Dobre stvari

Kako napraviti adekvatan izbor veša?

Veš je vrsta odeće koju nosimo najveći broj sati dnevno, a koja pritom neposredno dodiruje našu kožu, pre svega kožu intimnih delova tela, zbog čega je veoma važno da zadovoljava kriterijum dobrog kvaliteta i bude komforan i prijatan za nošenje.

U nastavku teksta predočićemo vam najvažnije preduslove koje veš treba da zadovolji kako bi se za njega moglo reći da je zasigurno dobar izbor. 

#1 Vrsta materijala je veoma važna za odabir veša

Ono na šta najpre treba obratiti pažnju jeste da li je veš pamučan, svilen ili je napravljen od nekog veštačkog materijala. Ukoliko u njemu treba da provedete više od 8 sati dnevno, najbolje je da prednost date prirodnim materijalima jer je boravak u njima najprijatniji.

Kada provodite u njemu manje vremena, na primer prilikom određenih svečanih događaja, možete se opredeliti za veš koji je mešavina materijala ili je u potpunosti od veštačkog materijala, posebno ukoliko vaša koža ne reaguje burno na kontakt sa takvim tkaninama. Međutim, imajte na umu da je za potpunu udobnost neophodno da čak i pamučni veš  sadrži određeni udeo elastina, kako bi mogao da se prilagodi obliku vašeg tela.

Svaki shop za online kupovinu treba da sadrži opis proizvoda, u kome možete pronaći informacije o sastavu materijala, te ne morate ići direktno u trgovine kako biste se uverili u ono što piše na etiketi, već to možete saznati i na mnogo lakši način, putem vašeg mobilnog telefona ili nekog drugog uređaja, koji će vam omogućiti uvid u ove podatke.

#2 Veličina veša je neophodan preduslov za osjećaj komfora

Veš koji je udoban, razume, se, neophodno je da bude prilagođen dimenzijama našeg tela. S obzirom na to da se u mnogim radnjama veš ne može zameniti, pošto je ipak reč o rublju koje pokriva intimne delove tela, jasno je da je pogrešno odabrana veličina ujedno i propala investicija.

Pored komfora, ono što još ispašta kod odabira pogrešne veličine veša jeste estetika. Ukoliko se već useca i ocrtava se na pantalonama ili nekom drugom komadu garderobe, činjenica je da će izostati pozitivan estetski dojam. Najbolje je veš isprobati ako niste sigurni kako da tumačite veličine i time predupredite pogrešnu procjenu.

Ukoliko biramo za sebe, kada kupujemo kod istog proizvođača i upoznati smo sa sistemom dodeljivanja konfekcijskih brojeva, uglavnom nema previše muke prilikom odabira. Međutim, ako je veš ideja za poklon nekoj dragoj osobi, veoma je važno napraviti pravilan izbor veličine – u suprotnom bi prevelik ili suviše uzan i mali veš mogao da prenese uvredljivu poruku.

#3 Način održavanja veša je takođe bitan za dobar odabir

Pamučni donji veš ima jednu veliku prednost – može se prati u mašini na izuzetno visokim temepraturama, što garantuje izuzetno visok nivo čistoće. To je veoma važan faktor kada se ima na umu koliko vremena provodimo u vešu i da se on nalazi na najosjetljivijim delovima tela, barem kada je koža u pitanju.

Svileno i sintetičko rublje nije moguće održavati na taj način. Pranje na visokim temperaturama učinilo bi takav veš nenosivim, stoga se mora prati na ruke. S obzirom na to da se takav veš uglavnom ne nosi svakodnevno, te da ne boravimo dugo u njemu, takav način pranja i održavanja je prihvatljiv.

#4 Imajte veš i za posebne prilike

Pamučno rublje, ma koliko bilo udobno i prijatno, ponekad prosto nije pravi izbor. To je slučaj sa situacijama u kojima nosimo finiju garderobu, uzanu, na kojoj se ocrtava sve što se nalazi ispod nje. Tada treba birati diskretan i tanak veš, koji je najšćešće od drugačijih materijala, uključujući i sintetiku.

Pored toga što je od tanjeg materijala, sintetičko rublje od drugih sličnih materijala uglavnom nema oštre i izražene rubove, koji bi se svakako nazirali ispod odjeće i kvarili kompletan dojam. Potrebno je da ga imate barem u nude (boja kože) i crnoj boji, a u skladu sa vašim potrebama, i u drugim bojama.

#5 Birajte u skladu sa tipom telesne građe

Svaki komad garderobe koji za sebe birate treba da laska vašoj figuri, a to je slučaj i sa odabirom rublja. Pripadnice lepšeg pola uglavnom priželjkuju telo u obliku peščanog sata, i to ne bez razloga – reč je o sigurno najzahvalnijem tipu telesne građe jer će na njemu skoro svaki model veša dobro stajati – i plitko sečen i visoko sječen donji veš biće odličan izbor za ovu figuru.

Mnoge žene imaju kruškast tip tijela, gde kukovi izgledaju znatno šire od gornjeg dijela tijela, pa prednost treba davati tamnjim bojama ili neutralnim, da bi se postiglo vizuelno sužavanje šireg dela tijela. 

Osobe koje imaju problem sa stomakom koji dominira, tj. one čija bi se građa mogla okarakterisati kao jabuka tip, treba da biraju dublji veš, i to koji neće biti izak na gornjim rubovima i time pritiskati i naglašavati stomak.

Dame atletske građe prednost treba da daju boksericama i klasičnim modelima rublja, a da izbjegavaju visoko sječeno rublje.Nadamo se da vam je ovaj kratak vodič bio koristan i da će vaša sledeća kupovina veša značiti odabir najboljih komada veša za vaše telo!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.