Dobre stvari

Kako obezbediti udoban prevoz životinja tokom putovanja

Kućni ljubimci svojim vlasnicima gotovo da su članovi porodice: radosno ih dočekuju po povratku sa posla, uveseljavaju ih, umiljavaju im se i ulepšavaju im svakodnevicu. Životinje, iako oplemenjuju naš život, predstavljaju veliku obavezu i potrebno je o njima voditi računa kao o bilo kom živom biću.

Psi zahtevaju dosta posvećenosti, redovne izlaske iz kuće, posete veterinaru i balansiranu ishranu. Sa druge strane, ukoliko ste za ljubimca odabrali mačku, zasigurno imate manje obaveza, jer ih nije potrebno izvoditi u šetnje ili voditi računa o njihovoj ličnoj higijeni. Svakako, bez obzira koja životinja je vaš izabrani kućni ljubimac, neophodno joj je redovno obezbediti dovoljne količine hrane, topao dom i puno ljubavi.

Kako da organizujete prevoz životinja tokom odmora?

Jedan od najvećih izazova sa kojima se vlasnici kućnih ljubimaca najčešće susreću jeste kako preživeti dane vašeg godišnjeg odmora. Dok se veliki broj vlasnika odlučuje da macu ili kucu ostavi u pansionu za pse, drugi se nerado odlučuju na takav korak, već svaki trenutak žele da podele sa njima. Podrazumeva se da ljubimci moraju imati važeći pasoš i biti uredno vakcinisani da bi putovali sa vama, ali evo još nekoliko smernica i zakonskih obaveza koje će vam olakšati planiranje i organizaciju putovanja sa životinjama.

Putovanje na odmor autobusom

Ako ste se odlučili da na odmor krenete autobusom, dobro je znati da međugradske linije dozvoljavaju prevoz životinja, ali pod nekoliko uslova. Ukoliko imate malog psa čija je visina do 30 cm, tokom putovanja poželjno je da ga držite u krilu, dok za veće pse važi pravilo da trebaju biti pored nogu vlasnika. Ljubimci u autobuskom prevozu moraju imati zaštitnu korpu na njušci, kratak povodac koji će ih sprečiti da se slobodno šetaju, ali i plaćenu kartu za prevoz. Takođe, imajte u vidu da, ukoliko vozač proceni da će pas ugrožavati vožnju, može u svakom trenutku da vas odbije i zabrani vam putovanje.

Putovanje sa ljubimcem vozom

Stav Železnice Srbije po ovom pitanju veoma je sličan. Manje životinje moraju biti u krilu vlasnika i to smeštene u transporteru, ali je za putovanje potreban i pristanak svih saputnika iz kupea. Za veće pse važe malo drugačija pravila, te će oni biti smešteni u službena kola, kojih je, nažalost veoma malo u upotrebi. Za manje životinje nije potrebno platiti voznu kartu, dok će za veće ona biti naplaćena po ceni umanjenoj za 50% od regularne.

Avionski uslovi za putovanje sa ljubimcem

Sa druge strane, aviokompanije imaju jasno definisane uslove i pravila vezane za transport kućnih ljubimaca, te se vlasnici najčešće odlučuju za ovu opciju putovanja. Ukoliko su ljubimci teži od 10kg, prevoziće se u prtljažnom delu aviona, koji ima odgovarajući pritisak i temperaturu. Za manje životinjice, čija težina sa kavezom iznosi do 10kg, važi pravilo da mogu putovati i u putničkoj kabini.

Prevoz automobilom – najčešći izbor

Dosta vlasnika se odlučuje i da na putovanje krene sopstvenim automobilom. Ovo je ujedno i najpraktičnija opcija, jer ne morate mnogo voditi računa o strogim propisima i vaš ljubimac će imati veću udobnost tokom puta. Zvanični Zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje da se životinje mogu slobodno prevoziti u automobilu, ali isključivo na način da njihovo prisustvo ni na koji način ne uznemiruje i ne ometa vozača. Dakle, ne postoje neke jasno definisane smernice, te ne postoji mnogo načina da budete kažnjeni. Ipak, kako vam ljubimac ne bi skakao u krilo ili po komandama, potrebno ga je na neki način izolovati. Opcije su da postavite zaštitnu mrežu između prednjih i zadnjih sedišta, ili da psu stavite povodac koji će ga držati u zadnjem delu vozila. Dostupni su i različiti specijalni pojasevi za ljubimce, koji se pričvršćuju za sigurnosni pojas zadnjeg sedišta. Pored toga, i za vas i za ljubimca, najsigurnija opcija jeste da životinja bude smeštena u nepromočivi kavez ili transporter.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke