Dobre stvari

Kako odabrati pravi tepih za svaku prostoriju u kući ?

Kada biramo tepih za svaku prostoriju svog doma, često su nam glavni kriterijumi da je lep i da je dostupan po povoljnoj ceni. Prvi kriterijum je važan zato što ćemo u njegovom izgledu uživati upravo mi, a drugi jer je dobar osećaj kada pametno kupujemo. Međutim, kriterijumi za odabir pravog tepiha, staze ili podne obloge ne zaustavljaju se na njegovom izgledu i ceni. 

Samo iz činjenice da ste tepih namenili za neku specifičnu prostoriju nameće se nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju: boja, oblik, sastav i druge karakteristike tepiha. Da ne govorimo o činjenici da izgled i dugotrajnost jednog tepiha zavisi i od načina održavanja. Nije svejedno da li će vam tepih servis trebati jednom godišnje ili svake sezone.

Iako su mnogi zagovornici “izbacivanja” tepiha iz kuće, što iz praktičnih, što iz estetskih razloga, činjenica je da se efekat topline i ušuškanosti porodičnog doma najbolje postiže pravim izborom tepiha i zavesa. Poznato je da se u njima najviše sakupljaju prašina i drugi alergeni koje bismo rado izbegli, ali je i pristupačnost profesionalnih usluga pranja osetljivih tkanina i tepiha nešto što ohrabruje da ih vratimo na velika vrata u svoj dom.

Boja tepiha – u skladu sa vašim stilom i prostorom

Kada biramo tepih za mesto porodičnog okupljanja i neformalna druženja, moramo voditi računa da se bojom uklopi sa zidovima i nameštajem. Ponekad, kada su boje svedene ili jednolične, tepih može biti efektan detalj koji će prostoru dati poseban šmek, a opet ne predstavljati totalnu kontru ostatku prostorije. Za dnevni boravak se preporučuju tople boje, čak i pastelne, koje imaju umirujući efekat na one koji u njoj borave.

Prostorije koje imaju veoma specifičnu namenu, kao što su kuhinja, trpezarija ili toalet zahtevaju pored usklađenosti boja sa prostorom i oprez koji nameće održavanje ovih tepiha. Mogućnost da se neka fleka pojavi na tepihu ili da se prolije mnogo više od nekoliko kapljica neke tečnosti daleko su veće u ovim prostorijama. Tepisi svetlih boja u prostorijama ovakvih namena su sve samo ne zahvalni za održavanje.

Spavaća soba, sa druge strane, dozvoljava da se poigravate bojama. Bela boja obično je najčešći izbor, ali bez obzira na to što se preporučuju umirujuće boje, vaša spavaća soba je toliko intiman prostor da niko sem vas nema prava da određuje pravila. 

Dečja soba uvek asocira na vesele boje koje podstiču igru i zabavu. Ipak, i ovde treba spojiti lepo, kreativno i praktično. Uzmite u obzir da deca brzo rastu i da je tepih sa motivima saobraćaja sjajan izbor za klince od 5 godina, ali da je već predškolcu takav dezen prezaviđen i nezanimljiv.

I najzad – hodnik. Ovo je mesto u kući kroz koje prolaze svi oni koji posećuju vaš dom. Mnogi se odlučuju da pod u hodniku ostave bez tepiha ili staze. Ipak, ovo je prostor koji dočekuje sve koji ulaze u vaš dom. Potrudite se samo da boje ovog tepiha ne budu savršena podloga za ostavljanje tragova obuće ili uvedite pravilo obaveznog izuvanja.

Oblik i veličina tepiha

Koliko god da vam se neki dezen tepiha sviđa i savršeno odgovara prostoriji kojoj je namenjen, ako je tepih prevelik ili premali sve pada u vodu. Neadekvatno izabrani oblik i veličina tepiha mogu da upropaste izgled sobe. Prodavci tepiha mogu najbolje da vas upute kako da odredite prave dimenzije i oblik. Poslušajte njihov savet!

Tepih prilagođen funkciji svake prostorije

Pri kupovini tepiha treba voditi računa o tome da su tepisi u nekim prostorijama izloženi većem habanju i prljanju. Mnogo je bolje kupiti kvalitetan tepih ili stazu za hodnik, kupatilo, tpezariju ili kuhinju koji se dobro uklapaju, nego malo-malo ići u kupovinu novog tepiha. 

Održavanje tepiha

Čak i da ste uveli pravilo o obaveznom izuvanju, prašinu ne možete sprečiti da ulazi u vaš dom, niti da se taloži u vašem tepihu. Ukoliko se po kući ne šetate obuveni, vašim tepisima će biti biti dovoljno da ih jednom do dva puta godišnje istresete i povremeno osvežite vlažnom krpom. Ukoliko je član vaše porodice i neka maca ili kuca, dobro znate da vam je češće nego onima bez takvih ljubimaca potrebna usluga tepih servisa. Preporuka je da pranje tepiha obavezno prepustite profesionalcima.

Svaki bolji tepih servis znaće kako da vaš tepih dobro opere, a da ga trajno ne upropasti. 

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke