Dobre stvari

Kako na vreme reagovati i postaviti se ispred vaše konkurencije u digital marketingu

Online marketing

Tehnološke inovacije doprinose konstantnom razvoju digitalnog marketinga, a poslednji u nizu proizvoda koje je lansirao Google jeste GA4, odnosno Google Analytics 4. Ova moćna marketinška alatka omogućava svojim korisnicima bolji uvid u dinamiku veb sajta, preciznije ponašanje njegovih posetilaca. Dobijene informacije će nam pomoći da donosimo pametnije odluke, privučemo veći broj korisnika/potencijalnih kupaca usluga, te svoj biznis podignemo na viši novi. Pravovremena reakcija i prelazak na nove platforme i alatke kao što je GA4, postaviće nas korak ispred i bolje pozicionirati u konkuretnom biznis sektoru.

U narednim pasusima pročitajte koje promene donosi novi analtički proizvod i na koji način ga što efikasnije implementirati u sopstveno poslovanje.

Šta predstavlja GA4 alatka?

Najnovija verzija Google analitike lansirana je još 2020. godine, ali je ovaj gigant zvanično saopštio da će se prelazak na novu platformu dogoditi 1. jula 2023. godine, čime automatski prestaje da postoji stara Google Universal Analytics. Ova naprednija vrsta analitike se umnogome razlikuje od svoje prethodne verzije, a korisnicima će omogućiti detaljnije praćenje performansi veb sajta. Jedan od glavnih razloga za promene na koje se Google odlučio jeste drugačije ponašanje potrošača i pooštrena politika privatnosti u onlajn svetu. Ova platforma fokusirana je na obradi svake interakcije korisnika kao posebnog događaja (event), za razliku od prethodne verzija koja je bila zasnovana na sesiji (session) i pregledima stranice (page view).

Izazovi implementiranja nove verzije

Sve korisnike GA4 platforme očekuju mnogobrojne promene i navikavanje na drugačiji način praćenja i analize podataka. To znači da ukoliko želimo maksimalno da iskoristimo sve prednosti ove nove i napredne verzije, moramo se detaljno upoznati sa njenim karakteristikama . Budući da od 1. jula 2023. godine prikupljanje podataka pomoću stare Universal analtike više neće biti moguće, Google Analytics 4 migracija je izazov za mnoge biznise. Podešavanje novog naloga nije u potpunosti automatizovano i zahteva određeni vremenski period da se adekvatno uspostavi. Pogotovo što ne postoji mogućnost prenošenja trenutnih podataka prikupljenim starijom verzijom analitike, tako da kada jednom implementirate GA4, startujete sa nula podataka.

Prednosti Google Analytics 4

GA4 se bazira na mašinskom učenju i koristi ga u svrhu prikupljanja potrebnih podataka. Ažuriranja vam omogućavaju da bolje uočite nedostatke i greške na vašem sajtu, kao i da vam skrenu pažnju na nagli porast potražnje za određenim proizvodom. Zbog ove detaljnije analize podataka, kompanije će moći da donose prave odluke i povlače poteze koji će im zasigurno doneti rezultate. Važno je napomenuti da je odlično integrisan sa ostalim Google alatima, što će obezbediti efikasnije upravljanje podacima. U novoj verziji je naglasak je na privatnosti podataka potrošača, uprkos njihovom detaljnijem analiziranju.

Kada otpočeti sa prvim koracima?

Iako nam se možda jul 2023. godine čini daleko, neophodno je da već sada pristupite sa praćenjem podataka pomoću GA4. Ovakvim potezom postavićete se korak ispred konkurencije i već 1. jula imati bazu podataka na vašem novom nalogu. Ovaj proces podrazumeva mnogo učenja i upoznavanja sa novitetima koje nam GA4 donosi, zatim njenog testiranja i otklanjanja eventualnih grešaka. Uvek možete potražiti pomoć specijalizovanih stručnjaka Four Dots tima, koji će vam olakšati prelazak na novu platformu i prilagoditi je vašim potrebama i ciljevima. Iskoristite sve benefite koje najnovija verzija Google analitike nudi i unapredite vaše marketinške kampanje koristeći ovu inovativnu alatku.

Adaptiranje na promene je kompleksan proces koji uključuje mnogo učenja i upoznavanja, a prelazak na novi sistem funkionisanja često izaziva nelagodu i strah. Trenutno nemamo mogućnosti da biramo da li ćemo implementirati novu verziju ili ne, sve nas očekuje isti ishod. Zato je važno na vreme se upoznati sa svim njenim karakteristikama i otpočeti sa njenom upotrebom, jer ćemo samo na taj način obezbediti uspeh na polju marketinških kampanja i uopšte, celokupnog poslovanja.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke