Dobre stvari

Kako održavati i čistiti površine od prirodnog kamena u enterijeru?

enterijer-kamen-kamin-stepenice

Prirodni kamen je jedan od najeksploatisanijih materijala u građevinarstvu, pre svega zbog svog prelepog izgleda i neverovatne izdržljivosti. Međutim, čak i ovako snažan materijal zahteva redovno održavanje. U suprotnom, izgubiće sjaj i svoj prirodan izgled.

Kamene ploče koje koristimo u enterijerima naših domova mogu biti od granita, krečnjaka, mermera ili neke druge vrste prirodnog kamena i uglavnom se njima u kupatilima, kuhinjama, hodnicima i drugim prostorjiama popločavaju podovi, izrađuju kuhinjske radne površine ili oblažu zidovi. 

Kako biste lakše održavali enterijer vašeg doma čistim, i kako bi materijale kao što je prirodni kamen istakli u njihovom punom sjaju i zaštitili ih od propadanja, potrebno je čistiti ih odgovarajućim hemijskim ili prirodnim sredstvima i uspostaviti rutinu njihovog redovnog održavanja. Pročitajte. 

Čišćenje i održavanje kamena prirodnim sredstvima

Prirodna sredstva za čišćenje je prilično jednostavno napraviti. Sastojke verovatno imate kod kuće, ne utiču štetno na životnu okolinu i neće oštetiti ni vaš kamen. Naprotiv, daće mu dodatni sjaj. 

Ako ne biste sami da pravite sredstva za održavanje i želite da koristite ona koja nađete u prodavnici, onda se držite isključivo proizvoda za tretiranje prirodnog kamena ili blagih sapuna i deterdženata za sudove. A u slučaju da površine od prirodnog kamena u kuhinjama, hodnicima ili sobama želite da čistite na prirodan način i tako dodatno zaštitite svoje i zdravlje svojih ukućana, predlažemo vam dva recepta. 

Sredstvo za čišćenje kamenih podova sa kastiljskim sapunom

Ovaj rastvor učiniće sve podne površine obložene prirodnim kamenom sjajnim i mirisnim. Potreban vam je blagi sapun (tzv. kastilj ili kastiljski sapun) koji sadrži biljna ulja. Bez obzira koliko je voda koju koristite tvrda, kastiljski sapun neće napraviti puno sapunice, pa je zato savršen za kamene ploče u kupatilu. Najbolje rezultate daje kod čišćenja mermera, krečnjaka, sedrenog kamena i oniksa. 

Foto: Pexels.com

Potrebno je u 4 litara vode staviti dve kašike tečnog kastiljskog sapuna, desetak kapi eteričnog ulja bora i pet kapi eteričnog ulja čempresa. Eterična ulja često možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

Rastvor sirćeta za kuhinjske površine

Proizvođači ploča od prirodnog kamena za njihovo čišćenje i održavanje preporučuju rastvor sirćeta. Ovo rešenje dobro funkcioniše u kuhinjama, hodnicima i kupatilima. Bitno je napomenuti da ne treba koristiti rastvor sirćeta za čišćenje površina od mermera, krečnjačkog sedrenog ili oniks kamena jer ih kiselina može oštetiti. 

Za ovaj rastvor potrebno je u 4 litara vode dodati jednu šolju belog sirćeta, par kapi tečnosti za pranje sudova ili malo blagog sapuna. Ako želite da prikrijete miris sirćeta, možete dodati i par kapi eteričnog ulja narandže, limuna, lavande ili ruže. Ovakav prirodni rastvor za tretiranje površina od prirodnog kamena učiniće da vaša kuhinja ili kupatilo još više zablista!

Nekoliko kratkih saveta za pravilno održavanje površina od kamena

Ako koristite hemijska sredstva koja ste nabavili u prodavnici a koja nisu na prirodnoj bazi onda pazite da ne upotrebite preveliku dozu tog sredstva ili sapuna jer može ostaviti tragove i oštetiti fino obrađen površinski sloj kamena. Za čišćenje, uvek koristite mekanu i čistu krpu. Kada je u pitanju kameni pod, razmislite o ručnom pranju – bez korišćenja paročistača ili nekog drugog sličnog uređaja. 

Nakon ribanja zaprljane površine, ne stavljajte tu istu krpu i ne cedite je u posudu sa rastvorom za čišćenje; umesto toga kako bi voda u posudi ostala čista uzmite novu krpu, namokrite je i ponovo prebrišite površinu, kako bi ona bila sjajna. Na kraju, uvek mesto isperite vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke sapuna.

Radne kuhinjske površine od kamena zaštitite tako što ćete koristiti podmetače za čaše i drugo posuđe. Posebno obratite pažnju i stavljajte podmetače ispod čaša u kojima se nalazi alkohol ili sok od citrusa.

kamen-kupatilo
Foto: Pexels.com

Ne stavljajte vruće tiganje ili šerpe na radne površine odmah nakon što ih skinete sa ringle ili izvadite iz rerne. Uvek koristite podloge koje slabo provode toplotu.

Neki predmeti koji imaju veću tvrdoću od prirodnog kamena ili kad se razbiju imaju toliko oštre ivice da mogu oštetiti kamen, poput porcelana, keramike i srebra, mogu da izgrebu radnu površinu, pa zato ispod njih uvek stavljajte podloge ili podmetače.

Kako očistit različite vrste mrlja sa prirodnog kamena?

Vrsta fleka i vrsta kamena će odrediti kako i na koji način ćete ih ukloniti. Granit, škriljci i mermer imaju različitu strukturu i za svaki od njih postoji posebno uputstvo. Ipak, ako niste sigurni kojom vrstom kamena su rađene površine u vašem domu, ovi saveti su univerzalni i pomoći će vam da uklonite mrlje sa većine površina. 

Što je pre moguće obrišite mrlju ili ostatke od hrane koji su se prosuli na kamenu površinu, kako biste sprečili da se ona dalje širi i deluje abrazivno na kamen.Nakon toga, isperite površinu blagim rastvorom vode i sapuna ili nekim od rastvora koje smo već naveli gore u tekstu i prebrišite mesto par puta.

Pod prebrišite čistom vlažnom krpom a nakon toga i suvom da biste pokupili svu vlagu. Ponovite postupak po potrebi. 

Ako mrlja ipak ostane, moraćete na druge načine pokušati da je se rešite. U zavisnosti od vrste evo kako se možete rešiti i najtvrdokornijih mrlja na kamenu.

Mrlje od masti i biljnih ulja

Za ovu vrstu mrlja možete korisiti rastvor sirćeta koji smo ranije opisali, ali isto tako možete naneti i razblaženi alkohol ili aceton i odmah nakon nanošenja temeljno prebrisati površinu.

Organske mrlje (kafa, hrana, čaj…)

Na granitu, peščaru, škriljevcu ili kvarcu možete korisiti pola kašičice vodonik peroksida koji ćete naneti direktno na mrlju, kratko ostaviti da odstoji i nakon toga prebrisati površinu prvo vlažnom a onda i suvom krpom. 

Mrlje od mastila (marker ili olovka)

Na belom kamenu možete koristiti vodonik peroksid ili izbeljivač. Na tamnom i crnom kamenu možete koristiti aceton ili razređivač laka, ali veoma pažljivo – nemojte ih nanositi u većoj količini!. Odmah nakon tretmana obrišite površinu, prvo vlažnom a zatim i suvom krpom kako bi potpuno uklonili vlagu.

Mrlje na fugama između kamena

Ako se na fugi pojavi mrlja, možete je očistiti bilo kojim sredstvom za čišćenje koje možete nabaviti u prodavnici kućne hemije i četkicom za zube čije dlačice lako mogu dopreti između dve ploče od prirodnog kamena. Međutim, kod mrlja koje je fuga već “upila” razmislite da to mesto ponovo premažete farbom.

Nadamo se da smo vam ovim savetima pomogli da održite sjaj i izgled kamenih površina i učinite da izgledaju kao nove. Upamtite da isključivo od vas zavisi koliko lepo i uredno će izgledati podovi vašeg doma i druge površine prekrivene i obložene prirodnim kamenom.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke