Dobre stvari

Kako motivisati zaposlene i negovati zdrave odnose u firmi?

Srećan radnik u kancelariji

Pitate se kako da motivišete zaposlene i istovremeno održavate odnose u firmi zdravim, a atmosferu pozitivnom?

Potpuno ste u pravu da ovo nije lak zadatak i da je potrebno puno talenta i znanja za postizanje blagostanja u radnom okruženju i srećnih, nasmijanih zaposlenih koji su motivisani za rad.

Ipak, imamo rešenje!

Istražili smo umesto vas, te vam u narednim redovima nudimo predloge načina na koje možete motivisati zaposlene i njegovati odnose u firmi.

#1 Priredite proslavu zaposlenima i redovno organizujte tim bildinge

Kako bi se svi zaposleni osjećali kao da je uspjeh firme i njihov lični uspjehproslavite važan korporativan događaj i pozovite sve zaposlene na njega! Nema boljeg načina da radite na osećanju zajedništva u radnom okruženju i motivišete zaposlene nego da proslavite sa njima vaš zajedniči uspeh!

Ne pozivajte na proslavu eksterne saradnike, partnerske firme i slične ljude iz okruženja firme. Neka ovo bude proslava samo za vas i vaše zaposlene, povod da zajedno proslavite, bolje se upoznate i više se opustite. 

Osim toga, bilo bi dobro i barem jednom u nekoliko mjeseci organizovati tim bilding aktivnosti i događaje. Ideje za tim bilding su nepresušne, a mogu biti i izuzetno kreativne, ali i opuštajuće, a dokazano pospešuju dobre odnose u svakom biznisu. Mnoga istraživanja pokazala su da tim bilding aktivnosti odlično utiču na motivaciju zaposlenih i celokupno “zdravlje” svakog radnog okruženja.

#2 Napravite poslovni prostor prijatnim mestom za boravak

Ukoliko je poslovni prostor u kom zaposleni provode svoje radne sate hladan, dosadan i jednoličan, jasno je da zaposleni neće biti najmotivisaniji za rad. Zato – učinite prostor prijatnijim, zanimljivijim i ljepšim – videćete kako se rezultati rada zaposlenih vremenom poboljšavaju.

U lepom prostoru, svakome je prijatnije i draže da provodi vrijeme, pa i da radi. Zato se i rad zaposlenih u takvom prostoru poboljšava, a nekada čak i odnosi u firmi mogu osvežiti promenom prostora! Zato, nemate šta više da čekate – uepšajte radno mjesto zaposlenih i udovoljite i njima i sebi na taj jednostavan način!

#3 Uvedite sistem nagrađivanja zaposlenih

Ukoliko nemate prostora za postepeno povećanje plate kod zaposlenih, koje sasvim lepo motiviše, bilo bi dobro da barem uvedete sistem nagrađivanja.

Razmislite – zašto bi se neko trudio da radi bolje i više doprinosi firmi svojim radom ako za to ne dobija ništa?

Ovo ne mora da bude povećanje plate, već može da bude i nagrada u vidu napretka, pa čak i nagrada u vidu slobodnog dana više ili slične pogodnosti. Ovde treba biti pažljiv, jer je vrlo lako prouzrokovati povećanje rivalstva među zaposlenima uvođenjem sistema nagrađivanja.

Dakle, ne želite da radite na štetu opšteg blagostanja na radnom mestu kako biste dobili motivisanije radnike! Zato, uz menadžersku veštinu i iskustvo koje imate – uradite ovo uvođenjem koncepta koji neće pokvariti odnose među zaposlenima. 

#4 Ponudite zaposlenima fleksibilno radno vreme

Tehnologija je umnogome promenila način na koji funkcioniše čitav sistem rada, a takođe i vreme u kome je obavezno raditi. Sve je više ogromnih svetskih korporacija koje dozvoljavaju zaposlenima da se opredijele za fleksibilno radno vreme i na taj način ih motivišu i izlaze u susret.

Logika je prosta i jasna: Zašto bi moralo da se radi od 9 do 17h ako nekome to ne odgovara?

Jasno je da ovo nije legitimno pitanje za sve vrste rada, poslova i pozicija, ali za neke definitivno jeste! Upravo u delatnostima u kojima je fleksibilno radno vreme moguće, trebalo bi i da se stavi na raspolaganje zaposlenima. Ukoliko će radnik biti produktivniji uz mogućnost da bira kada će da radi – sve što ostaje je da mu to i omogućite i na taj način ga motivišete! 

#5 Pitajte zaposlene šta je ono što oni žele

Nema jednostavnijeg, ali ni delotvornijeg saveta od ovog savjeta! Vrlo je prosto – pitajte zaposlene šta žele, u čemu bi uživali, kao i šta je ono što će ih više motivisati na ostvarivanje boljih rezultata tokom rada.

Naravno, verovatno nećete moći da ostvarite svaku njihovu želju, ali nakon razgovora sa njima napravite analizu želja i mogućnosti, pa možda ostvarite kompromis i tako udovoljite zaposlenima! Ne samo da ćete ih ovako učiniti zadovoljnijim i produktivnijim, već ćete i unaprediti osećaj lične vrednosti na poslu. 

Uz ove savete, sasvim je sigurno da ćete povećati produktivnost zaposlenih motivišiću ih, ali i unaprediti odnose i osećaj zajedništva unutar radnog okruženja! Srećno i puno poslovnih uspeha vam želimo!

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke