Dobre stvari

Kako izabrati najbolje osvetljenje za svoj dom?

Potpuno identično uređen stan može izgledati potpuno drugačije uz različito odabrano i raspoređeno osvetljenje. I tu ne mislimo samo na izgled lustera, plafonjera, visilica ili lampi, već i ton osvetljenja, koji drugačije naglašava prostor, pa čak i ostvaruje uticaj na raspoloženje osoba koje su u prostoriji.

Rasveta koju birate prilikom uređenja doma zaista zaslužuje da joj pridajete naročitu pažnju i potpuno je uklopite u atmosferu prostorije, ali i estetski doživljaj koji želite da stvorite. Istražili smo umesto vas, te vas u nastavku teksta čekaju saveti za odabir idealnog osvetljenja za svoj dom. 

Igrajte se sa estetikom rasvetnih elemenata

Visilice, lusteri, stone i podne lampe, imaju moć da razigraju enterijer i postanu njegov statement element.

Igra sa dizajnom rasvetnih elemenata naročito je preporučljiva u kontekstu moderno uređenih, minimalističkih enterijera. Ovaj pravac u dizajnu vodi se motivom da se u dekorisanju koristi samo ono što je neophodno, a šta je neophodno u svakom enterijeru? Između ostalog, upravo rasveta.

Hrabar odabir rasvetnih elemenata učiniće čuda za vaš enterijer! Zamislite potpuno belu prostoriju u kojoj dominiraju tamne visilice iz kojih dolazi svetloplav tonalitet svetline? E, to je nešto posebno. Istražite ponudu prodavnica rasvete i odaberite najbolje rasvetne elemente za sebe. 

Odaberite rasvetu skladno prostoriji u kojoj se nalazi

Složićete se da za radni kutak nije potrebno isto osvetljenje kao za spavaću sobu, zar ne? Isto važi i u slučaju kuhinjskog osvetljenja i onog u dnevnoj sobi. 

Neke prostorije i delovi doma zahtevaju što bolju rasvetu koja maksimalno poboljšava vidljivost, dok neke žude za mirnijim svetlom, koje stvara osećanje ušuškanosti.

Na primer, u dnevnoj i spavaćoj sobi uvek birajte osvetljenje koje blago osvetljava, taman tako da vam pruža uvid u svaki kutak prostorije, ali istovremeno ne razbuđuje, već budi osećaj mira i daje dašak blage rustike. 

Ovo se najbolje postiže sa lusterima sa drvenim i papirnim obodima, koji sprečavaju fokusiranje svetline i zamućuju ga. Obavezno u ovom slučaju odaberite sijalice žutog spektra. 

Kod prostorija koje zahtevaju što bolju osvetljenost, odlučite se za hladne tonove i rasvetu koja fokusira. Zato uz radni sto, na primer, uvek ide radna lampa – ona pruža priliku za vizualno naglašavanje važnog detalja i tako povećava koncentraciju tokom rada. U ovim delovima prostorija uvek se radije odlučite za svetlinu iz hladnog koloritnog spektra – ona održava koncentraciju i razbuđuje, te direktno deluje na uvećanje efikasnosti.

Naučite osnove rasvete i razigrajte osvetljenje

Svakako valja znati osnove rasvetne filozofije, oni će vam pružiti znanje koje je neophodno za najbolje opredeljenje kod osvetljenja doma. Ovo su 4 tipa osvetljenja:

  • Ambijentalno – važi za meko svetlo, koje dopušta da ostatak ambijenta dođe do izražaja, naglašavajući svaki kutak u jednakoj meri;
  • Opšte osvetljenje – može biti kombinacija različitih elemenata, ali uglavnom podrazumeva plafonsku rasvetu;
  • Direktno osvetljenje – naglašava određenu površinu;
  • Akcentno osvetljenje – daje dašak drame svakom enterijeru i akcentuje određene predmete. 

Najbolje je kombinovati dva u svakoj prostoriji i dopustite sebi da izadjete iz zone komfora. Na primer, zašto ne biste koristili akcentujuću podnu lampu u svom kutku za čitanje, umesto klasičnu stonu? 

Istražite svaku vrstu rasvete, a tek onda donesite konačne odluke i budite kreativni!

Iskoristite moć osvetljenja da istaknete svoje omiljene predmete

Imate policu posvećenu suvenirima sa putovanja? Možda ste veliki ljubitelj slikarske umetnosti? Ili možda najviše pažnje pridajete garderoberu? 

Šta god da je vaša strast, koja se po pravilu ocrtava i u vašem enterijeru, može se istaći fenomenalno uz pametnu upotrebu rasvete! Od lampi iznad slika koje ce učiniti da vaš dom izgleda poput muzeja, do ugrađene rasvete u police sa predmetima ili u garderober – sa rasvetom je sve moguće!

Obavezno istražite i moć LED traka, koje se mogu postaviti u bilo koji kutak i napraviti savršen balans u dizajnu enterijera!

Iskoristite rasvetu kao prednost za svoj enterijer

Da li ste znali da kontrasna svetlina ima moć da vizualno poveća određene predmete, a smanji druge? 

Na primer, ako stavite visilice iznad trpezarijskog stola i priušite ostatak osvetljenja u domu, ne samo da će na stolu biti kompletan fokus, što je ključno za porodične trpeze, već će trpezarijski prostor izgledati mnogo veće i veličanstvenije. 

Koristite svu moć osvetljenja, naglasite prednosti svog doma i sakrijte njegove mane.

Sveće – rustično osvetljenje koje ne izlazi iz mode

Pre struje, bile su svece. 

Ipak, nisu se tako lako povukle sa svetske rasvetene scene. Koriste se za romantične prilike, ali jednako često i za sve situacije u kojima žudimo za mirom, osećanjem ušuškanosti i zen atmosferom.

Sveće su dekorativne i funkcionalne. Iskoristite njihovu moć i učinite da budu komplementarne sa modernom rasvetom. Ovo će vašem domu dati na originalnosti i istovremeno služiti kao savršena dekoracija. Istražite raspoloživu rasvetu, dobro osmislite kakav koncept osvetljenja želite da date kojoj prostoriji i obavezno je uskladite sa ličnim estetskim afinitetima, ali i sa životnim stilom. Iskoristite najbolje od osvetljenja i dajte svom domu dašak modernosti, uz neizbežnu dozu rustičnosti. Dizajn rasvete biće savršen, funkcionalni dekorativni element u vašem domu!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke