Dobre stvari

Kako odabrati aperitiv i didžestiv?

Mnogi ne poklanjaju pažnju izboru pića tokom jela, a to je ipak vrlo važan segment uživanja u obroku, koji može da utiče i na ukus hrane. Prema bontonu, tačno se zna redosled pića, zna se koje se slaže sa kojim jelom, kao i količina koju bi trebalo popiti. Na ovaj način, osim utiska pravog hedoniste, poznavaoci ostavljaju i utisak odmerenosti, koja je uvek na ceni, iako je danas često potisnuta.

Kada je reč o aperitivu i didžestivu (digestivu), ova dva pića imaju veoma važnu ulogu tokom obroka. Aperitiv pijemo pre obroka, dok nam didžestiv sledi nakon što smo završili sa obedovanjem.

Aperitiv

Aperitiv je piće koje bi trebalo da nam stimuliše apetit. Potiče od francuske reči aperitif, koja je nastala iz latinske reči koja u prevodu znači “otvoriti”. Nova godina je iza nas, ali ukoliko ste birali ponude, sigurno ste u mnogima videli naznačeno – piće doborodošlice. Upravo se radi o ovome, piću koje otvara veče pred nama i uvodi nas u uživanje u večeri, odnosno u ručku, kada se ranije obeduje. Običaj je da se u ovu svrhu biraju suva, gorka pića, mada se mnogi odlučuju i za likere. Naime, ljudska čula se najbolje stimuliše sa pićima koja su gorka.

Prvi zvanični aperitiv nastao je davne 1896. godine. Dibone, ili francuski porto, baziran je na vinu, u koje su dodate trave. Njega je moguće pronaći u 147 zemalja sveta, ali ne i u SAD-u. Najpoznatiji aperitiv, čest izbor žena, svakako je vermut. On je takođe baziran na vinu, a ukus mu daju i pelin, anis, cimet, korijander. Tu je i martini, koji čini više džina i nešto manje vermuta. Još jedan aperitiv stiže iz Francuske – perno, sa ukusom anisa.  Naravno, kod nas se vrlo često kao u kafanama, kao što je kafana Tarapana u ovu svrhu bira rakija. Ona se služi rashlađena, u hladnoj čaši. Posebno je dobra pred meze ili svinjetinu.

Aperitiv možete da pijete uz led, tačnije uz mnogo leda,  što je i najbolja opcija. Takođe, mnogi ih kombinuju sa limunadom, tonikom ili sodom.

Tri case likera

Didžestiv

Didžestivi su pića koja se služe nakon obroka. Sam naziv potiče od fransucke reči digestif – sredstvo koje pomaže varenju. Upravo, njihova svrha ili funkcija jeste da nam olakšaju varenje. Za razliku od aperitiva, koji su gorki, ova pića bi trebalo da budu slatka. Kod didžestiva je karakteristično da imaju visok sadržaj  alkohola – 30% i više.

Najčešće se naručuju  brendi ili porto. Međutim, nakon jakog obroka, mnogi rado biraju i vodku ili tekilu. Svakako, viski je veoma cenjen. Takođe, gorke travarice se smatraju pogodnim za varenje, kao i liker od limuna ili pomorandže.  Slatka vina takođe mogu da budu dobar izbor, ali i pivo. Restoran je pravo mesto na kome možete da se konsultujete šta bi vam najviše prijalo, pa ćete tako iz ponude možda odabrati i konjak, šeri ili rum. Ako ipak i u ovom slučaju odaberete rakiju, trebalo bi da bude blago topla. Ona je odličan izbor uz čokoladne torte i kolače. Takođe, uz didžestiv može se poslužiti i kafa.

Osim didžestiva, kako biste lakše svarili hranu, stručnjaci preporučuju laganu šetnju. Mi bismo još dodali – sa dragom osobom, kako bi utisak nakon svega bio potpun!

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke