Dobre stvari

Kako izgleda osip od stresa i kako ga lečiti?

Stres ne mora nužno pogađati samo psihu, njegova prisutnost se veoma često odražava i na našem telu. Kao takav, on najčešće pogađa naš najveći organ i prvu liniju odbrane – kožu.

Kod hronične napetosti, koja je stalni pratilac vaše svakodnevnice, fleke na koži od stresa su gotovo neizbežne i predstavljaju neki vid signala da bi trebalo nešto da preduzmemo. Ako i sami patite od ove bolesti modernog doba, a niste sigurni kako izgleda osip od stresa, detaljnije o tome saznaćete u nastavku teksta.

Kako izgleda koprivnjača od stresa?

Neverovatno zvuči ali na koži se veoma jasno oslikava naše mentalno zdravlje. Koprivnjača, kao jedan od prepoznatiljivih simptoma stresa na koži, poznata i pod nazivom urtikarija izaziva svrab kože od stresa koji može biti većeg ili manjeg obima i može se javiti na bilo kojem delu tela.

Kao i svaki svrab i ovaj jeste neugodan ali ne i tako intenzivan poput svraba izazvanog ubodom komarca, na primer. No upravo takvo crvenilo po koži od stresa izaziva urtikarija jer anksiozni osip umnogome sliči po svom izgledu ubodu komarca, budući da se manifestuje kao natečene reljefne fleke ružičaste ili crvene boje.

Osim što anksiozni osip možete zaraditi ako ste pod stresom, takođe je moguće i uznapredovanje nekog drugog osipa koji već imate.

Devojka sedi za stolom i drži se za glavu

Telesni simptomi stresa koji su najfrekventniji

 • problemi sa kožom – urtikarija, ekcem, psorijaza, neurodermatitis, svrab, opadanje kose
 • digestivni problemi – gastritis, ulcerozni kolitis, Kronova bolest, kardiospazam i pilorospazam, duodenalni i gastrični ulkus, kolopatije
 • respiratorni problemi – tuberkuloza i bronhijalna astma
 • endokrini problemi – hipoglikemija i neki vidovi šećerne bolesti, hiperinsulinizam, hipertireoidizam
 • problemi sa mišićima i zglobovima – grčenje mišića, reumatoidni artritis, bolni zglobovi bez ikakvog realnog razloga
 • očni problemi – neki tipovi glaukoma, bolovi u oku, zamućenje vida
 • ginekološki problemi – hormonalni disbalans, poremećaj menstrualnog ciklusa, cistični jajnici i dojke, fibromi na materici

Ostali problemi kojima koren može biti takođe stres jesu tenzione glavobolje, neki vidovi gojaznosti, učestale infekcije usled pada imuniteta, lupus itd. Svi pobrojani problemi i bolesti mogu se nazvati psihosomatskim budući da im je osnovni okidač stres.

Ako smo pod hroničnim stresom onda kortizol, hormon stresa, u našem telu raste, što ima za posledicu povećanu produkciju masti koja izaziva pojavu akni. Takođe dolazi i do lučenja histamina usled čega se oslobađaju upalne hemikalije koje čine da osećate veliku neprijatnost.

Anksiozni osip se može pojaviti na bilo kojem delu tela, mada su uglavnom najviše pogođena ona mesta koja trpe određeni pritisak i mesta koja su vlažnija i toplija, poput ramena, struka ili prevoja ruku. Potiljačni deo je takođe karakterističan, ali najneprijatniji je osećaj kada se ovaj osip javi na licu ili grudnom košu, budući da je to veoma vidljivo, što čini da se osećate još ranjivije i neugodnije.

Znamo da vam je mučno, ali iznenadili biste se kad bi znali da većina ljudi ima iste ovakve probleme, i to uglavnom ženska populacija. No, stresni osip je jednostavno neizbežan u okolnostima stalne napetosti, ali srećom i brzo prolazan, te se može povući u roku od 24h. Koliko god da je osip bezazlen, opet dugotrajan stres sam po sebi nije i, kao što smo videli, on može biti izazivač mnogih ozbiljnijih bolesti. Zbog toga se nameće pitanje kako se osloboditi stresa ili njegov uticaj što više smanjiti kako nas ne bi ometao u svakodnevnom funkcionisanju.

Kako se osloboditi psihičke napetosti?

Evo nekih saveta koji bi vam mogli pomoći u otklanjanju psihičke napetosti:

 • izbegavajte kofein i alkohol jer su u pitanju stimulansi koji pojačavaju nervozu
 • praktikujte vežbe disanja
 • naspavajte se
 • podelite svoje probleme sa nekim
 • odložite telefon na par sati
 • jedite citrusno voće
 • budite fizički aktivni
 • smejte se više, čitajte i gledajte sadržaje koji vas razgaljuju
 • hidrirajte svoj organizam
 • dopustite nekom da vas izmasira

Pored svega ovoga mogu vam pomoći i neka farmakološka sredstva u vidu proverene suplementacije. Uvek birajte ona najprirodnija jer vas samo snaga prirode može izvući iz začaranog kruga hroničnog stresa.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.