Dobre stvari

Kako negovati suvu i atopičnu kožu?

Devojka koja se nalazi u visokoj žutoj travi

Atopija je često oboljenje kože, i najčešće se javlja kod beba i dece do 5. godine života. Ali ponekada može da se javi i kasnije. Karakteristike koje daje atopična koža je crvenilo i suvoća koje su praćene svrabom i iritacijama.

Atopična koža je koža koja ima oslabljenu prirodnu zaštitu što može rezultovati pojavom infekcija, a znatno narušava estetiku i može dovesti do nesigurnosti u svoj izgled, manjak samopouzdanja itd. 

Ako je atopija problem koji ste nekada imali bilo vi bilo vaš partner (ili je još uvek imate) velike su šanse da će i vaše dete imati ovaj problem. Atopična koža je često nasledna, a može biti izazvana i drugim faktorima kao što su recimo alergije i štetna dejstva iz spoljašnje okoline.

Atopija je uglavnom hronično stanje, i ne može se izlečiti, ali se može tretirati i držati pod kontrolom različitim preparatima koji omogućavaju smanjenje simptoma u vidu svraba, iritacija i crvenila 

Ako imate ovakve tegobe (ili ukoliko ih ima vaša beba) u nastavku pročitajte preporuke za preparate koje vam daje apoteka Sunce. Ova apoteka online vam nudi dosta preparata koji su efikasni u borbi sa atopičnom kožom i koji vam mogu olakšati simptome ove bolesti. 

Šta je to atopicna koza?

Atopija je ustvari skraćeni naziv za atopijski dermatitis ili atopijski ekcem, a to je uporna bolest kože koja se može javiti na licu ili drugim delovima tela, ali nije zarazna. Uglavnom se javlja na prevojima laktova, kolena, zglobovima šaka, i stopala, vratu itd.

Atopična koža može da se javi i zbog zagađenosti okoline, stresa, kao posledica alergija ili preterane higijene. Ona nastaje kada se naruši prirodna zaštitna funkcija kože ili imunitet, pa koža reaguje na ove negativne faktore perutanjem, svrabom i iritacijama.

Narušena zaštitna barijera kože kod atopije može da se iskomplikuje i pojavom infekcije kože. Pokazatelji ove bolesti su i peckanje, svrab, pa čak i bol područja kože koje je zahvaćeno atopijom. 

Atopija ima dve faze:

  1. Akutnu ili aktivnu fazu kada je koža upaljena i pokazuje simptome ove bolesti. Osim svraba koji se može ali ne mora pojaviti. Nega atopične kože je ključna u ovoj fazi.
  2. Faza mirovanja ili neaktivne faze kada se simptomi smire i nema upale, a koža postaje suva i peruta se.

Pravilna nega atopične kože

Duka na koju se sliva mleko za negu kože

Nega atopične kože treba da započne još u aktivnoj fazi, tj. čim se pojave prvi simptomi – crvenilo, perutanje i pojava „pečata“ koji svrbe. Nega tada treba da obezbedi hidrataciju i zaštitu koji će sprečiti dalje upalne procese i umiriti simptome.

Nega atopične kože mora biti kontinuirana, te je više puta u toku dana neophodno nanositi preparate koji će kožu zaštititi i negovati. 

Naravno, svakako je važna i prevencija, naročito ukoliko postoji nasledni faktor, odnosno ako roditelji imaju ili su imali problem sa atopijom. Koži u tom slučaju treba obezbediti dosta vlažnosti da se spreči suvoća kože i izbijanje iritacija. Čak i kada nastupi faza mirovanja – nega atopične kože se nastavlja kako bi se prevenirala pojava nove akutne faze. 

Ukoliko mučite muku sa atopičnom kožom, veliki broj online apoteka nude raznovrsne preparate koji vam mogu olakšati ove tegobe. 

Među brojnim preparatima koji se mogu naći online, naša preporuka je svakako MUSTELA Stelatopia® krema za tuširanje koja će vam negovati kožu i ispod tuša, a može da se koristi i za lice i za telo, a pogodna je i za korišćenje za negu nežne bebine kože.

Takođe, posebno bismo izdvojili i La Roche Posay proizvode, proizvode koji spadaju u medicinsku kozmetiku i posebno su kreirani da budu blagi prema koži, a da je sjajno hidriraju i neguju kožu. Uz to, tu je i CortinaT krema koja se takođe može koristiti za negu dečije, ali i kože odraslih koji imaju problem sa atopijom.

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke