Dobre stvari

Kako odabrati idealan tepih – saveti i trikovi

Kako znati kojim detaljima posvetiti najviše pažnje u uređenju doma? Kako izabrati tepih, koji sve te detalje treba da poveže u celinu? Prvi savet dizajnera u odabiru savršenog tepiha za vaš dom je da krenete od prostorije u kojoj on treba da se nađe. Dizajn tepiha može vam kasnije biti smernica za boju zidova, ukrasne jastučiće i slike sa kojim ćete upotpuniti dekoraciju.

Veliki braon tepih

Kada birate tepih, ne zaboravite da će od njegovog materijala, boje i veličine zavisiti i nega potrebna za njegovo održavanje. Kada dođe vreme da se izabere pouzdan tepih servis Beograd je mesto gde možete pronaći najraznovrsniju ponudu lokala koji vašim tepisima mogu udahnuti novi sjaj, bilo dubinskim pranjima ili uslugama farbanja.

Kako bi vam odabir tepiha bio jedan od lakših poduhvata u uređenju doma, potrudili smo se da izdvojimo nekoliko ultimativnih saveta koji će vam pomoći da odabirom najboljeg povežete sve elemente prostorije u savršeno udobnu atmosferu doma.

Tepisi za različite prostorije se razlikuju

Tepih je jednostavan način da osvežite ili transformišete ceo izgled sobe, pa je osnovno pravilo prilikom izbora tepiha da se vodite namenom sobe, jer i pored brojnih upozorenja od strane dizajnera enterijera, ljudi često greše.

Jednostavan tepih za spavaću sobu

Dobar tepih u spavaćoj sobi može da ima jednako umirujuće dejstvo kao pojedini mirisi za opuštanje u aroma terapiji. To je, najčešće, soba u koju odlazimo da se odmorimo i napunimo baterije za naredni dan pa se savetuje da za njeno uređenje izbegavate jarke boje, šare i sintetičke materijale.

Odabirom prirodnog, vunenog tepiha za spavaću sobu, učinićete da vaša stopala dan počnu oslonom na mekanu, prijatnu površinu. Držite se jednostavnih boja. Kako soba ne bi delovala monotono, pastelne nijanse su odličan izbor za nenametljiv izgled, a učiniće vašu sobu modernom i prijatnom za oko. Raspored može da bude takav da prvenstveno krevet bude na tepihu ili da se silaskom sa kreveta staje na tepih.

Uzorci tepiha

Sloboda izbora za dekoraciju dnevnog boravka

Nasuprot traganju za mirnim i opuštajućim tonovima na tepihu za spavaću sobu – dnevni boravak trpi sve vaše želje u uređivanju. U dnevnoj sobi možete osloboditi vašu ličnost i napraviti malu kreativnu oazu mira za vas i porodicu. Po sličnom principu dekorišemo i prostorije radnog mesta, gde treba spojiti kreativno uređenje i funkcionalan prostor.

Dobro premerite prostor koji treba da prekrije tepih. Idealno je da sav nameštaj naleže na njega, kako biste stvorili iluziju harmonične povezanosti nameštaja u sobi. Niste ograničeni u izboru dezena, boja ili materijala, ali vodite računa da tepih ne bude dominantan detalj, već ga uklopite sa bojom zavesa, detaljima sa slika, ili ukrasnim jastucima.

Oblici tepiha se najčešće prilagođavaju obliku prostorije, i idu neposredno do zida; nikako od zida do zida ili da ‚‚plutaju” u sredini, nepovezani sa nameštajem. Ukoliko imate stočič otkruglog oblika, dobra odluka je upariti ga sa tepihom u istom obliku. Četvrtasti tepisi se odlično slažu sa klasičnijim komadima nameštaja.

Slični tepisi za predsoblje i kuhinju

Tepisi za hodnike i kuhinje su skoro uvek blisko povezani sa tepihom u dnevnoj sobi, ali nikako ne bi trebalo da izgledaju identično. Zavisno od podloge na koju će ići – birajte i materijal. Ako tepih treba da prekrije podlogu od pločica – posegnite za nešto čvršćim materijalima od sinetike koji neće kliziti. Takve tepihe ćete neuporedivo lakše oprati od onih napravljenih od prirodnih vlakana.

Stabilnost i higijena bitni kod kupatilskog tepiha

Tepih u kupatilu bi trebalo da bude jednako čvrst i izdžljiv zbog podloge od pločica. Materijal nije preterano bitan sve dok dobro upija vodu i stabilan je. Najpraktičniji izbor su tepisi napravljei od najlona, jer su otporni na vlagu i ne stvaraju buđ. Trudite se da izbegnete morske motive, ili ih bar uparite sa bojom pločica ili nekim detaljem sa kupatilske keramike.

Odgovarajući tip podloge i redovno održavanje znači dugotrajan tepih. Ukoliko ste neodlučni oko materijala i boje, posetite neki od salona nameštaja gde možete dobiti uzorke tepiha koji vam se dopadnu, i proveriti usklađenost sa ostatkom doma. Prethodnim premeravanjem prostora, izbeći ćete moguća sečenja materijala, koja će sigurno oštetiti vaš novi tepih.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako izabrati mesto za svadbu?

Jedna od najvažnijih odluka koju morate da donesete prilikom planiranja svadbe jeste odabir prave sale. Bajkovito i svečano okruženje je …

Dobre stvariKuhinja

Pokloni za slatkoljupce – izmamite im osmeh na originalan način

Slatki pokloni su pun pogodak za gotovo sve prilike! Mali znaci pažnje, veliki paketi raznovrsnih slatkiša ili luksuzni dezerti izmamiće …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke