijih brine stručno medicinsko osoblje, korišćenjem prirodnih preparata, možete značajno poboljšati kliničku sliku vašeg starijeg ukućana, i poboljšati mu kvalitet života! 

Gotovo svaka osoba, pri blagoj prehladi, poseže za limunadom, a razlog tome je upravo visok sadržaj vitamina C u ovoj namirnici, koji je jedan od najbitnijih vitamina za celokupnu dobrobit imunog sistema. 

Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, supstance neophodne za izgradnju ćelija, kostiju i tetiva, i zbog toga predstavlja ključ u regeneraciji i oporavku tela, a odličan je i za regeneraciju lica!

Još od malena, slušali smo od naših starijih ukućana, da pri prvoj grlobolji uzmemo kašiku meda! Sada našim starijima možemo pomoći mi, i inkorporiranjem meda u njihovu svakodnevnu ishranu, povećamo nivo gvožđa u krvi, rešimo nesanice i nervoznih creva! 

Đumbir je narodni lek za mučnine, i predstavlja još jednu super namirnicu. S obzirom na svoje komponente i ljutkastu aromu, poboljšava cirkulaciju, te greje celo telo. Poboljšanjem cirkulacije, omogućava brži dotok svih hranljivih elemenata, ostalih namirnica u najbitnije organe, te je optimalan za poboljšanje imunog sistema i opšteg zdravlja.

Sada zamislite koliko je moćna kombinacija ove tri namirnice! Đumbir će pomoći da vitamini i minerali iz meda i limuna na najbrži način dođu do najbitnijih organa, dok će med neutralisati kiselost limuna i ljutinu đumbira, te delovati umirujuće za stomak! 

Preporučujemo da obavezno ovaj preparat uvrstite u svakodnevnu upotrebu, i uživate u blagodetima koje imaju na organizam

#2 Matični mleč – moćna namirnica za koju zna mali broj ljudi!

Još jedan pčelinji proizvod, koji za razliku od meda, nema tako široku primenu, ali predstavlja fantastičan dodatak ishrani! Ovaj moćan koncentrat minerala i vitamina toliko je blagodetan da se preporučuje, ne samo starijim licima, već i trudnicama i dojiljama. 

Matični mleč, pogotovo u kombinaciji sa medom, ima jak uticaj na snabdevanje organizma gvožđem, te može poboljšati kompletnu krvnu sliku i biti jak saveznik u borbi sa anemijom.

Poboljšava apetit, fizičku izdržljivost i smanjuje stres te predstavlja savršeni dodatak ishrani, koji će imune sisteme starijih osoba podići na maksimum i pružati im vitalnost! 

Danas se proizvodi u obliku tablete ili ampule, i možete ga konzumirati vrlo lako. Preporučujemo da obavezno isprobate ovaj preparat i sebi omogućiti bezbrižnu starost!

#3 Čajevi – davno poznati lek, sa ništa manjom efikasnošću i danas!

Začini koji se nalaze na stolu

Još drevne kulture poznavale su blagodeti ovog napitka! Tu tradiciju su nam prenele, te ovaj napitak predstavlja jedan od najčešće konzumiranih u svetu. Čajevi doprinose našem organizmu tako što utiču na stvaranje leukocita, odnosno belih krvnih zranaca, koji su jedna od osnovnih komponenata imunog sistema.

Leukociti u krvi, imaju zadatak da blagovremeno detektuju neželjena strana tela, te prenesu informaciju o istom, drugim organima koji su zaduženi za uništavanje uzročnika bolesti.

Leukociti dakle, predstavljaju detektiva našeg imunog sistema, i od nemerljivog su značaja za naš organizam. Konzumiranje čaja će vam pomoći da vaša krvna zrnca, još bolje rade za vas, te vam mi preporučujemo svakodnevno konzumiranje ovog toplog napitka!

Postoji mnogo vrsta čajeva, i svaka biljna mešavina, delotvorna je za određeni aspekt imunog sistema. Pa je tako zeleni čaj popularan po visokom sadržaju aminokiselina, korisnim za naš imunitet, dok su blagodetna svojstva nane za stomak poznata još od davnina!

Mi vam preporučujemo da eksperimentišete sa čajevima, i tako otkrijete koji vam najviše odgovara, te sebi pružite svakodnevni užitak ispijanja toplog napitka, i ujedno radite na svom opštem boljitku!

#4 Začini – sitnim promenama u ishrani dođite do ogromnih promena na opštem zdravstvenom planu

Začini i njihov povoljan uticaj na zdravlje, često ostanu u drugom planu, iz razloga što se posmatraju kao dodaci jelu koji služe naglašavanju ukusa. Međutim, iako začini mogu značajno poboljšati ukus jela, to nije njihova jedina funkcija. 

Bilja, trave i začini predstavljaju prva poznata medicinska sredstva u drevnim kulturama i prvim civilizacijama, i njihovi povoljni efekti za zdravlje poznati su od ranije. Takvi su i kurkuma i origano o kojima govorimo u nastavku teksta! 

Kurkuma je začin koji se koristi u Indiji još od drevnih vremena. Verovalo se da on uklanja toksine iz organizma, a danas se potvrđuje da odlično deluje na blagodet jetre i žuči, pa se ovo verovanje pokazuje kao ispravno!

Samo jedna kašičica kurkume dnevno, može vam momentalno pomoći kod mučnine i povraćanja, a zbog svog smirujućeg dejstva na stomak, fantastičan je za ojačavanje imunog sistema. Veruje se da korišćenjem kurkume možete preduprediti nastajanje alchajmerove bolesti i demencije

Kurkuma je blagog i nenametljivog ukusa, pa je možete dodati u standardnu ishranu, jednostavnim začinjavanjem kuvanog jela kašikom ovog začina. 

Origano, a naročito ulje divljeg origana, koje predstavlja koncentrat svih nutrijenata koje sadrži ova biljka, poznati je dizač imuniteta. Čak rezultati analize Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Beogradskog univerziteta, pokazuju značajna antibakterijska i antigljivična svojstva ulja divljeg origana. 

No, svakako morate biti oprezni sa upotrebom ovog preparata, budući da je izuzetno koncentrovano i vrlo jakog ukusa. Obično se preporučuje da se 2-3 kapi ulja divljeg origana pomešaju sa nekim drugim, pitkijim uljem, poput maslinovog ili kokosovog, te tako konzumira.

Nakapajte dve kapi u kašiku kokosovog ulja svakog jutra, i uživajte u blagodetima po vaš organizam, a naročito može biti značajan licima sa povišenim holesterolom. 

Nadamo se da ćete isprobati neke od preparata sa naše liste, i uživati u dugotrajnim povoljnim efektima po vaše zdravlje! Želimo vam dugovečnost koju prati vitalnost, te uživanje u svakom dobu života! 

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke